Potřebujeme na těsto: 3 vejce (bílky oddělíme od žloutků), na jemno nastrouhanou citronová kůra, 25g moučkového cukru, 1 lžíce kukuřičné mouky (je žlutá a lepší než pšeničná, lze použít i sojovou), 25g másla
Potřebujeme na krém: 250g čerstvých jahod, 250g měkkého tvarohu, 25g cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 125ml smetany na šlehání
Postup: Jahody rozmixujeme na polevu. V mése rozmícháme tvaroh s cukrem a přidáme citronovou šťávu. V jiné míse našleháme šlehačku, přidáme jí do tvarohu a potom přimícháme rozmixované jahody. Necháme vychladnout. Utřeme žloutky s cukrem a citronovou kůrou, přidáme důkladně ušlehané bílky a posypeme moukou. Vše velmi opatrně zamícháme. Na velké pánvi rozpustíme máslo, nalijeme na ní polovinu těsta, přiklopíme pokličkou (!!!) a pečeme dozlatova. Neobracíme (!!!). Hotovou palačinu opatrně přendáme na talíř (lépe se s ní manipuluje, když jí přehnete napůl), zalijeme polevou a necháme vychladnout. Pak to samé s druhou polovinou těsta.
Poznámka: Palačinka vyběhne asi na 1cm výšky, tváří se velmi nadýchaně, ale je hodně sytá:-) |