|
Deník *Naše receptíky*
[<<Předchozích 20] Články 21 až 30 z 49 [Dalších 19 >>]
|
Mrkvové šátečky | *Naše receptíky* |
|
V poslední době můj oblíbený recept Budeme potřebovat
300 g hladké mouky, 200 g tuku, 250 g mrkve, 3/4 sáčku prášku do pečiva, marmeláda a vejce na potření
Nastrouháme mrkev, přidáme změklý tuk, mouku a prášek do pečiva. Vypracujeme těsto, zabalíme do igelitu a dáme na půl hodiny odležet do lednice. Rozválíme těsto, vykrájíme čtverce, naplníme marmeládou a uděláme šátečky. Pečeme 20-30 minut. |
Více ... |
Vložil: droping dne 1.4.2006 | | 1 komentář | Přidej komentář | |
|
|
Briošky... | *Naše receptíky* |
|
Je to recept pro domácí pekárnu, ale jdou dělat i normálně, že si uděláte kvásek atd. jako klasické kynuté těsto...
180 ml mléka špetka soli 70g rozpuštěného másla 1 žloutek citr. kůra 400g hladké mouky 40g cukr 1 a 1/2 čajové lžičky sušeného droždí (hrozinky sekané mandle)....nedávala jsem program těsto
Po vykynutí jsem udělala válečky asi 20-25 cm dlouhé a smotala v uzlík...potřela vejcem ,posypala mákem ,nechala ještě nakynout na plechu a pekla asi 15 min v mírné troubě.Celkem bylo 9 krásných uzlů. |
Více ... |
Vložil: Raďulka dne 8.3.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Chilli con carne | *Naše receptíky* |
|
Oblíbenou mexickou pochoutku již nemusíte kupovat...
Suroviny: Hovězí přední, červené fazole, hovězí vývar na podlití (bujón), rajčata, chilli paprička, tuk, cibule, česnek, provensálské koření, oregano, kmín, sůl
Postup:
Den předem si namočníme fazole, rychlejší je použít fazole z konzervy, jsou výborné. Maso umeleme, opečeme na části tuku, podlijeme vývarem a podusíme. Přidáme kmín, nasekané chilli papričky, sůl, rozetřený česnek a dusíme. Na zbytku tuku zvlášť podusíme drobně nakrájenou cibuli a rajčata (můžeme přidat i trochu rajčatového protlaku). Přidáme k masu společně s fazolemi a udusíme doměkka. Nakonec okořeníme kořením. Podáváme s rýží či chlebem.
Hovězí maso se dá nahradit např. sójovými kostkami, nebo trvanlivým salámem na kostičky nebo párkovým. Fazole z plechovky jsou rychlovka, nemusí se už moc dusit, já používám jenom je. Vpodstatě se do toho dá přidat cokoli z ledničky, i bez masa je to velmi chutné. Je to výborná bašta, dobře zasytí, nejlépe se podává ve vydlabaném malém chlebu...
Ale pozor, fazole nadýmají ... |
Více ... |
Vložil: Raďulka dne 8.8.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
1) s vinnou omáčkou 2) na mandlích1) asi 1 kg losos, sůl, bílý pepř, 1 šalotka, 1 pomeranč, 1 citron, 3 snítky estragonu, 200 ml rybího vývaru (lze nahradit větším množstvím vína nebo přev. vodou, nebo povařit file) 150 ml smetany, špetka cukru, 75 ml sektu
Rybu vysušit, osolit a opepřit zvenku i zevnitř. Šalotku nakrájet na kousky, pomeranč a citron též, šťávu uschovat, troubu na 200,nechat asi půl hod odležet. Bříško (rybí) naplnit šalotkou, pomerančem, estragonem, vložit na dvojitý alobal, zalít vývarem a utěsnit. Já to dávám do malé zapékací misky. Pečeme asi 25 min, pak vyjmout, vložit do vyhřáté nádoby. Vývar vlít do kastrolu, povařit s ovocnou šťávou, zašlehat smetanu (někdo dává šlehačku, já raději zakysanou) ochutit pepřem,cukrem,solí, nakonec vmíchat sekt. Bacha, sráží se to, je lepší to vždy stáhnout z plotny. Rybu naservírovat, obložit zbytkem náplně, pomerančovou kůrou, přelít omáčkou. Nejlepší přílohou je bílé pečivo, já osobně volím pouze příbor.
