| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Blízké setkání (s porodníkem)

[<<Předchozích 150] Příspěvky 151160 z 287 [Dalších 127 >>]
23.1.2005 17:56:01
Aido, to je z knížky Průvodce těhotenstvím a porodem - F. Macků, J. Macků.

Stručný výtah, jak si autoři představují porod: holení, klyzma, žádná potrava (nicméně dovolen je aspoň po douškách čaj), pokud je hlavička nad pánví nebo odtekla plodová voda, musí rodička ležet (!), a pokud neodtekla, tak žádné neštěstí, mezi 3-5 cm provedeme dirrupci (asi aby nám rodičky moc necouraly po sálech), vnitřní vyšetření po hodině, po celu dobu druhé doby porodní musí rodička ležet na zádech, při známkách hrozícího natržení se provádí episiotomie (protože je to "příkaz moderního porodnictví")...

Brrr, něco takového jsem zažila poprvé a jsem opravdu ráda, že porodníci u nás se začínají čím dál tím víc řídit doporučeními WHO a čím dál tím míň lpí na starých zvyklostech. Druhý - normální - porod byl s prvním nesrovnatelný ;o)

S.

MH
  • 
23.1.2005 17:48:38
www.porodnice.cz

No jo, ty bys videla demokracii, kdyby se ti neco stalo anebo miminku.
Proboha lidi proc ze sebe delate doktori kdyz tomu nerozumite? To ze si nastudujes par knih od "fanatickych fandu porodu doma" jeste neznamena ze tomu rozumis. Nase zdravotnictvi asi vi co dela a jsem rad ze to tak je.
Kdyz tuto diskusi cte nejakej doktor-porodnik, musi se smat.
*Aida*
23.1.2005 17:34:55
MH,
prosim o odkazy na ty studie.
Jinak od kdy je potreba souhlas lekare k tomu, aby zena mohla rodit? :o))))) To me celkem pobavilo.
Ja jsem napriklad doma rodila pres vyslovny nesouhlas lekare. Jenze tady mame demokracii a zdravotni pece mi nemuze byt odeprena.
*Aida*
23.1.2005 17:29:41
Mila Petro,
mam jen jedinou otazku: Kolik toho o porodech doma vis? To ani nevis, ze zeny v Cechach v soucasnosti doma rodi? Ja takove znam 4 (mozna si vzpomenu na vic) a to ani v Cechach neziju :o))))).
Vera
  • 
23.1.2005 17:29:34
Jsem si jista,ze jsem vas prispevek cetla a pokud jste cetla vy muj jiste byste vedela,ze zde nepisu o urazeni,ale o napadani.A to jak jiste uznate je rozdil.To jen k vasemu oblibenemu slovickareni.
A k upresneni,co jsem cetla vase prispevky,dobre ne vsechny,ale skoro vsechny kteri maji jiny nazor jak vy,napadate.Obcas se i pokusite o vysvetleni.
Kdyby jste byla tak sectela,jak ze sebe delate,asi byste mela trosku jine nazory.
23.1.2005 17:29:18
Vero, "nízkoriziková" je vlastně každá žena, u které nebylo shledáno žádné riziko :o) Co si o tom myslíš ty, je tvoje věc a nepochybně máš právo rodit v nemocnici. Rozhodně ale nemáš právo otírat se o inteligenci těch, kterým je blízký názor LÉKAŘŮ, že i doma lze rodit bezpečně. Samozřejmě, porod doma má svá rizika, stejně tak jako porod v nemocnici má taky svá (a třeba zas i trochu jiná) rizika.

A co se týká asistentce u porodu doma - jak už jsem psala, v zahraničí to lze. Čeští porodníci se chlubí tím, jak jsou vyspělí... ale přitom NEUMÍ vyjít vstříc jiným požadavkům, než na jaké jsou zvyklí. Mluvím teď nejen o porodech doma, ale i o ambulantních porodech nebo třeba o porodech v nemocnici leč pod vedením SVÉ VLASTNÍ MNOU VYBRANÉ (a zaplacené, samozřejmě) porodní asistentky... Kurňa fix, to je takovej problém, aby se sešli zástupci porodních asistentek, porodníků, neonatologů a praktických dětských lékařů - a společně si domluvili pravidla péče? Pokud si s tím nevědí rady (nevěřím), není přeci problém, aby si před tím zajistili třeba stáž v zahraničí a odkoukali model péče od nich ;o)

