Toranoko |
• |
20.1.2005 15:15:12
Právě o ten strach, který do vás všude tlačej, o ten jde. To, že pokud se rozhodnete jít jinou cestou, než je ta oficiální, všichni vás straší tím, co všechno se vám může přihodit. Není to jen u porodů, ale i u způsobů stravování, léčení běžných chorob, atd.
Já sama neodsuzuju nikoho, kdo využívá klasických porodů, bere léky na každé zvýšení teploty a každé píchnutí v zádech, jí uzeniny a cokoliv mu chutná, kouří, atd. Je to jeho život a jeho věc. Proč teda odsuzuje on mě a chce mi diktovat co se smí a co se nesmí? |
Toranoko |
• |
20.1.2005 15:14:15
Právě o ten strach, který do vás všude tlačej, o ten jde. To, že pokud se rozhodnete jít jinou cestou, než je ta oficiální, všichni vás straší tím, co všechno se vám může přihodit. Není to jen u porodů, ale i u způsobů stravování, léčení běžných chorob, atd.
Já sama neodsuzuju nikoho, kdo využívá klasických porodů, bere léky na každé zvýšení teploty a každé píchnutí v zádech, jí uzeniny a cokoliv mu chutná. Proč teda odsuzuje on mě? |
Zdenka, syn 3,5 roku |
• |
20.1.2005 15:03:39
Když jsem se dozvěděla, že jsem těhotná, okamžitě jsem nakoupila nebo si půjčila všechnu dostupnou literaturu o těhotenství a také o možnostech porodu. Po pečlivém prostudování všech variant jsme se s manželem rozhodli rodit v nemocnici na Mělníku, která je údajně proslulá množstvím císařských řezů apod. Já přišla do nemocnice ve 35 týdnu a přidělenému panu doktorovi jsem řekla svou představu o porodu, kterou bez námitek akceptoval. Moje představa byla míč, možnost pít, bez epidurálu, mít manžela u sebe a teplo. Protože bylo léto, poslední přání bylo automaticky vyslyšeno. Manžel byl u mě a počítal kontrakce, osm hodin jsem si zaskákala na míči, každou hodinu vypila 2 dc vody a za příšerných bolestí zad porodila zdravého syna. Nestalo se mi, že bych měla jakýkoli problém a Doktorům Hradcovi a Kuchynkovi děkuji a každé nemocnici přeji víc takových doktorů. Pravdou je, že bylo i pár stinných stránek, ale až následující dny: žádná instruktáž kojení, natož přiložení na sále hned po porodu, neochota dětských sester, ale dalo se to přežít. Nechápu maminky, které chtějí se zdravím svým i dítěte hazardovat a rodit doma, tím míň chápu muže, kteří jim to radí. Já bych se bála případných komplikací a nemožnosti rychle a odborně na ně reagovat. Nepochopila jsem vůbec nic z článku (nesouvislý text bez logické myšlenky), jen se asi jedná o snahu nějakého muže "napravovat" názory jiných mužů, ale já osobně si nemůžu muže při porodu vynachválit, naopak jsem spíš narazila na aroganci a neochotu žen-sester. Každá žena se může rozhodnout sama, jak chce rodit a podle toho se zařídit. Nemá smysl hanit jednu nebo druhou nebo třetí....variantu, JAKÝ SI TO UDĚLÁŠ, TAKOVÝ TO MÁŠ. Zdar všem ženám, o kterých vlastně všechno je. Mimochodem, manžel o našem porodu mluví jako skvělém a jednoduchém zážitku a já ho při tom nechávám, protože pro něj-chlapa to tak určitě bylo, popisovat moje muka nemá smysl, protože kdo nezažije, nechápe, ani autoři knížek, doktoři nebo jiní chlapi.....Z
|
Michal Pavlík |
• |
20.1.2005 14:55:08
Rozhlasový pořad jsem sice neslyšel, zato pana Marka a jeho názory znám osobně. Dlužno říci, že neinformovaných je zřejmě více, a to nejen co se týče porodů. Je třeba dodat, že lidé ani zájem nemají, a to i v případech, kdy jim vyloženě teče do bot. Jeden známý má problémy s prostatou, a navzdory stále se zhoršujícímu stavu stále trvá na lékařské péči. U něj je teda důvod ten, že jeho drahá je lékárnice a kdyby si dovolil jít za bylinkářem v jejich městečku (který m. j. vyléčil svého syna z leukémie), tak by s ním doma nemluvil ani kredenc. Tato situace je i v kosmetice, kde ženy bohužel přímo zblblé reklamou, mnohdy odporující logice a poznatkům středoškolské chemie, ve snaze "rychle a snadno" zkrásnět, na sebe plácají drahé, v lepším případě neúčinné krémy a přípravky se "zaručeně" vědecky ověřeným účinkem, vyrobené z přírodně identických látek a přirodních "výtažků". A tak se čekárny a lékárny a kosmetická studia plní stále většími davy lidí, nebo spíš konzumenty reklamní masáže médií s až na čestné výjimky pseudovědeckými názory s argumenty, které byly zřejmě používány již ve středověku a kterými tehdejší věda častovala i Giordana Bruna. A lidi tomu věří, protože je to jednodušší, než si najít vlastní cestu a hlavně - vyžaduje to změnit sama sebe a své názory. Au!
