Lahodné domácí rohlíkyAutor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 7.8.2016 18:52:52
Místo těch, co denně bezmyšlenkovitě házíte do nákupního vozíku v marketu - udělejte jednou rohlíčky domácí, co se na jazyku rozplývají...
Suroviny 1/4 kg hladké mouky • 1/4 kg polohrubé mouky • 1 lžíce soli • 125 ml oleje • 300 mléka • 1 kostka čerstvého droždí • 1/2 lžíce cukru • na posyp sezam, hrubá sůl nebo kmín Postup Do mísy prosijeme obě mouky, přidáme sůl a zamícháme. Ohřejeme mléko na příjemnou teplotu (ne horké!) a uprostřed mísy uděláme v mouce důlek. Vlijeme do důlku tak třetinu mléka, přisypeme cukr a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek, pak přilijeme olej a zbylé mléko. Vypracujeme těsto, až se vše spojí a posypané moukou necháme pod utěrkou kynout.
Po vykynutí rozdělíme na třetiny, každou rozválíme do velkého kruhu, rozřežeme na osminky. Od vnějšího okraje stočíme ke špičce do rohlíku a dáme na plech dokynout (konec musí být vespod, aby se rohlík neroztáčel). Pečeme na 180° po dobu cca 10-12 minut (záleží na typu trouby). Po vyndání z trouby ještě na 5 minut přikryjeme rohlíky vlhkou utěrkou! Zobrazeno doposud 163 x.
|
Všichni uživatelé |