Suroviny: | Na masové ragú: 1 mrkev • 1 řapíc celeru • 50 g špeku (slaniny) • 1 cibule • 2 stroužky česneku • 1 lžíce másla • 1 lžíce oliv. oleje • 300 g míchaného mletého masa • 1 konzerva loupaných rajčat (400 g) • 300 ml směsi červeného vína a vývaru, nebo pouze vývar • sůl, pepř • Na bešamel: 50 g másla • 50 g mouky • 3/4 l mléka • sůl, pepř, muškátový oříšek • Jednotlivé vrstvy: lasagne • 200-250 g mozzarelly • 100 g parmezánu • 1 lžíce másla |
---|---|
Postup: | Ragú: očistíme mrkev, okrájíme celer, obojí nakrájíme na drobné kostičky. Na kostičky také nakrájíme slaninu, oloupanou cibuli a česnek.Na pánvi nebo v hrnci rozpálíme máslo a olej a podusíme v nich slaninu, zeleninu, cibuli a česnek. Přimícháme mleté maso a smažíme a mícháme dál, dokud se nerozdrobí. Přitom rozmáčkneme zadní stranou vařečky větší kousky masa tak, aby se rozpadly na drobky.Rajčata nakrájíme na malé kostky a společně s vínem a vývarem přilijeme k masu, lehce osolíme a opepříme a necháme zakryté na mírném ohni 1 hodinu podusit. Teprve potom dochutíme.Bešamel: V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a mícháme dohladka. Přilijeme mléko (ideální je míchat metličkou, aby nevznikly hrudky), 10 minut na mírném ohni povaříme, poté ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.Kompletace: Mozzarellu nakrájíme na kostičky. Na dno zapékají misky nalijeme trochu bešamelu a postupujeme ve vrstvách lasagne, ragú, bešamel, mozzarella, lasagne... dokud nám nedojdou jednotlivé složky. Navrch nalijeme zbytek bešamelu, posypeme parmezánem a poklademe plátky másla. Pečeme cca 40 min. na 200 CČerstvě upečené jsou takové "tekutější", je dobré je nechat trošku vychladnou, tím se zpevní (to my většinou nevydržíme). Určitě je možné "počeštit" - místo mozzarelly a parmezánu eidam apod., to jsem ale nezkoušela. Skvělé jsou i ohřívané. |
Vložil: | aragosta Květňátka 2011 |
Datum: | 11.11.2010 13:48:38 |
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.