Suroviny: | 500 g mouky (polohrubá a hladká napůl) • špetka soli • 90 g krupicového cukru • 200 ml mléka • 25 g kvasnic (1/2 kostky) • strouhaná citronová kůra • 2 žloutky • 120 g rozpuštěného másla • na potírání: 1 vejce a lžíce rumu • k podávání: rum a med |
---|---|
Postup: | Mouku prosijte do mísy se špetkou soli. Uprostřed udělejte dolík a vlijte do něj vlažné mléko. Přidejte cca 3 lžičky z odváženého cukru a do tekutiny rozdrobte droždí. Nechejte vzejít kvásek, pak přidejte žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, zbytek cukru a nakonec vlijte rozpuštěné vlahé (ne horké) máslo a vypracujte vláčné těsto.Povrch lehce poprašte moukou (aby se těsto nepřilepilo na utěrku) a zakryté čistou utěrkou nechte na teplém místě vykynout, až zhruba zdvojnásobí objem.Z vykynutého těsta oddělujte kousky, na lehce pomoučněné ploše vyválejte prameny asi centimetr silné a 25 cm dlouhé a vytvarujte jidáše. Pečivo se připravuje podle krajových zvyklostí buď stočené do spirály, nebo svinuté do podoby silného provazu, někde má i podobu různých figurek.Nechte na plechu pokrytém pečicím papírem ještě jednou asi půl hodiny kynout. Troubu předehřejte na 180 °C, jidášky potřete žloutkem promíchaným s mlékem nebo rumem, vložte do trouby a pečte krásně dozlatova. Podávejte potřené medem (může být také promíchaný s rumem). Jidáše se potírají medem, který podle pověry chránil proti hadímu uštknutí a v přeneseném významu i proti pomluvě.. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 29.3.2013 12:35:24 |
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.