50-60koblich (na poprve radim delat z poloviny)
1kgkhadke mouky,100ghrube mouky,2lzice cukr kristal,100g masla,5zloutku,70g drozdi,spetka soli,strouhana kura z mensiho citronu,vanilkovy cukr,5lzic rumu,1/2-3/4l mleka,1/2l oleje,1/2kg zavareniny nebo jine naplne(puding,mak,orechy podle fantazie)
do hrnku vlazneho mleka rozdrobit drozdi,pridatlzicku cukru,vidlickou promichata v teple nechat vzejit (asi pul hodiny).Maslo s cukrem ve velke mise utrit a pridat rum,vanilkovy cukr a citronovou kuru.Do misi prosit mouku,vlit kvaseka zbyle mleko.Varekou vse zpracovat tak aby testo bylo pruzne a vlacne.Zpracovane testo poprasit moukou a dat kynout na teple misto (pul az trictvrte hodiny)...........
Po te testo znovu prohneteme a vyvalime na 2cm nozem postupne odkrajujem takove mnozstvi,aby se vysledek vzdy vesel do dlane(ja si vzdycky vezmu vetsi sklenku a vykrajuju)Palcem se ve dlani jeste trochu povytahnou a plni naplni,utvorte uzlicek a dobre uzavrete at napln nevyteka. po te dame na pomocenou plochu jeste na chvili kynout....
Mezitim vyhrejem olej takove mnozstvi aby v nem mohli koblizky plavat (ale pozor vzdycky tak do pulky koblizku jinak se Vam neutvori zlaty krouzek v prostred)po chvili obracejte,kdyz stejnomnerne zezlatnou je hotovo
DOBROU CHUT |