Otázka
Odpověď
Re:Jídelníček 11m dítěte
25.1.2003 11:54:54 MUDr. Tomáš Jirkovský
Vaše otázka má několik podotázek.
Kojení přes den netřeba odbourávat ani ve věku vašeho syna.
K snídani podávejte mléko, pečivo s domácí zavařenivou, netučný sýr.. pozor na med, často alergii způsobuje.
Co se týká nealergizujících potravin, (již jsem se o nich ve svých odpovědích zmiňoval), uvedu vám zde několik obecných rad:
S ovocem je to stejné, jako se zeleninou. Je lépe používat ovoce vypěstované doma. Za kvalitu ovoce v dětských přesnídávkách ručí výrobce.
Vejce možno používat i od soukromníka, za předpokladu, že žloutek v zeleninovém příkrmu přešel varem. Bílek, jak jistě víte a jak jsem také opakovaně psal, není vhodný pro děti do roka věku pro možnou alergizaci.
Zelenina zřídka alergizující: okurka, cuketa, dýně, baklažány, fenykl, kořen pastiňáku, petržele, černý kořen, mrkev, tuřín, kedlubny, čekanka, zelené saláty, špenát, pórek, mangold, červená řepa, všechny druhy košťálovin (květák, zelí, kapusta), zelený hrášek a fazolky.
Ovoce zřídka alergizující: jablka, hrušky, meloun, avokádo, sladké třešně, hroznové víno, borůvky, švestky, meruňky.
Při použití výše uvedené zeleniny a ovoce je však třeba uvážit i jejich jiné vlastnosti, např. jejich nadýmavost, obsah oxalátů (špenát).. a tedy i vhodnost jejich podání kojencům.
Masa: drůbeží, jehněčí, hovězí, králičí. (z masa, které dítě snáší je možné použít i vývar a v malém množství i vnitřnosti)
Nápoje: čaj dětský, černý, šalvěj, sléz, lípa, černý bez, fenykl, šťávy ze svrchu zmíněného ovoce, pokud dítě ovoce snáší.
Pojící prostředky: rýžový, kukuřičný, bramborový škrob.
Tuky: rafinované rostlinné oleje, (slunečnicový, kukuřičný, sezamový, olivový), olejomargariny bez mléčné bílkoviny (Vitagen, Vitaguell extra)
Jako sladidlo Glukopur.
Všeobecně platí, že tepelně upravená potravina je méně alergizující. Teplem dochází k denaturaci bílkovin, které pak jsou méně alergizující. Proto je vhodné novou potravinu zařadit do jídelníčku vařenou, nebo dušenou.
Další, ještě podrobnější informace lze získat z brožurky firmy Nestlé "Allergenarmes Kochen".
Dr Jirkovský
Kojení přes den netřeba odbourávat ani ve věku vašeho syna.
K snídani podávejte mléko, pečivo s domácí zavařenivou, netučný sýr.. pozor na med, často alergii způsobuje.
Co se týká nealergizujících potravin, (již jsem se o nich ve svých odpovědích zmiňoval), uvedu vám zde několik obecných rad:
S ovocem je to stejné, jako se zeleninou. Je lépe používat ovoce vypěstované doma. Za kvalitu ovoce v dětských přesnídávkách ručí výrobce.
Vejce možno používat i od soukromníka, za předpokladu, že žloutek v zeleninovém příkrmu přešel varem. Bílek, jak jistě víte a jak jsem také opakovaně psal, není vhodný pro děti do roka věku pro možnou alergizaci.
Zelenina zřídka alergizující: okurka, cuketa, dýně, baklažány, fenykl, kořen pastiňáku, petržele, černý kořen, mrkev, tuřín, kedlubny, čekanka, zelené saláty, špenát, pórek, mangold, červená řepa, všechny druhy košťálovin (květák, zelí, kapusta), zelený hrášek a fazolky.
Ovoce zřídka alergizující: jablka, hrušky, meloun, avokádo, sladké třešně, hroznové víno, borůvky, švestky, meruňky.
Při použití výše uvedené zeleniny a ovoce je však třeba uvážit i jejich jiné vlastnosti, např. jejich nadýmavost, obsah oxalátů (špenát).. a tedy i vhodnost jejich podání kojencům.
Masa: drůbeží, jehněčí, hovězí, králičí. (z masa, které dítě snáší je možné použít i vývar a v malém množství i vnitřnosti)
Nápoje: čaj dětský, černý, šalvěj, sléz, lípa, černý bez, fenykl, šťávy ze svrchu zmíněného ovoce, pokud dítě ovoce snáší.
Pojící prostředky: rýžový, kukuřičný, bramborový škrob.
Tuky: rafinované rostlinné oleje, (slunečnicový, kukuřičný, sezamový, olivový), olejomargariny bez mléčné bílkoviny (Vitagen, Vitaguell extra)
Jako sladidlo Glukopur.
Všeobecně platí, že tepelně upravená potravina je méně alergizující. Teplem dochází k denaturaci bílkovin, které pak jsou méně alergizující. Proto je vhodné novou potravinu zařadit do jídelníčku vařenou, nebo dušenou.
Další, ještě podrobnější informace lze získat z brožurky firmy Nestlé "Allergenarmes Kochen".
Dr Jirkovský