Suroviny: | Na 4 porce: 200g rýže (čtvrlitrový hrnek) • 2 lžíce másla • 4 lžíce med • 100 g banánu • 100 g jablka • 100 g hroznového vína • 100 g jahod • špetička soli • 2 špetky skořice |
---|---|
Postup: | Rýži na cedníku a propláchneme vařící vodou. Do kastrůlku dáme lžičku másla a když se začne škvířit (hlídáme, aby se nespálilo!) vsypeme okapanou rýži a orestujeme ji za stálého míchání. Zalijeme odměřenou vodou (na 200 g = 1 čtvrtlitrový hrnek rýže 2 hrnky vody), osolíme malou špetičkou soli a zakryjeme pokličkou. Dusíme na slabé plotýnce (el. na stupeň 3 ze 6) do měkka a vysypeme do mísy, aby vychladla. Ještě do horké dáme med, zamícháme a necháme ho rozpustit. Než se rýže uvaří, nechystáme si ovoce. Jablko nakrájíme na kostičky, banány na čtvrtinu po délce a pak na plátky. Kuličky hroznového vína rozpůlíme a pokud máme pevné nervy, vypícháme ven jadýrka (je to piplačka, ale je to lepší na chuť). Jahody rozčtvrtíme, také nakrájíme na plátky a všechno ovoce promícháme. Rýži smícháme s ovocem a případně po ochutnání ještě dosladíme medem. Necháme v chladu uležet, porce posypeme troškou skořice a můžeme ozdobit lístkem meduňky nebo máty.Ovoce můžeme obměnit - dobře se dá použít broskev či nektarinka, meruňka, lesní plody, liči nebo mango. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 4.2.2010 14:46:59 |
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.