| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Blízké setkání (s porodníkem)

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 287 [Dalších 257 >>]
petr
  • 
26.1.2005 16:02:08
Ano, anesteziolog a živí mne mimo jiné porodní analgezie (neboli zjednodušeně "epidurál")
petr
  • 
26.1.2005 16:01:18
Vím, nevím - ptám se a říkají mi to tak .... To záleží už na nich, jestli mi to řeknou po pravdě nebo ne ...
Věrka
  • 
26.1.2005 15:33:14
Omlouvám se, všude je to o lidech. Já se přiznám, že já i všechny moje známe jsme byli do porodnice přijaty při prvních silnějších známkách kontrakcí. Do telefonu říkali něco o asi 3 min., nikdo nezjišťoval na kolik jsem či nejsem otevřená, to bylo až pak. Návraty z nemocnice znám jenom z filmů.

Negativní zážitky z nemocnice jsou něco naprosto jiného. I když já se přiznám, že jsem při svém čtyřkilovém miminku měla naprosté štěstí na lékařku i personál (rodila jsem v nemocnici v malém městě) i na průběh porodu. Žasnu, když čtu některé příběhy o nošení miminek ke kojení (to jsem myslela že skončilo v dobách našich maminek) a pod. Já si odstála celý porod, protože jsem chtěla a sestřička mě chodila přidržovat, abych nespadla, masírovala záda a především si se mnou povídala. Na což vzpomínám dodnes jako na pomalu to nejdůležitější. Paní doktorka byla takový řezník v sukních. Nic moc neřešila, nad ničím nehysterčila, ale nebyla líná, ke mně v noci několikrát vstávat, všechno mi vysvětlit a i ve 3 ráno hýřit humorem. Nejhorší zážitek mám ze šití, a to musíte uznat docela ujde.
26.1.2005 15:08:05
No já nevím. Rodila jsem dvakrát a ani jednou jsem nebyla instruována jet do porodnice s prvními stahy. Naopak, poprvé jsem přijela asi po sedmi hodinách a sestra z příjmu mě chtěla automaticky poslat domů (bez vyšetření), to jsem se teda zabejčila, že ani omylem se znova nikam nepotáhnu s křížovejma bolestma, při kterejch mi jaksi dělá problém sedět. Tak teda neochotně zavolala doktorku a přijali mě. Podruhý to bylo obdobný, s tím rozdílem, že jsem přijela po nějakejch asi 11 hodinách, tentokrát mě nikdo nevyháněl, ale možnost, že bych mohla jít domů, kdybych chtěla, padla taky :o) (stahy jsem v obou případech měla zhruba po třech minutách, otevřená jsem byla na 3-4 cm).

Takže z vlastní zkušenosti nemám pocit, že by se jednalo o "běžnou praxi" přijímat s prvními stahy. Jo, poprvé jsem rodila ve velké "konzervativní" porodnici ve velkém městě, podruhé v malé "alternativní" porodnici v malém městě :o)

S.
Věrka
  • 
26.1.2005 14:37:49
Pokud bych žila v Holandsku, tak to opravdu vypadá, že domácí porod je pomalu výhodnější.

Tady ale je běžnou praxe, že do nemocnice odjíždíš s prvními stahy a při otevření na 8, už kráčíš s první doby porodní na sál. Mimochodem to kráčení bylo pár metrů a nic moc. Právě proto jsem si neuměla moc představit, jak tak podstoupím celou cestu do nemocnice. Ptala jsem se protože mě to zajímalo, ne abych nesmyslně reagovala. Ale díky za odpověď.

schamka + krakeni
26.1.2005 12:53:29
Pokial sa mna tyka, tak presun do nemocnice vo faze, ked sme sa mali rozhodnut a boli sme na 6-7cm, bol pre mna nepredstavitelny. Uz to dost bolelo a kontrakcie chodili casto.
Ked sme nakoniec sli (bolo to po tristvrte hodine(?) tlacenia), tak som uz bola vo faze, ze mi je vsetko jedno ;o) Kontrakcie som mala takmer furt a medzi nimi som bola v tom zvlastnom stave, akoby tranze, takze som moc nevnimala.
Mozno by som mala spomenut, ze v NL sa ide do porodnice prvorodicka otvorenie na 6cm, viacrodicka 5cm (alebo kontrakcie kazdych 4-5minut, v dlzke 45sek.-1min.). Najprv sa vsak vola PA, ktora pride a skontroluje pokrok otvarania.
V pripade odtecenia plodovej vody vas tiez poslu domov a do nemocnice sa ide alebo ako som uz spominala pri dostatocnom otvoreni (castosti kontracii) alebo, ak tento stav trva viac ako 24hod.
Takze nie pri prvej kontrakcii, ako je to najma na Slovensku zvykom. Je samozrejme mozne dotrepat sa do nemocnice aj pri prvej kontrakcii, ale poslu vas domov. V pripade, ze volate PA a nemate dostatocnu frekvenciu kontrakcii, navrhne vyckat, co sa z toho vyvrbi.

