Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

losos 2x

1) s vinnou omáčkou
2) na mandlích

Autor: kití , 4.8.2005

1) asi 1 kg losos, sůl, bílý pepř, 1 šalotka, 1 pomeranč, 1 citron, 3 snítky estragonu, 200 ml rybího vývaru (lze nahradit větším množstvím vína nebo přev. vodou, nebo povařit file) 150 ml smetany, špetka cukru, 75 ml sektu


Rybu vysušit, osolit a opepřit zvenku i zevnitř. Šalotku nakrájet na kousky, pomeranč a citron též, šťávu uschovat, troubu na 200,nechat asi půl hod odležet.
Bříško (rybí) naplnit šalotkou, pomerančem, estragonem, vložit na dvojitý alobal, zalít vývarem a utěsnit. Já to dávám do malé zapékací misky. Pečeme asi 25 min, pak vyjmout, vložit do vyhřáté nádoby.
Vývar vlít do kastrolu, povařit s ovocnou šťávou, zašlehat smetanu (někdo dává šlehačku, já raději zakysanou) ochutit pepřem,cukrem,solí, nakonec vmíchat sekt. Bacha, sráží se to, je lepší to vždy stáhnout z plotny.
Rybu naservírovat, obložit zbytkem náplně, pomerančovou kůrou, přelít omáčkou.
Nejlepší přílohou je bílé pečivo, já osobně volím pouze příbor.

2) na mandlích
losos, sůl, pepř, plátky mandlí, kopr, citron, bílé víno
rybu potřít pepřem, čerstvým nebo sušeným koprem, do kůže nařezat rýhy - vložit do nich půl kolečka citronu, přelít i uvnitř citronovou šťávou, zakapat vínem, nechat 1/2 hod uležet, lze i déle, ale nesmíte to osolit.
po odležení osolit, na másle osmahnout cibulku, vložit lososa,posypat mandlemi a podusit cca 15 min. Ti šikovnější mohou po 7 min obrátit, nedoporučuji - já bych otočila max. ten kastrol.
Podlévám průběžně troškou vody, převařenou, nakonec přidám cca 2 dcl vína - podle toho, kolik zbyde.
Podávat s oblohou z čerstvého citronu, petrželky, rajčátka + bílé pečivo, nebo brambory.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 404 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.