Žloutkové řezy (kremeše)
1 listové těsto
Žloutkový krém: 3 dl mléka, 1 balíček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 1 balíček vanilinového cukru, ¼ l smetany ke šlehání, 1 balíček ztužovače, 1 lžíce moučkového cukru
Ledová poleva: 150 g moučkového cukru, 1 lžíce rumu, 1 lžíce horké vody, 1 lžíce citrónové šťávy, několik kapek oleje.
Postup: Vychlazené listové těsto vyválíme na plát 4 mm silný, který rozdělíme na pruhy široké asi 10 cm. Přeneseme je na plech, na několika místech propíchneme vidličkou a v hodně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Necháme vychladnout a polovinu pruhů potřeme marmeládou a krémem. Druhou polovinu nakrájíme na dílky, poklademe jimi krém a podle nich po ztuhnutí dokrojíme spodní pruhy těsta. Povrch ozdobně pocákáme ledovou polevou.
Krém: z mléka, pudinkového prášku a vanilinového cukru uvaříme hustý pudink, který necháme za občasného míchání vychladnout. Smetanu ušleháme spolu se ztužovačem a cukrem a lehce vmícháme do pudinku.
Poleva: Cukr zalijeme horkou vodou, přidáme ostatní suroviny a vymícháme do hladka. |