Otázka
Odpověď
Re: Jahody
29.4.2004 20:27:07 Karin Malíčková
Nejdříve si dovolím poopravit Vaše tvrzení o jahodách jako silném alergenu. Jahody bývají považovány za alergizující, což není tak docela pravda. Skutečná přecitlivělost na jahody je jev vzácný (postihuje sotva 1%alergiků). Přesto jahody mohou vyvolávat problémy, protože jsou bohaté na histamin. Právě histamin v nich na sebe dokáže "navázat" alergeny, které jsou v těle přítomné, a tím se spustí alergická reakce. Stejně se chová například čokoláda, makrely nebo některé sýry - nejsou přímou příčinou alergické reakce, ale vyvolají ji oklikou.
Jahody jsou tudíž obvykle „nealergickými“ spouštěči typických „alergických“ obtíží: kopřivky, svědění, otoků, někdy i dušnosti.
Jaká dietní opatření jsou vhodná u těhotných alergiček?
V dietě by měly omezit potraviny, které samy o sobě mohou uvolňovat látky spouštějící reakce neimunologického typu (viz výše), nebo potraviny samy o sobě tyto látky obsahující. Jedná se o ryby, banány, čokoládu, červené víno, sýry, pivo, rajská jablíčka, citrusové plody, jahody, atp. Navíc je vhodné předejít reakcím vyvolaným nesnášenlivostí určitých přísad-aditiv do potravin (které se používají ke zlepšení chuti, vůně, vzhledu nebo trvanlivosti).