S.
*Aida*
23.1.2005 17:26:10
Tak jsem zpatky. Pokusim se napsat to kratce :o))).
Muj prvni syn se narodil v nemocnici. Chtela jsem co nejprirozenejsi porod, ale nakonec to dopadlo jinak. Porod byl velice dlouhy a komplikovany, ukonceny akutnim cisarskym rezem. Byla jsem rada, ze mi nakonec zachranili dite. Do porodnice jsem sla s tim, ze mi tam pomuzou a pripadne komplikace vyresi (bez ironie). Velice brzy se ale zjistilo, ze dite si nese nasledky z porodu a ja zacala patrat. Proc se udelo to ci ono, proc byl zvolen tento postup. Proc, kdyz se na monitoru uplne ztratily ozvy srdce plodu, lekar jeste zkousel dostat dite ven podtlakem a pak teprve pristoupil k cisarskemu rezu? No tech proc byla spousta. Byla jsem zpocatku rozhodnuta jit podruhe rovnou na cisare. Jenze zase jsem chtela mit vic deti.
Jeste nez jsem otehotnela podruhe, zacala jsem zjistovat, jak bude probihat druhy porod v nemocnici, kdyz jsem po cisari. Zjisteni byla nemila. Kanyla do ruky (pro pripad), kontinualni monitorovani, 8 hodin na prvni dobu porodni a max. 1 hodina na druhou. Absolutne jsem si neumela predstavit, ze bych za takovych podminek porodila. Bohuzel to zde v nemocnicich chodi vsude stejne, porodni centrum mam hodinu autem a musite se zde rozhodnout, kde rodit, uz na pocatku tehotenstvi (a pak tam cele tehotenstvi dochazet).
Takze jsem usoudila, ze pro me bude bezpecnejsi porodit doma. Moje PA, ktera vedla tym PA asistujicich pouze pri porodech doma (jediny v UK) ma opravdu bohate zkusenosti s porody po CS a kdyz se podivala do statistik z r.1995 (kde se sledovaly vsechny porody doma v tom roce) a do svych statistik, tak zjistila, ze v tom roce asistovala u 70% techto porodu.
Ja jsem se opravdu obavala komplikaci, plasila jsem az do konce. Ale po zvazeni vsech rizik, ktera me osobne hrozila (zejm. ruptura delohy), jsem se rozhodla rodit doma. A nelituji.
Nemocnice, kde se narodil syn, od te doby uznala sve chyby pri vedeni porodu a dostalo se mi omluvy. S nasledky, ktere si muj syn nese se asi nikdy nesmirim, ale snazim se s nimi zit. Lide se me vzdy ptaji, jestli dam nemocnici k soudu. Zatim jsem to neudelala, ale obcas je mi lito, ze synovi nemuzu zaplatit nektere terapie (pise se to takhle?).
Petra
  • 
23.1.2005 17:11:16
Milá Zuzko,naprosto s Vámi souhlasím.Rodit v dnešní době doma bez lékařského dohledu považuji za naprostý hazard,dokonce bych to označila za trestuhodné.Vůbec se nedivím,že porodníci na takovou možnost nechtějí přistoupit,vždyť kdo by si na sebe vzal tak obrovskou zodpovědnost?Porod jen s porodní asistentkou?Nežijeme přeci ve středověku,kdy byla mnohem větší novorozenecká úmrtnost a také ženy rodičky dosti často porod samotný nepřežily.Já osobně jsem měla možnost poznat pár porodních asistentek a mohu říci,že do jejich péče,bez dohledu lékaře,bych sebe ani své dítě v žádném případě dobrovolně nesvěřila.Tyto ženy umějí rodičku dobře namasírovat,uklidnit,umí i základní lékařské výkony,ale jakmile by byl sebemenší problém,ten řešit neumějí,ihned by stejně volaly lékaře.V takovém případě se hraje o čas a ten už bohužel nejde vrátit.
Pokud někomu vadí tzv. Továrny na děti,tak přece může rodit v menších porodnicích nebo v centrech aktivního porodu,kde mají větší pohodlí(i když to podle mne také není zas tak úplně pravda).
Naštěstí u nás možnost rodit doma zatím nepřichází v úvahu a myslím si,že dlouho to ještě možné nebude,takže zájmy našich nenarozených dětí snad zůstanou neohroženy.
xxx
  • 
23.1.2005 17:05:30
Jeste ze tak!
MH
  • 
23.1.2005 17:03:03
Porod doma

Zastánci porodu doma uvádějí, že žena je zbavena strachu a úzkosti před zdravotnickou technikou, že okolí, na které je zvyklá, ji uklidňuje a dává pocit jistoty.

Touha zůstat doma, v klidném prostředí je pochopitelná, ale není rozumná. Možnost porodních komplikací i při bezproblémově probíhajícím těhotenství je příliš veliká, než aby mohla být podceněna. Při kritickém pohledu může sloužit Nizozemí naopak za příklad svědčící proti domácímu porodnictví. Ve srovnání s ústavním porodnictvím je výskyt porodnických komplikací a úmrtí dětí i matek podstatně vyšší. Sami nizozemští porodníci nesouhlasí s tím, aby jejich země byla zneužívána jako příklad návratu k domácímu porodnictví. Studie provedená v Berlíně dokázala, že každá pátá rodička nebo nedělka, která rodila doma, byla posléze převezena na kliniku v důsledku náhlého zhoršení jejího zdravotního stavu.

Poněvadž tendence rodit doma se u nás zatím neobjevila a asi ani v širším měřítku neobjeví, není třeba připomínat některé právní aspekty tohoto způsobu vedení porodu a zodpovědnosti lékaře, který s porodem v domácnosti (byť s výhradami!) souhlasil.

[<<Předchozích 150] Příspěvky 151160 z 287 [Dalších 127 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.