Rýžový nákypAutor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 14.1.2017 21:10:10
Výborné sladké jídlo
Suroviny 1 (1/4 litrové) hrnek rýže • 1 hrnek vody • 2 hrnky mléka • špetka soli • kousek celé skořice • 100 g másla • 3 vejce • 5 lžic moučkového cukru • 1 vanilkový cukr • 500 g konzervovaného ovoce (meruňky, švestky) • tuk na vymazání formy • šťáva z kompotů Postup Rýže zaleji špetkou soli osolenou vodou a dám na slabý stupeň (elektřina 3) pomalu vařit. Dělám pod pokličkou, tak 15 minut (ale každý sporák je jiný, chce to vyzkoušet), až se voda vsákne a rýže je napůl hotová. Ohřeji (většinu v mikrovlnce) 2 hrnky mléka, přidám trochu skořice a vliji k rýži. Promíchám a stále na slabém stupni dusím do měkka. Během toho rýži míchám a případně doleji ještě mléko. Uvařená rýže by měla být mazlavá.
Utřu žloutky s máslem a cukrem a vmíchám do zchladlé rýže. Může se přidat trochu strouhané citronové nebo pomerančové kůry. Z bílků vyšlehám sníh a 2/3 ho vmíchám k rýži. Do vymazaného pekáče rozetřu polovinu rýže, pokladu okapanými kompotovanými meruňkami nebo švestkami a nahoru opět vrstvu rýže. Ozdobím pár kousky ovoce a navrch dám zbylou 1/3 sněhu. Peče se ve vyhřáté troubě při 200 °C dozlatova. Než se nákyp zapeče, z kompotové šťávy svařím sirup na polití nákypu na talíři. Zobrazeno doposud 168 x.
|
Všichni uživatelé |