|
Deník * Nezařazené
Články 1 až 4 z 4
|
Malinový sirup | * Nezařazené |
|
2 kg malin
1,5-2 litry převařené vody
40 g kyseliny citronové
3-4 kg cukru krupice
Maliny rozmačkáme v míse, smícháme s kyselinou citronovou, zalijeme převařenou vodou a necháme stát v chladu. Po 24 hodinách přecedíme přes plátýnko. Do čisté šťávy vmícháme cukr a sirup nalijeme do lahví. Uchováváme v lednici. |
Více ... |
Vložil: Kuchařka dne 8.7.2014 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
BEZINKOVÝ SIRUP | * Nezařazené |
|
BEZINKOVÝ SIRUP
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
BEZINKOVÝ SIRUP SUROVINY: Budeme potřebovat 70 až 90 květů černého bezu, 5 l vody převaříme a necháme vychladnout, 10 dkg kyseliny citronové.
POSTUP PŘÍPRAVY
Květy necháme 24 hodin namočené a občas promícháme. Scedíme přes dvojitou gázu nebo přes husté sítko.
Na 1 litr šťávy dáme 1 kg cukru krystal (já dávám méně). Zahřejeme a mícháme tak dlouho až se cukr rozpustí. Nakonec přidáme1 sáček kyseliny sorbové (2 g na dávku 5 litrů šťávy, která sirup konzervuje. Řádně promícháme, aby kyselina sorbová splynula se sirupem.
Naplníme do připravených lahví. Sirup vydrží celý rok ( u nás nevydrží, protože v sezóně bezinek se pije jen tento sirup), někdy se udělá nahoře špunt, který po otevření odstraníme. Skladujeme jako kompoty.
Stejně můžeme vyrobit sirup z lipového květu, mateřídoušky, máty peprné, meduňky. Je vhodný při nachlazení, horečkách, při onemocnění průdušek, odkašlávání.
Vyzkoušejte - je vynikající. |
Více ... |
Vložil: Kuchařka dne 16.6.2014 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Med z květů černého bezu | * Nezařazené |
|
Med z květů černého bezu
Budete potřebovat: 25 květů černého bezu, 1 velký citron, 1 litr vody, 1 kg cukru.
Postup: Květy bezu omyjeme a odstraníme velké stonky. Citron oloupeme a nakrájíme na kousky. Bezové květy s citronem vaříme asi 20 minut v litru vody, poté odstavíme a necháme ještě asi 24 hodin vylouhovat. Druhý den šťávu přecedíme přes plátno, přidáme cukr a vaříme do té doby, než se začne hmota táhnout. Podle chuti můžeme přidat ještě citron. Ještě horký med plníme do sklenic a zavíčkujeme. Hotový med můžeme ještě sterilizovat.
Zdroj: http://www.lidovky.cz/natrhejte-si-kvety-cerneho-bezu-tady-je-5-receptu-fuh-/dobra-chut.aspx?c=A110615_110358_dobra-chut_glu |
Více ... |
Vložil: Kuchařka dne 4.6.2014 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Koupelová sůl z bylinek | * Nezařazené |
|
Samotná příprava bylinné soli do koupele je velmi jednoduchá a nenáročná.
Začneme tak, že do přichystané nádoby nasypeme asi 1 cm vysokou vrstvu mořské soli, Pak přidáme přibližně 0,5 cm vysokou vrstvu sušených bylinek. Tento postup opakujeme až do naplnění nádoby tak, aby poslední vrstvou byla opět sùl. Na tu pak mùžeme kápnout 3-5 kapek éterického oleje. Vhodné jsou např. olej bergamotový, růžový, levandulový, dobromyslový, rozmarýnový apod. Poté nádobu důkladně uzavřeme a necháme několik týdnů uležet, aby se vonné látky co nejvíce uvolnily. |
Více ... |
Vložil: Kuchařka dne 11.5.2009 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Články 1 až 4 z 4 |
|