Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

„Vymazlený štrůdl“

Já vím, že štrůdl umí každý, ale tenhle je fakt něco extra... i když na ručně tažený závin, co dělávala moje prateta z Adamova nemám...

Autor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 2.12.2005

Spotřeba: na těsto 280g hladké mouky, 250 g Hery, 6 lžic vlažné vody, 2 lžíce octa, 1 žloutek, špetka soli, vejce na pomazání


A) na nápň jablečnouí: cca 1 kg najemno nakrájených jablek, 50 g rozinek, 100 g ořechů, kůra z ½ citronu, 1 lžička mleté skořice, 2 – 4 lžíce krupicového cukru – podle kyselosti jablek.
B) na náplň tvarohovou: 1 balíček tvarohu (250 g), 2 vejce, 2 lžice zakysané smetany, kůra z ½ citronu, 50 g rozinek, 50 g strouhaných loupaných mandlí a 50 g cukru.


Postup: přísady na těsto se smíchají, pořádně propracují a dají uležet v do lednice. Stačí alespoň na 2 hodiny, ale lepší je přes noc. Těsto vydrží v lednici i týden zabalené v potravinářské fólii. Vše, co je potřeba


Těsto rozkrojíme 2 na poloviny, každou vyválíme na délku plechu a šířku cca 25 cm. V misce smícháme strouhané ořechy, citrónovou kůru, skořici, cukr a rozinky. Na vyválenou polovinu těsta nasypeme podélně do středu polovinu jablek a posypeme polovinou směsi. Přehneme přes jablka těsto z jedné strany, jeho okraj potřeme rozšlehaným vajíčkem, přehneme druhou stanu a přilepíme. Konce závinů také potřeme vajíčkem a těHotové dílo :o)))sto zahneme nahoru. Povrch závinu potřeme rozšlehaným vajíčkem a po celé délce štrúdl propícháme vidličkou, aby vycházela pára. Pečeme na pečícím papíře v silně vyhřáté troubě (na 250°C) cca 12 – 15 minut.


Poznámka: Samozřejmě lze tento závin udělat i z běžného lístkového těsta, koupeného v obchodě J. Také lze místo jablkového udělat závin tvarohový, potom se plní nádivkou smíchanou z výše uvedených ingrediencí...

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1739 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.