2) na mandlích losos, sůl, pepř, plátky mandlí, kopr, citron, bílé víno rybu potřít pepřem, čerstvým nebo sušeným koprem, do kůže nařezat rýhy - vložit do nich půl kolečka citronu, přelít i uvnitř citronovou šťávou, zakapat vínem, nechat 1/2 hod uležet, lze i déle, ale nesmíte to osolit. po odležení osolit, na másle osmahnout cibulku, vložit lososa,posypat mandlemi a podusit cca 15 min. Ti šikovnější mohou po 7 min obrátit, nedoporučuji - já bych otočila max. ten kastrol. Podlévám průběžně troškou vody, převařenou, nakonec přidám cca 2 dcl vína - podle toho, kolik zbyde. Podávat s oblohou z čerstvého citronu, petrželky, rajčátka + bílé pečivo, nebo brambory. |
Více ... |
Vložil: kití dne 4.8.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Drobenkový koláč | *Naše receptíky* |
|
1 a 1/2 hrnku pol. mouky
1 hrnek moučkového cukru
1/2 hrnku mléka
2 vejce
1/2 kostky hery (já dala méně)
vanilkový cukr, prášek do pečiva
Z 1/2 hrnku mouky, cukru, a nahřáté Hery uděláme drobenku, jednu třetinu z celkového množství oddělíme. Do zbylých dvou třetin přidáme hrnek pol. mouky, prášek do pečiva, vejce a půl hrnku vlažného mléka. Propracujeme, dáme na plech (vysypaný moukou, nebo pečící papír), poklademe ovocem a posypeme oddělenou drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Dobrou chuť.
|
Více ... |
Vložil: Janča+Adélka9/05 a Simonka5/08 dne 12.7.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Karamelový zákusek či dort | *Naše receptíky* |
|
Karamelový dort - zákusek
6 vajec
240 g cukru krupice (200g stačí bohatě – dle mých zkušeností)
240 g hrubé mouky (já už zkušeně dávám polohrubou J)
1 kondenzované slazené mléko
300 g másla
vyloupané mandle
Korpus připravíme utřením vajec, cukru a poloviny množství mouky. Za stálého míchání přisypeme zbytek mouky, promícháme a vzniklé těsto nalijeme do máslem vymazané a vysypané dortové formy. Dáme péci. Zákusek dělám na plech.
Krém si připravíme takto: 2 hodiny vaříme konzervu kondenzovaného mléka a druhý den ho společně s máslem vyšleháme do hladkého krému.
Korpus rozkrojíme, namažeme uvnitř i zvenku krémem a zdobíme spařenými, oloupanými a opraženými mandlemi. Když peču na plechu čili zákusek, tak potřu jen vrch a posypu mandlemi. Teď už je ani nepražím J
|
Více ... |
Vložil: Inem,Terezka8/05 a Tomášek3/07 dne 26.6.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Zákusek s ovocem a šlehačkou | *Naše receptíky* |
|
Zákusek s ovocem a šlehačkou
Korpus:
26 dkg cukr krupice
4 žloutky utřít
1,5 dcl olej
1,5 dcl voda
26 dkg polohrubé mouky
½ sáčku prášku do pečiva
sníh ze 4 bílků
Z tohoto těsta upečeme korpus, který necháme vychladnout.
