Přidat odpověď
My žijeme v IT a tady škola končí začátkem června, a tak už máme i to vysvědčení. Můj syn ve 4 tř. má samé 10(jako vždy na konci roku, v pololetí se 10 nedávají z principu, prý aby měli motivaci do druhého pololetí), kromě jedné 9 z divadelní laboratoře.
Existuje to jen v jejich škole a není to normální předmět jako matika atd., ale u nich - a jen u nich - to je zapsáno na vysvědčení spolu s jinými předměty. Jde to to, že na závěr roku celá škola připravuje divadelní představení, které se koná v neděli pro rodiče. My jsme tam letos nemohli v tu neděli jít, protože se ženil bratranec a měli jsme ten den svatbu. Proto jsme to včas oznámili, aby mu nedali nějakou roli, kterou by pak nemohl sehrát, a on se těch příprav účastnil něco jako pozorovatel.
Proč to říkám. Z toho českého tradičního pohledu na školu a známky mě taky zamrzelo, že mu kvůli bratrancově svatbě učitelka "zkazila" vysvědčení (všichni účinkující dostávají automaticky 10), ale pak jsem si řekla, že když on to představení nesehrál, ať už z jakéhokoli důvodu, tak by vlasně ta 10 nebyla oprávněná. A že tím, že se to bere takhle vážně, tak ty ostatní 10, které má, jsou fakt oprávněné a mají mnohem větší cenu. Já jsem třeba měla vždycky samé 1, i na gymplu, a některé - musím uznat - byly fakt už jen ze setrvačnosti, aby mi nezkazili to vysvědčení.
Předchozí