Otázka
Odpověď
Re: Alergie
11.2.2004 14:34:54 Karin Malíčková
Dobrý den,
alergická reakce po potravinách postihuje 4–8 procent dětí do tří let věku, vyšší frekvence je zaznamenána u dětí s významnou atopickou zátěží v rodině, což je bezesporu i Váš případ...
U dětí do tří let je nejčastějším vyvolavatelem problémů bílkovina kravského mléka. Proto: Hamilon HA je OK, jogurty též, zakysané mléčné výrobky obecně by neměly být problém, zapomeňte však na "sladké" kravské mléko (prodávané v láhvi či v krabici), řešením není ani kozí mléko či výrobky z něj (z hlediska alergenů se neliší od kravského).
Závažné potíže mohou nastat také po požití vaječného bílku, obtíže mohou vyvolat ořechy, ryby, mouka, některé druhy ovoce i zeleniny.
Přecházíte-li u potenciálně atopického dítěte na "normální" stravu, je nutno začínat postupně. Vždy přidat jen jednu novou složku- pokud se nedostaví reakce, pokračujte několik dní touto složkou, postupně i v tepelné úpravě.
S přidáním vaječného bílku a celeru je dobré vyčkat do ukončení prvního roku věku dítěte.
Funkční nezralost trávicího traktu kojence se může odrazit i na rozvoji celiakie (=nesnášenlivost lepku). Proto se doporučuje zařadit potraviny s lepkem do jídelníčku rizikového dítěte až po 12. měsíci věku.
Kontakt na jedno z nejlepších alergologických pracovišť v ČR a v relativní blízkosti Vašeho bydliště: MUDr.Ondřej Rybníček, alergologická poradna II.dětské kliniky FN Brno, telefon 532 23 42 26 (sekretariát).
Přeji Vám, abyste tento kontakt nikdy nemuseli využít.
Zdraví K.Malíčková
alergická reakce po potravinách postihuje 4–8 procent dětí do tří let věku, vyšší frekvence je zaznamenána u dětí s významnou atopickou zátěží v rodině, což je bezesporu i Váš případ...
U dětí do tří let je nejčastějším vyvolavatelem problémů bílkovina kravského mléka. Proto: Hamilon HA je OK, jogurty též, zakysané mléčné výrobky obecně by neměly být problém, zapomeňte však na "sladké" kravské mléko (prodávané v láhvi či v krabici), řešením není ani kozí mléko či výrobky z něj (z hlediska alergenů se neliší od kravského).
Závažné potíže mohou nastat také po požití vaječného bílku, obtíže mohou vyvolat ořechy, ryby, mouka, některé druhy ovoce i zeleniny.
Přecházíte-li u potenciálně atopického dítěte na "normální" stravu, je nutno začínat postupně. Vždy přidat jen jednu novou složku- pokud se nedostaví reakce, pokračujte několik dní touto složkou, postupně i v tepelné úpravě.
S přidáním vaječného bílku a celeru je dobré vyčkat do ukončení prvního roku věku dítěte.
Funkční nezralost trávicího traktu kojence se může odrazit i na rozvoji celiakie (=nesnášenlivost lepku). Proto se doporučuje zařadit potraviny s lepkem do jídelníčku rizikového dítěte až po 12. měsíci věku.
Kontakt na jedno z nejlepších alergologických pracovišť v ČR a v relativní blízkosti Vašeho bydliště: MUDr.Ondřej Rybníček, alergologická poradna II.dětské kliniky FN Brno, telefon 532 23 42 26 (sekretariát).
Přeji Vám, abyste tento kontakt nikdy nemuseli využít.
Zdraví K.Malíčková