| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Blízké setkání (s porodníkem)

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 287 [Dalších 247 >>]
Alena
  • 
25.1.2005 21:37:11
No, ten článek, pod nímž paní Johanka žádala o příspěvek na PA, která jí asistovala u porodu, jsem tady náhodou četla, už si vzpomínám. Ale nevzpomínám si, že by tady dotyčná někoho nutila, aby jí přispěl. Jen slušně žádala. Kdo chtěl, mohl přispět; kdo nechtěl, nemusel. Nechápu, proč vám to tak hrozně vadí. Mně na tom spíš vadí to, že jí tu péči neuhradila pojišťovna, jako kterékoli jiné ženě. A to jen proto, že porodila doma (na což měla samozřejmě plné právo.)

Jinak, "Babo Jago", četla jsem pár vašich příspěvků, a docela ráda bych věděla, co vás k tomu vede... K tomu, co tady píšete a jak vystupujete.
Kdesi v této diskusi třeba tvrdíte, že PA tady k domácím porodům nechodí. Proč něco takového píšete, když je to holý nesmysl? Nevíte, jaká je skutečnost (PA k porodům domů samozřejmě chodí, ač jich zatím není mnoho) nebo to děláte schválně? Proč, prosím vás?

Taky mě celkem překvapilo, když jste tady v diskusi někomu napsala, že jím pohrdáte (Sylvii), že její názor pro vás nemá žádnou hodnotu a podobné věci... To by mě opravdu zajímalo, co vy jste za člověka, když se dokážete takhle vyjadřovat. Co vás k tomu vede? Co ve vás v této diskusi plodí tolik negativních emocí, že dokážete pohrdat ostatními lidmi?

Já prostě nerozumím tomu, proč se někdo (jako i vy) tolik snaží o to, aby v této zemi ženy neměly možnost volby. Nerozumím a opravdu mě nenapadá žádný možný důvod. Ženám, které chtějí rodit v porodnicích (mezi něž patříte jistě i vy, Babo Jago), v tom přece nikdy nikdo bránit nebude, ne? Jejich možnost jim zůstane. Proč si tedy s takovou razancí osobují právo rozhodovat o těch ženách, které se do ústavů uchylovat nechtějí? Proč nechtějí dovolit, aby tyto ženy měly právo možnost si svobodně zvolit místo, kde přivedou na svět svoje dítě? A proč jim ještě k tomu chtějí upírat právo na odbornou péči?
A pak, proč to v ostatních civilizovaných zemích jde a u nás ne? No asi proto, že tady většina lidí stále smýšlí jaksi... postaru.


A pokud jde o ty alternativní porodnice, pak asi opravdu záleží na tom, co si kdo pod pojmem alternativa představí... Pokud si někdo jako alternativní představí porod na polohovacím lůžku (kde nemusí jen ležet, ale může, světe, div se, i sedět), možnost skákání na balónu, vonné tyčinky a kazety s relaxační hudbou, pak bude jistě spokojen ve většině českých porodnic:) Ovšem tady veškeré snahy o nějaké alternativy obvykle končí. Bohužel.
Alena
  • 
25.1.2005 21:11:58
Aha, to jsem nevěděla:( No máme (ČR) před sebou ještě dlouhou cestu...
25.1.2005 20:55:26
No, Silvie, ja puvodne reagovala na Hancin prispevek, tazke jsem se omezila na jeji "stiznost" na klystyr, holeni a poloh. Jinak i ja ocekavam od vstricne porodnice vic, nez jen to;o))) Co se tyce tve zkusenosti - musela jsem se zasmat, i kdyz je to smutny. Taky mam zkusenost - netyka se to jen porodnic - nekteri lide to treba nemaji v povaze, ale nekteri (tech je taky dost) treba bohuzel nejsou jeste zvykli na to, ze si muzou a MAJI stezovat, otevrit pusu, kdyz se jim neco nelibi. Myslim, ze je to jeste pozustatek z minulosti - kdyz si clovek tenkrat stezoval, byly z toho jen velke potize. Tak uz si to pak radeji netroufnul. Plati to bohuzel casto dones, hlavne u ruznych "vsemocnych a vsemoudrych" instituci. Videla jsem podobnou situaci mnohokrat na uradech, kdyz se veledulezita pani urednice chovala k navstevnici jako k podradne osobe, pripadne ji servala, ze ma neco spatne atd. A dotycna navstevnice se ani nedovolila na cokoliv zeptat. Venku si pak stezovala ostatnim cekajicim navstevnikum...Podobna situace se nekdy vidi i v obchodech (hlavne v tech velkych retezcich jako Tesco, Carrefour). I kdyz mnohem mene casteji, nez na uradech. Obchody, zejmena ty male musi ovsem obstat v konkurenci, takze si nemohou nevstricnost k zakaznikum dovolit. Ovsem bohudik se stale vic a vic setkavam s velmi vstricnymi urednicemi ci prodavackami;o)) Ted si predstav, jak by to vypadalo, kdyby existovalo vice soukromych porodnic...to by poradne zahybalo s klientelou tech velkych;o) No, jak rikas, jsou lidi, kteri se s tim spokoji a ani se nepidi po necem vic...mnohdy bohuzel nevedi, o co tim prichazeji...
25.1.2005 19:41:19
Aha, vypadnul mi kus věty :o) CHtěla jsem napsat, že do Krče bych už nešla ani s vlastní lékařkou. Jinak já podruhé opravdu rodila ve Vrchlabí - ale ten odkaz na článek není článek ode mne :o)

