Suroviny: | 500 g polohrubé mouky • 150 -200 g moučkového cukru (podle toho, jak máte rádi sladké) • 1 prášek do pečiva a koření - skořice, anýz, nové koření, hřebíček, fenykl a zázvor - nebo přímo prášek do perníku • 1 lžička jedlé sody • 2 lžíce kakaa • 2 celá vejce • 1/2 l studeného mléka • 1 dcl oleje • 2 lžíce Rumu • 3 lžíce švestkových povidel nebo nějaké marmelády • sáček rozinek, mohou bát sekané ořechy • čokoládová a citronová poleva |
---|---|
Postup: | Do mísy prosijeme mouku, cukr, sodu, prášek na pečení, kakao a prípadně umleté koření (pokud použijeme obyč, prášek na pečení). Vše promícháme. Do hrnku dáme mléko, vejce, olej, rum a povidla, promícháme (povidla či marmeládu tím rozředíme, aby se dobře promíchala v těstě) a tekuté složky vlijeme do sypkých. Přidáme rozinky (a ořechy, pokud chceme) a vše vylijeme na papírem vyložený nebo vymazaný a vysypaný plíšek s vyšším okrajem. Dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 10 - 15 minut, pak ztlumíme na 150°C a dopečeme, až se těsto nechytá špejle. Na povrch vychladlého perníku natřeme citronovou polevu, pokapeme čokoládou a špejlí protáhneme, čímž uděláme mramorování. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 25.4.2010 22:10:29 |
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.