Suroviny: | Na těsto: 300 - 350 g hladké mouky • 250 g Hery nebo jiného tuku • 5 lžic vlažné vody • 2 lžíce octa • 1 vejce • špetka soli • vejce na pomazáníA) na nápň jablečnouí: cca 1 kg najemno nakrájených jablek • 50 g rozinek • 100 g ořechů • kůra z ½ citronu • 1 lžička mleté skořice • 2 – 4 lžíce krupicového cukru – podle kyselosti jablek • B) na náplň tvarohovou: 1 balíček tvarohu (250 g) • 2 vejce • 2 lžice zakysané smetany • kůra z ½ citronu • 50 g rozinek • 50 g strouhaných loupaných mandlí • 50 g cukru (podle chuti) |
---|---|
Postup: | Přísady na těsto se smíchají, pořádně propracují (mouky není přesné množství, každá jinak saje a je jinak velké vejce a tak...) a zabalené do fólie déme uležet v do lednice. Stačí alespoň na 2 hodiny, ale lepší je přes noc. Těsto vydrží v lednici i týden zabalené v potravinářské fóliiTěsto rozkrojíme 2 na poloviny, každou vyválíme na délku plechu a šířku cca 25 cm. V misce smícháme strouhané ořechy, citrónovou kůru, skořici, cukr a rozinky. Na vyválenou polovinu těsta nasypeme podélně do středu polovinu jablek a posypeme polovinou směsi. Přehneme přes jablka těsto z jedné strany, jeho okraj potřeme rozšlehaným vajíčkem, přehneme druhou stanu a přilepíme. Konce závinů také potřeme vajíčkem a těsto zahneme nahoru. Povrch závinu potřeme rozšlehaným vajíčkem a po celé délce štrúdl propícháme vidličkou, aby vycházela pára. Pečeme na pečícím papíře v silně vyhřáté troubě (na 250°C) cca 12 – 15 minut. Poznámka: Samozřejmě lze tento závin udělat i z běžného listového těsta, koupeného v obchodě. Také lze místo jablkového udělat závin tvarohový, potom se plní nádivkou smíchanou z výše uvedených ingrediencí... |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 13.8.2008 0:04:36 |
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.