S.
  • 
25.1.2005 19:39:28
Možná se to tu už někde objevilo. Problém vidím v nebezpečí z prodlení, ne všude u nás je možné, aby se rodička v případě komplikací dostala do nemocnice za 10-15 min, jak je možné v Holandsku. Mimochodem život ohrožující komplikace se mohou objevit i u bezproblémově probíhajících porodů a není to až zase taková rarita. Když už srovnáváte, tak ve všech ohledech.
25.1.2005 19:38:31
Lucko, VÍM, že se to v Krči změnilo. Mimo jiné jsem tady na Rodině našla reakce cca čtvrt roku poté, co jsem jim posílala stížnost - a ejhle, byla jsem celkem překvapená, že na některé záležitosti reagovali změnou ;o) (příspěvky ještě čtvrt roku před stížností byly shodné s mými zkušenostmi... stížnost jsem psala cca půl roku po porodu). Nicméně už bych tam nešla vlastní lékařkou. Mně taky nikdo nevnucoval klystýr nebo holení :o) "Jenom" to byla spousta dalších "drobností" okolo. Občas mám z Rodiny pocit, že vstřícná porodnice nedává klystýry ani neholí... a na ostatním nezáleží... Jenže on přeci porod není jenom o klystýru ;o) Nejvíc to asi opravdu bylo o tom, že z předchozích dohovorů jsem očekávala něco jiného, než co mi pak ve skutečnosti bylo nabízeno...

MMCH holčiny na pokoji byly spokojené... jediná nespokojená jsem byla já a jedna mamina s předchozí zkušeností, která to ovšem brala jako že nic jiného od našich porodnic holt člověk očekávat nemůže... jo, a taky jedné té spokojené mamině jsem její spokojenost nabourala, když se dozvěděla, že JÁ měla po příchodu na oddělení mimi u sebe, a jí ho "nikdo nenabídnul" a přitom by ho taky chtěla... no, mně ho taky nikdo nenabídnul, vyhádala jsem si ho :o( Při druhém těhotenství jsem z toho měla noční můry - zdávaly se mi sny, jak porodím a okamžitě se s mimčem musím utíkat někam schovat nebo se o dítě prát s personálem :o(( Brrrrr.

S.
25.1.2005 18:53:09
To, ze jsem uvedla Krc, byl spis jen dodatek. Proste jsem rodila ve "velke" porodnici neboli "tovarne na deti", jak se tomu tady rika. Mas pravdu, Silvie, teorie se casto od praxe lisi. Tim myslim, ze v tomhle pripade se porodnice vychloubaji necim, co nemaji/nedelaji nebo nabizeji/delaji a pritom to neni pravda. Pokud by porodnice byla soukromy podnik, tak bych celkem i chapala jejich "klamavou" reklamu. Kratkodobe je takovyhle postup vyhodny, dlouhodobe firmu zabije. Jenze takhle? Jde jim vlastne "jen" o povest, ze? Takze si muzou dovolit "lhat", i kdyz vedi, ze se spatnymi referencemi pujdou lidi nekam jinam. Jenze oni se proste muzou spolehnout na to, ze jim tam stejne spousta maminek rodit prijde, protoze u nas jeste neni tak velka moznost vyberu...Ano, byla jsem to ja, ktera mela svoji lekarku u porodu; a zrejme je v tom bohuzel velky rozdil oproti tem, kteri sveho porodnika u porodu nemaji. Staral se o me ale take normalni personal z nemocnice a nikdo mi nevnucoval klystyr, holeni, polohu ani "neco proti bolesti". S nejvetsi pravdepodobnosti se ridili pokyny doktorky. Takze ja jsem nakonec byla velmi spokojena s prubehem porodu (ve velke porodnici ale se soukromou peci), tak jako ty v male porodnici, kde take neudelali nic proti tvym pranim.
Od kamaradek a znamych ale vim, ze i v nekterych dalsich prazskych porodnicich nedavaji klystyr ci neholi, pokud to nechces, a rodit muzes v ruznych polohach. Rodila jsi v Krci pred ctyrmi lety. To je docela dost dlouha doba na to (zvlaste v poslednich par letech), ze se tam jejich pristup trochu zmenil, nemyslis?