A co se týče porodů? Když se narodil náš Míša, o reflexní terapii, přirozených porodech, Aura-somě a jiných jsme s manželkou ještě nevěděli. Co nás ale již tenkrát zaráželo, bylo puštěné rádio se zprávama, běžným hudebním odpadem a nezájem pana doktora (o kterém mi později můj kamarád, tehdy lékař na porodnici, řekl, že se kdysi léčil z alkoholismu). Z profesionálního hlediska "čistá práce", ale z lidského hlediska - poušť. A to nemluvě o tom, že manželka říkala, že v poloze na zádech se prostě pořádně tlačit nedalo. Prostě, nikoliv příchod nové duše na svět, ale továrna na děti. Zcela to vypovídá o současném pojetí člověka, jako mechanicko-biologckého systému, bez znalosti souvislostí mezi lidskou psychikou a tělem, které znaly již starověké civilizace. Když mi vykládal kolega, že jejich pětileté holčičce naordinovala lékařka na chřipku čípky s kortikoidy, tak jsem naprosto nechápal. Nemoci, které mnohdy spraví pár zmáčknutí reflexních bodů nebo bylinkové tinktury od Dědka kořenáře, se léčí léky, jejichž vedlejší účinky nikdo kvalifikovaně nedokáže zjistit. A to nemluvím o tom, že za většinou dětských nemocí se skrývá nevyřešený strach z něčeho nebo negativní programování rodičů. Kdo někdy absolvoval Modrou Alfu, navštívil kurs Reflexní terapie manželů Patakyových nebo dělá Bachovky, Aura-somu nebo klasickou homeopatii, ví, o čem mluvím. Těm ostatním se to, bohužel, blbě vysvětluje. Jinak bych těžko četl na diskusích, že maminky chtějí otěhotnět nebo jsou těhotné a přitom chodí na mejdany, stresují se v práci, kouří a ... pak se diví, že něco nefunguje... Prostě, kdo hledá, najde... :-) |
Michaela |
• |
20.1.2005 14:35:14
nevim, ja tam rodila taky a nestezuju si na nic. Doktori fajn a prijemy.Byla jsem si porodnici prohlednout predem a asistenka nas seznamila s celym arealem, vedela jsem, ze tam maji mice, moznost teple sprchy atd.
Nakonec porod byl komplikovany a dost mi pomohli. I epidural jsem si nechala dat, pomohl mi. Kamaradka tam rodila taky a taky byla spokojena. |
Petra II. |
• |
20.1.2005 14:28:20
Ja tedy debatu neslysela, ale dovedu si to predstavit. Moje sestrenice rodila loni u Apolináre, nechali jí v první dobe porodní lezet, nikdo jí neporadil nic na utisení bolestí, pohyb, sprchu, proste nic, a kdyz to nemohla vydrzet, nabídli jí epidurál. Takze jestli je tohle ta siroká skála mozností, tak nevím. Ano chápu, za epidurál mají asi lépe zaplacený nez radu "zkuste relaxovat na míci v teplé sprse". Ne, chce to se informovat a pak to v porodnicích vyzadovat. Castá krupej i kámen prorází. Ale bude to asi jeste nejakou dobu trvat.
|
• |
20.1.2005 14:05:22
Tu debatu jsem slyšela... Pan docent byl opravdu neprůstřelný. Vyznělo to tak, že veškerý komfort (volba porodních poloh, tišení bolesti, vlídné prostředí atd.) je už dnes rodičkám dostupný, takže nemají důvod uchylovat se k hazardu, jakým jsou domácí porody vzhledem k tomu, jaká nebezpečí při nich rodičkám hrozí. Tam, kde mají porodnice ještě nějaké malé rezervy, je to jen otázka peněz.
Pan Marek se snažil, bohužel se nechal trochu vyvést z klidu (chápu to, já bych asi taky vypěnila). Takže pro přívržence alternativ v porodnictví z toho vyplynulo, že čeští porodníci se opravdu nezměnili. Pro zastánce klasických porodů z toho vyplynulo, že tmářští přívrženci podzemních porodů nezodpovědně nabádají ženy k hazardu. Prostě nerozhodně. Pane Marku, fandím Vám, zadostiučinění Vám určitě poskytuje zájem o Vaši knížku. Pány docenty prostě změní jen cílevědomé maminy s jasnou představou. Tu získají třeba ve Vaší knize. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.