Otázka
Odpověď
Re:Hypoalergenní mléko
9.1.2003 14:47:15 MUDr. Tomáš Jirkovský
Hypoalergenní mléka snižují riziko alergie svým složením, především tím, že mají mléčné (kasein-syrovátkové) bílkoviny hydrolyzované, (možno říci určitým způsobem "předpřipravené" k trávení), obsahují méně, nebo vůbec žádnou laktózu. Neobsahují lepek, sacharózu a škrob. Je jasné, že se jednotlivá mléka různých výrobců liší. (např. BEBA H.A. má hydrolyzovanou jen syrovátkovou bílkovinu) Z toho plyne, že nemají zachován poměr kaseinu a syrovátky.
Podrobnější informace o složení jednotlivých hypoalergeních mlék a jejich porovnání s ostatními mléky je možno získat z propagačních letáků jednotlivých firem. Ty je možno dostat buď v lékárně, nebo u vašeho dětského lékaře. Myslím tedy, že není nutné, abych je zde dopodrobna vypisoval.
Pokud je mi známo, pocit nasycenosti u dětí, které jsou živeny hypoalergenními umělými mléky a u dětí na "normální" umělé výživě je stejný. Nemohu bohužel posoudit, zda pokud hypoalergenní mléko připravujete dle návodu v něm zůstávají hrudky. Domnívám se, ze by se při dodržení "technologie" přípravy tvořit neměly.
Se svým dotazem se také můžete obrátit na bezplatnou linku výrobce Sunaru, firmu HEINZ, na tel. číslo 800201102.
Dr Jirkovský
Podrobnější informace o složení jednotlivých hypoalergeních mlék a jejich porovnání s ostatními mléky je možno získat z propagačních letáků jednotlivých firem. Ty je možno dostat buď v lékárně, nebo u vašeho dětského lékaře. Myslím tedy, že není nutné, abych je zde dopodrobna vypisoval.
Pokud je mi známo, pocit nasycenosti u dětí, které jsou živeny hypoalergenními umělými mléky a u dětí na "normální" umělé výživě je stejný. Nemohu bohužel posoudit, zda pokud hypoalergenní mléko připravujete dle návodu v něm zůstávají hrudky. Domnívám se, ze by se při dodržení "technologie" přípravy tvořit neměly.
Se svým dotazem se také můžete obrátit na bezplatnou linku výrobce Sunaru, firmu HEINZ, na tel. číslo 800201102.
Dr Jirkovský