Šlehačkový krém:
1 šlehačka ušlehat ( může být i šlehačka z prášku)
2 lžíce cukru krupice
2 zakysané smetany
Do vyšlehané šlehačky přimícháme zakysané smetany a namažeme na korpus. Povrch poklademe ovocem (jahody)
Želatinová poleva:
0,5 l vody (oslazené a ochucené – např. šťáva z jahodového kompotu, trošku jah.TANGU)
1 vanilkový puding
Uvaříme klasicky jako puding a opatrně nalijeme (nandáme polévkovou lžící) na krém s ovocem. |
Více ... |
Vložil: Inem,Terezka8/05 a Tomášek3/07 dne 26.6.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Americká buchta | *Naše receptíky* |
|
Americká buchta
4 vejce
1 hrnek cukru
prášek do pečiva
2 hrnky polohrubé mouky
1 lžička skořice (nemusí být)
1 lžíce kakaa
4 hrnky na kostky nakrájených jablek (4 hrsti)
½ hrnku oleje
1 hrst nasekaných ořechů
Vejce a cukr důkladně smíchat, pak přidat vše kromě jablek. Vymíchat v hladké těsto a pak přidat jablka a jemně zamíchat. Nandat na vymazaný a vysypaný plech (nemusí to být ten vysoký) a péct v troubě na 200st. Cca 25-40 minut. Může se nahoru nalít poleva, nebo jen pocukrovat, já tam občas nastrouhám čokoládu, ale vesměs se mi nechce. |
Více ... |
Vložil: Inem,Terezka8/05 a Tomášek3/07 dne 26.6.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
ZELNÁ PITA | *Naše receptíky* |
|
VELMI LEHKÉ
Co je potřeba: 1 listové těsto
Náplň: zelí (sladko-kyselý nálev)
uzená rolka (šunka)
osmahnutá cibulka
osmahnutá slanina
nastrouhaný tvrdý sýr (eidam, nebo plísňové - ne v těhotenství!)
Postup: vše smíchat, rozválet těsto a vykrojit buď trojúhelníčky nebo čtverečky, na to dát trochu náplně a vytvořit šátečky
nebo rohlíčky. Pomazat vajíčkem a na vymazaném plechu upéct dozlatova
Dá se to jíst i studené. |
Více ... |
Vložil: Janča+Adélka9/05 a Simonka5/08 dne 22.6.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
VĚTRNÍČKY | *Naše receptíky* |
|
Větrníčky
Potřebuješ: 550 ml vody
200 g hladké mouky
100 g polohrubé výběrové mouky
1 Hera
8 vajec střední velikosti
špetku soli a trpělivost
Postup:
- Do většího hrnce dáme vodu, Heru, špetku soli a krátce vaříme
- Do vroucí směsi přidáme mouku a při zapnutém sporáku asi 2 minuty mícháme do hladka (= odpálíme)
- Těsto necháme vychladnout, přendáme ho do mixeru a po každých 2 minutách míchání přidáme vejce. Těsto nesmí být moc řídké, aby větrníky držely tvar (zkuste nejprve vložit 6ks a podle hustoty uvažte, zda je nutno přidat další).
- Na vymazaný plech děláme (zdobičkou na dorty) malé pusinky.
- Plech s větrníčky postříkáme studenou vodou a dáme do trouby.
Do spodní části trouby dáme kastrůlek s vodou. Pečeme v horkovzdušné troubě asi na 180 stupňů. (má zkušenost – 10min se zapnutým větrákem a 5 min bez – teprve pak můžeme otevřít troubu a kontrolovat. Záleží na velikosti, ale většinou doba pečení nepřesáhne 20min.
Krém 1 máslo
1 hrnek moučkového cukru
2 karamelové pudinky
½ l mléka
vanilkový cukr, troška rumu (dle chuti)
- Máslo s cukrem rozšleháme do pěny (můžeme přidat 1 žloutek)
- Uvaříme hustý pudink (lehce oslazený vanil. Cukrem) – vymícháme do studena a vše smícháme.
Pak jen zorganizujeme zbytek rodinky – větrníčky překrojíme v půlce, plníme krémem a olizujeme zbytky.
Nejlépe chutnají po jednodenním odležení. |
Více ... |
Vložil: Janča+Adélka9/05 a Simonka5/08 dne 22.6.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
[<<Předchozích 20] Články 21 až 30 z 49 [Dalších 19 >>] |
|