Zapečená cuketa
1kg cukety nahrubo nastrouhané
1 lžička soli
2 lžíce oleje nebo másla
3-4 vejce, ušlehaná
200 g strouhaného jemného sýra
1 nasekaná cibule
2 stroužky jemně nasekaného česneku¨
2 lžíce sekané petrželky
1 lžička sušené bazalky
½ lžičky pepře
40 g strouhaného ostřejšího sýra
Nastrouhanou cuketu vložíme do mísy a osolíme. Necháme 10 min. stát a pak vymačkáme šťávu. Na pánvi podusíme cibulku a cuketu. Smícháme vejce, sýr, česnek, petrželku, bazalku a pepř. Osmahnutou cuketu vložíme do vymazaného pekáčku a zalijeme směsí. Posypeme ostřejším sýrem, pečeme na 180°C asi 25-30 min,. Podáváme teplé nebo studené nakrájené třeba na kostky.
Lilkové pyré
2 lilky
majonéza, česnek, sůl
Lilky omyjeme, osušíme a vcelku opečeme na plotýnce nebo na sucho v troubě až slupka zčerná. Postupně obracíme. Vložíme do mikrotenového sáčku nebo hrnce s pokličkou, necháme chvíli zapařit, pak oloupeme černou slupku. Rozmixujeme, přidáme majonézu, česnek a sůl.
Jiná možnost: hotové lilky rozmixujeme a pak vmícháme nakrájenou petrželku, citrónovou šťávu, prolisovaný česnek, olivový olej a sůl.
Ještě jiná možnost: česnek, citrónová šťáva, tahini (2 – 3 lžíce), oliv. olej. Rozmixujeme.
|