potřebujeme: 1kg hovězího (kližka, libové přední) 2 lžíce hladké mouky 3 velké cibule, nejlíp červené, nakrájené na plátky 4-5 lžic olivového oleje 300ml červeného vína 300ml hovězího vývaru 4 lžíce brusinek (zavařených) sůl, pepř, sekaná petrželka na ozdobení
postup: maso se nakrájí na kostky (jako do guláše), popráší moukou, solí a pepřem. předehřát troubu na 200°. v pekáči (bude se pak dávatdo trouby) rozehřát část oleje, opéct kousky masa do hněda. pak hned vyjmout na talíř. do kastrolku přidat zbytek oleje, osmahnout cibuli, přidat maso i se šťávou co se pustila na talíři, přilít víno a vývar, osolit, opepřit. vložíme do trouby (peče se rovnoměrněji než při dušení na šporáku a je to skoro bez práce..). po 10minutách zmenšíme teplotu o 20° a dusíme asi hodinu a půl doměkka. občas zkontrolujeme, popř. podlijeme horkou vodou nebo vínem. na závěr přidáme brusinky, promícháme a ještě prohřejeme (!!!bez brusinek je to jenom poloviční dobrota!!!). výborné s knedlíkem, rýží i bramborovou kaší.
|