To znamena, ze aj keby som sa rozhodla ist do porodnice, ta cesta by bola neprijemna a nic by som si neusetrila. Ked sa na to pozries vo vseobecnosti - z tohto pohladu je dokonca porod doma vyhodnejsi, lebo mas sancu, ze napokon nikam nebude treba ist ;o)

Poznamka: Tymto ale nikoho na nic nenahovaram! Nemam nic proti porodom v nemocnici, len nemam rada, ked sa proti porodom doma nepravdivo ci nelogicky argumentuje.
Věrka
  • 
26.1.2005 12:24:07
Chápu, že porod doma může mít určité výhody.

Není ale převoz sanitkou ve fázi "ohrožení komplikacemi" krajně nepříjemný? A psychiku rodící ženy asi také příliš nepodpoří fakt "Něco děje, musíme do nemocnice". I když je to třeba fáze, kterou by v nemocnici zatím nikdo neřešil.

Neodsuzuji ženy rodící se doma, ale o porodu doma také zatím neuvažuji. Mé zkušenosti z porodnice byli docela příjemné a také pocit, že veškeré přístroje mám za nosem....Domů jsem se těšila hrozně, proto jsem si vybrala porodnici, ze které mě propouštěli po dvou dnech.

Xantipa
  • 
26.1.2005 12:21:21
Víš co by mě zajímalo. Možná na to budeš znát odpověď. Tatínek mé kamarádky byl v poslední fázi rakoviny, takže ho prý měli dát do nemocnice, aby mu mohli dávat léky. Kamarádka s maminkou ho tam dali, aby mu bylo dobře. Říkala, že to bylo hrozné.
Celý den si ho nikdo nevšiml, přebalit 1x denně. Takže se rozhodli, že ho vezmou domů a na injekce ho budou vozit nebo si zaplatí někoho, kdo mu tu injekci dá. Ale bohužel. Na léky, které mu byly dávány v nemocnici, prý doma nemá nárok. Ještě jim řekli, že ho mají v nemocnici nechat, že stejně nevnímá a brzo umře. To je hrozné. Nakonec to vyřešili tak, že ty léky platili a platili soukromého lékaře, který je jezdil aplikovat. Nemůžu pochopit tento systém, který vysloveně nutí tyto nemocné nechávat v nemocnici. Je to doslova odporné.
Apolena.
25.1.2005 22:06:22
Aleno,
baba Jaga psala o mně. Známe se totiž z diskuzí na stejné téma (i když ona tvrdí - mimochodem pokaždé téměř stejnou větou - že se neznáme).
Nevím, proč jí tolik vadí porody doma. Nechápu to u nikoho, ale ona je mimořádně vytrvalá a docela se vypracovala - od osobních urážek a nadávek k šíření fám stylem "rádio Jerevan" - vychází z pravdivého základu, který si ovšem patřičně upraví.
Pravděpodobně je hodně nešťastná a hodně nespokojená. Občas si říkám, že to je možná muž, který nemá rád ženy a bojí se jich...
schamka + krakeni
25.1.2005 22:02:59
To, ze sme my mali do nemocnice 10-15minut este neznamena, ze tolko maju do nemocnice v Holandsku vsetci, su aj zapadlejsie kuty. ;o) Su dokonca miesta, kde sa doma rodit neda, lebo su prilis daleko od nemocnice. Neviem, aka je tolerovana vzdialenost, kedy sa este da rodit doma a kedy nie. Ale ver mi, ze dopravna situacia tu vie byt poriadne na draka (hlasili uz aj 18km zapchy na dialnici)... ostatne Holandania su urcite viac motorizovani ako ludia v Cechach (ci na Slovensku).

Viem, ze aj pri bezproblemovom porode mozu nastat komplikacie, ved aj pri mojom nastali a museli sme do nemocnice. Lenze - to najpodstatnejsie pre porody doma je to, ze zena ma mat odbornu pomoc-asistenciu, niekoho, kto tie komplikacie rozpozna v zarodku. Situacia ide o minuty, ako tu zvyknu ludia argumentovat, nenastava zase az tak zcista-jasna. Porod je sice dej dynamicky, ale veci sa daju rozpoznat dopredu. Nejde o to, aby PA na 100% predpovedala komplikaciu. Ide o to, aby vedela, ze situacia, ktora nastala, by mohla skoncit komplikaciou, ktoru by uz bolo treba riesit v nemocnici, a vtedy sa jednoducho ide do nemocnice. Tam to moze napokon zase len skoncit bez problemov. Ale PA jednoducho toto nebude riskovat. Nenecha to dojst az tam, ze ide o minuty. Niekedy sa ide akoby "zbytocne" do nemocnice preto, lebo porod by sa mohol zacat uberat zly smerom. Napokon sa nim ale vobec uberat nemusi.

Verte ci nie, vsetko toto som skutocne brala do uvahy (hoci som neporovnavala, ale pisala, ako to jednoducho je).
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 287 [Dalších 257 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.