Čučoriedka |
21.1.2005 10:04:54
Milé terajšie a budúce maminky,
veľa som čítala o tom, kto kde rodil a vždy sa našiel niekto veľmi spokojný a niekto veľmi nespokojný. Každý má iné očakávania a inú povahu - čo je niekomu príjemné, iného može desiť a naopak. I ja som si prečítala knížku Nová doba porodní a mala som zimomriavky na chrbáte, co ma čaká ... . Takže porodu som sa obavala, ale vybrala som si Apolinára pre jeho špičkovú starostlivosť o novorodencov. O sebe som si vravela, že nejak to prežijem ... A realita? Kľudne by som u Apolinára rodila znova. Personál bol veľmi príjemný, radil mi, pomáhal (dostala som masáž chrbáta voňavou mastičkou a úžasne mi to pomohlo). Bola som v sprche na balone a bolo to tiež veľmi príjemné. Ani neviem ako to celé prešlo - bolo to veľmi rýchle. V priebehu 4 hodín som porodila krásne, zdravé dievčatko. Manžel bol celý čas pri mne a porodne asistentky pomahali radami i pri zmene poloh (fyzicky). Ihneď po porode som bola schopná prehlásiť, že by som to kľudne za niekoho odrodila ... a tak som sa toho bála. Strach má veľké oči a niet nad vlastnú skúsenosť. Rada by som týmto príspevkom upokojila budúce maminky, aby sa porodu nebáli a nechali to na prírode. Tá si vo väčšine prípadov pomože sama. Ak sa budeme bať, tak príroda to má potom ťažšie ... . Želám všetkým maminkám krásne zdravé miminká, Čučoriedka |
21.1.2005 9:53:35
MUDr. Calda je opravdu český odborník na ultrazvukovou diagnostiku, viz http://www1.lf1.cuni.cz/%7Epcal/sonogynpor_vfn/, to se mu musí nechat :-)
|
21.1.2005 9:40:19
U Apolináře jsem se vyskytovala jako pacientka v letech 1989-1998 a musím říct, že jsem zažila spoustu "zajímavých" věcí. Viděla jsem také ale, že se přístup personálu pomaloučku měnil od vyloženého hulvátství případně chladného nezkrývaného nezájmu, odmítání podat jakékoliv informace o zdravotním stavu apod. k lepšímu.
Pocit nadřazenosti bohužel prožívala většina zdravotníků v republice - a proč také ne, když fakticky tuto moc nad jedincem měli. A v jiném oboru je zde také nevídaně rozvinutá zásada "kdo není s námi, je proti nám". O tom, jak probíhala "výchova" mediků mám také poměrně podrobné představy. Dodnes českou kotlinou vládne chiméra, že pokud chci kvalitní péči, musím si pozornost lékařů koupit. Ono je to opravdu hodně o lidech, ale takový ten "duch" konkrétního místa není radno podcenit. A k tomu ještě typický problém českého školství a zdravotnictví - špatný ekonomický management a neefektivní administrativní postupy. MUDr. Caldu jsem zažila jako mladého lékaře a jeho přerod "v mediální hvězdu" sleduji s mírným pobavením. |
21.1.2005 9:07:48
Dobrý den,
poté , co jsem si přečetla pár vašich příspěvků do této diskuze, tak nevím, jestli jsem rodila u Apolináře nebo nerodila, nicméně moje dcera se tam poprvé nadechla vzduchu. Asi byl můj porod výjimečný, nebo byl výjimečný přístup porodních asistentek, ale já jsem měla téměř naprostou volnost. Mohla jsem si chodit, když jsem chtěla, sedět, ležet, být ve sprše, prostě, co jsem chtěla a NIKDO mě nenutil něco dělat. Maximálně mi porodní asistentka dávala rady, co by pro mne mohlo být v tu danou chvíli vhodnější. Já jsem za to byla vděčná, protože jsem byla vyjukaná stávající situací, jako KAŽDÁ prvorodička, která neví do čeho jde. Tohle bych chtěla zdůraznit, protože můj názor na celou tuhle věc je, že pokud jde ženská rodit poprvé, tak ať si přečte a vyslechne jakékoli množství informací o porodech, tak je stejně následnou situací zaskočená a nemůže být připravená na všechno, protože s tím zcela logicky ještě nemá zkušenost. Jediné, co mne mrzelo bylo, že jsem nemohla mít dceru po porodu hned u sebe, ale vzhledem k jejím komplikacím s dýcháním to bylo jasné, proč ji odnesli. A k porodům doma (a třeba ještě bez PA !!!)mám zcela vyhraněný názor: NIKDY,NIKDO neví, co se může stát a kde bere nastávající matka tu drzost a nezodpovědnost, zahrávat si s životem dítěte? Myslím, že je to hned první nezodpovědnost, kterou se vůči dítěti dopouští! Pravda, bude hodně mamin, které namítnou, že dříve ženy porodily na poli, dítě hodily do nůše, dookopaly záhon a šly domů. JENŽE časy se změnily a změnily se i ženy. Myslím, že ať chceme nebo ne, oproti našim prapprapra... jsme daleko choulostivější, vydržíme daleko míň, jsme prostě zhýčkané civilizací - ale také se dožíváme daleko vyššího věku. Je to prostě něco za něco. Jeslti jsem někoho urazila, tak se omlouvám, ale je to prostě můj názor... |
• |
21.1.2005 8:38:16
To je naprosto presne.
