Větrníčky
Potřebuješ: 550 ml vody
200 g hladké mouky
100 g polohrubé výběrové mouky
1 Hera
8 vajec střední velikosti
špetku soli a trpělivost
Postup:
- Do většího hrnce dáme vodu, Heru, špetku soli a krátce vaříme
- Do vroucí směsi přidáme mouku a při zapnutém sporáku asi 2 minuty mícháme do hladka (= odpálíme)
- Těsto necháme vychladnout, přendáme ho do mixeru a po každých 2 minutách míchání přidáme vejce. Těsto nesmí být moc řídké, aby větrníky držely tvar (zkuste nejprve vložit 6ks a podle hustoty uvažte, zda je nutno přidat další).
- Na vymazaný plech děláme (zdobičkou na dorty) malé pusinky.
- Plech s větrníčky postříkáme studenou vodou a dáme do trouby.
Do spodní části trouby dáme kastrůlek s vodou. Pečeme v horkovzdušné troubě asi na 180 stupňů. (má zkušenost – 10min se zapnutým větrákem a 5 min bez – teprve pak můžeme otevřít troubu a kontrolovat. Záleží na velikosti, ale většinou doba pečení nepřesáhne 20min.
Krém 1 máslo
1 hrnek moučkového cukru
2 karamelové pudinky
½ l mléka
vanilkový cukr, troška rumu (dle chuti)
- Máslo s cukrem rozšleháme do pěny (můžeme přidat 1 žloutek)
- Uvaříme hustý pudink (lehce oslazený vanil. Cukrem) – vymícháme do studena a vše smícháme.
Pak jen zorganizujeme zbytek rodinky – větrníčky překrojíme v půlce, plníme krémem a olizujeme zbytky.
Nejlépe chutnají po jednodenním odležení. |