PS Clanek si prectu, az budu mit chvilku. Nerodila jsi nahodou ve Vrchlabi?
25.1.2005 18:32:40
Vidíš, Lucko, a já mám právě s Krčí špatnou zkušenost. Porod byl už "dávno", prosinec 2000, takže "už" před čtyřmi lety. A ani mi tak nešlo o to, že mi VNUCOVALI léky proti bolesti (resp. masírovali mozek manželovi, že nejsem normální, když je nechci), ani nejde o to, že jsem musela ležet NA ZÁDECH, a to i v PRVNÍ době porodní nebo snad dokonce že jsem se musela POHÁDAT ABY MI NA POKOJI laskavo nechali moje vlastní zdravé dítě... Jde o to, že když jsem se PŘEDEM informovala, tak mi nestoudně LHALI DO OČÍ, že u nich se to nedělá... Při porodu skutek utek. K druhému porodu už jsem si zjišťovala obezřetněji, bylo mi vcelku šumák, čím mě hodlá balamutit personál ;o) a spíš jsem poslouchala samotný ženy, jak v nemocnici vycházeli vstříc jejich požadavkům. Ano, našla jsem si nemocnice, ve kterých byla šance, že s prořízlými ústy porodím tak, jak chci. Měla jsem štěstí, nakonec jsem byla nasměrována na nemocnici, kde ta "prořízlá ústa" nebyla podmínkou. Přiznávám, že tak pohodový porod jsem si ani neuměla představit. A je to něco jiného, než když si člověk o něco ZCELA SAMOZŘEJMÉHO musí říct, přání několikrát zopakovat a ještě to před personálem obhajovat... a pak mu snad vyjdou vstříc... Děkuji, to už jsem si zažila. I tak se dá rodit... ale proč? Nedávno jsem něco vyhledávala na katalogu porodnic na stránkách Aperia - jsou tam formuláře, které o sobě vyplňovaly samy porodnice - a můžu říct, že z těch, na které jsem tam narazila, bych si fakt nevybrala :o( Asi právě proto, že už jsem "zmlsaná" druhým porodem... Je to od věci, ale nejvíc mě v jednom formuláři dostalo, jak tam nejdřív vyjmenovali, jak je možné rodit (na stoličce, na vaku, vkleče, vsedě...), načež následovalo: Dvěma nejčastěji praktikovanými polohami jsou klasická poloha s upoutanýma a tatáž poloha s volnýma nohama. No, v tu chvíli jsem nevěděla, jestli se mám chechtat, nebo brečet zoufalstvím ;o)

Některé zkušenosti jsou nepřenositelné, takže pokud si je člověk neprožije, tak se mu špatně chápou. Docela hezky to je popsané v článku Jak mi ukradli porod.

S.

(Tuším jsi to byla ty, s kým jsem se nedávno bavila, žes měla u porodu svoji soukromou lékařku? Pak předpokládám, že základní věci kolem vedení porodu jsi s ní měla domluvené předem, takže jsi asi byla v trošku jiné situaci, než třeba já - každý mi jenom odseknul, že je sice hezký, že mi to někdo od nich slíbil, ale že ONI to nebyli a u nich se to prostě dělá takhle...)
25.1.2005 17:51:59
Hanco, souhlasim, ze at si kazda maminka vybere to, co ji nejlepe vyhovuje. Nesouhlasim ovsem s tim, ze se v porodnicich vnucuje klystyr, vyholovani a poloha (nejcasteji na zadech). V nekterych mozna jeste ano - ale opet zalezi na tom, co si vyberes. Vetsina porodnic jiz "povinne" nedava klystyr ani nevyholuje; ani netrva na poloze na zadech. Ja jsem rodila bez klystyru, bez holeni a v poloze, jake jsem chtela. Rodila jsem v porodnici - v Krci.
Olina
  • 
25.1.2005 17:17:32
Musím smeknout před tvým mužem, že byl natolik duchapřítomný a pomohl ti změnit polohu. Opravdu smekám a klaním se. Více takových duláků u porodů a věci se dají do pohybu.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 287 [Dalších 247 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.