|
21.1.2005 8:03:34
Petře, mně osobně stahy v určité chvíli nabraly na intenzitě takovým způsobem, že jsem najednou MUSELA začít tlačit. Neboli nějakých 7-8 hodin jsem sice bolestí lezla po čtyřech, ale ve chvíli, kdy se dítě mělo narodit, jsem zařvala takovým způsobem, že se všichni seběhli a dítě se během pár vteřin narodilo. Mimčo mě ve vhodný okamžik samo donutilo. To bylo při druhém porodu - při tom prvním jsem musela ležet na zádech a měla jsem hlásit až budu cítit "nucení na velkou", že potom přijdou a začnu tlačit. Tenhle postup teda moc nefungoval - dneska už vím, že o něco později by to šlo snáz - kdybychom počkali až si dítě řekne. Proto by mě zajímalo jak je to s epidurálem - jestli tam je nějaká šance, že i při něm miminko donutí mámu, aby se řídila podle něj, nebo jeho narození záleží víc na instrukcích personálu.
|
Jitka |
• |
21.1.2005 4:22:08
Pavla napsala MOZNA. Coz podle mne neni primocare rovnitko.
No nic zase se tu zacne slovickarit. Mne ac zastankyni prirozenych porodu se clanek moc nelibyl. Vice by mi vyhovoval, prepis rozhovoru s kometarem p. Marka proc s p. doktorem nesouhlasi. |
Olina |
• |
21.1.2005 2:11:32
Jo, tyhle sídlištní a zacpaná Praha protiargumenty porodu doma gynekologů znám. Vytáhne to na tebe jakýkoliv porodník jako básničku. Je to podobné, jako kdysi psaly v novinách v okurkové sezoně o české učitelce, kterou sežral u Jadranu žralok.
|
Martzian |
• |
21.1.2005 0:33:55
Nechapu, proc se vsichni pri diskusi o moznosti volby stale ohaneji porody doma?
Tady prece jde hlavne o moznost volby a to hlavne v porodnici. Kdyz budu chtit klystyr a holeni a epudural a nastrih a monitor a doktory a ...... bude mi vyhoveno prakticky ve vsech porodnicich. Ale co kdyz se budu chtit chovat, tak jak to budu citit, co kdyz budu chtit byt v klidu a nerusena, zvolit si polohu, kterou budu citit jako nejlepsi (a to i ve druhe dobe porodni!, ktery porodnik si pod vas klekne na zem, kdyz budete chtit rodit na stolicce?!).Budu-li si prat mit po narozeni dite na brise dele nez 2 minuty (prohlednout ho muzou prece i tak), kde tedy mam tu jistotu, ze me vyjdou vstric, kdyz tady je ta moznost volby?!!!!!!!!!! |
• |
21.1.2005 0:16:18
Tak třeba já tu jistotu mám, první porod OK,(skoro jsem rodila v našem favoritu.-))druhé těhotenství v pohodě, první doba porodní bezva, všechno jak z příručky pro alter. porod, PA byla senza, doktor se tam přišel sem tam mrknout, všichni vč, manžela jsme byli spokojení, nikdo mi necpal žádnou chemii nebo mě nutil ležet na zádech, žádné příkazy, zákazy, druhá doba se taky nejevila nijak problematická, byla jsem v polosedu (sama jsem si tuto polohu zvolila) jenže ouha..., když už byl synek skoro na světě,tak to najednou nešlo, začaly slábnou ozvy a najednou tam bylo asi tak 10 lidí, naštěstí to dopadlo dobře, malý se narodil sice normálně, museli ho ale rozdýchat, skoro se udusil.měl zkrátka na mále. Neumím si představit, jak bychom dopadli při porodu doma. I ten nejbezproblémovější(to je tedy úděsný slovo) porod se totiž může zkomplikovat. Statisticky je to asi zanedbatelný počet, ale škoda každého života. Nechci se tím zastávat našich porodnic i když já byla spokojená (oba porody byly právě u Apolináře), ale představa sanitky prodírající se ucpanou ulicí na sídliští,no brrrr.
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.