| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Sváteční datlové koláčky

Podle knihy "Kuchyně palestinských Arabů).
Jsou výborné!!! uvedené množství je na 100 kusů, já jsem dělala z poloviční dávky, ale mohla jsem klidně udělat dávku celou, protože skoro třetina byla během chvilky snědená :-).
Suroviny:8 sklenic krupice nebo 4 sklenice hladké mouky a 4 sklenice krupice (Dělala jsem podle druhé varianty.) • na hrot nože soli • 2 a 1/2 sklenice másla (asi 750g) • droždí Na poloviční dávku jsem dávala necelou kostku • 1 lžička cukru • 3 sklenice vlažného mléka

N á d i v k a : • 1 a 1/2 kg vypeckovaných datlí • 1 lžíce másla • 1/2 lžičky mleté skořice
Postup:1. Krupici (popř. mouku + krupici), sůl a ropuštěné máslo důkladně zprecujeme třením mezi dlaněmi v těsto a přikryté necháme odpočinout aspoň 10 hodin.

2. Z droždí, cukru a vody (popř. mléka) připravíme kvásek, který necháme nakynout na teplém místě 15minut. Vykynutý kvásek promícháme s vlažným mlékem. Kvásek jsem dělala přímo v mléce, které jsem nakonec ani celé nevypotřebovala.

3. Těsto rozdělíme na 2 díly (pokud děláme z celé dávky), každý díl samostatně zpracujeme s odpovídajícím množstvím mléka s kváskem (přiléváme postupně) a zpracováváme, dokud nevznikne hladké těsto (nesmí se lepit na ruce).

4. Datle, máslo a skořici důkladně promícháme (nejlépe rukama).

Pokud máme formičku, naplníme formičku těstem, přitlačíme ke stěnám formičky, dovnitř vložíme kousek nádivky, uzavřeme a vyklopíme. Pečeme na suchém plechu 20-25 minut dorůžova.

Bez formičky můžeme dělat kroužky:

Z nádivky odebereme menší kousky, které dlaněmi vyválíme na válečky o průměru asi 1/2cm a délce 10 cm.

Těsto buď rozválíme a nakrájíme na obdélníčky 5x10 cm nebo uděláme kuličky velikosti ořechu a na obdélníky (5x10 cm) rozválíme každou jednotlivě.

Na každý obdélník dáme váleček nádivky a těsto zavineme jako doutník. Konce stočíme do kroužku a přitlačením konce pevně spojíme.

Poklademe na suchý plech, povrch ozdobně popícháme vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě 20-25 minut dorůžova.

Kdo má rád, může obalit v moučkovém cukru (případně smíchaném s trochou vanilkového nebo vanilínového cukru).

V dobře uzavřené (aby nezvlhly) nádobě/krabici nám vydrží dlouho.

Můžou být výborné i s ořechovou náplní (na uvedenou dávku - 3 sklenice mletých ořechů, 1/2 sklenice cukru, 2 lžičky mleté skořice).

V.
Vložil:

*Verča+2 tuleni

Adamek a Sarinka
Datum:23.9.2008 17:53:33
Názory k receptu (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

Žádné fotky k receptu zatím nejsou. Přidejte je vy!

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.