| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Blízké setkání (s porodníkem)

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 287 [Dalších 237 >>]
Jitka
  • 
25.1.2005 15:58:06
"Nadstandard není to co je dražší ale, to co není standardní."
Nebyl by lepsi vyraz NEstandardni. Nadstandard chapu neco co je NAD standard. Tak ze, navic.

Omlouvam se, ze rejpam, presto ze me znalosti cestiny jsou spise podprumerne. Ale v teto diskusi je tento pojem docela zasadni.
Jitka
  • 
25.1.2005 15:49:23
Gabi,
Problem je asi ten, ze o tom hodne lidi nevi.
My jsme v rodine loni meli takove pripady dva.
Muj tatka stravil v nemocnici min. o dva tydny dele, protoze doma nemel polohovalci postel a mati ac duchodkyne ciperna se sama o nej nedokazala starat.Nakonec sel stejne domu driv {nad posteli mu bratrnec udelal, takovou silenou konstrukci z kostat, aby se mohl zvedat}.
A moje teta v posledni fazi rakoviny, take byla doma. Sestrenice malem prisla o misto. A byla nesmirne vycerpana, protoze se o tetu starala mesic 24h denne. Podle mne by meli zdravotnici, pri propousteni takoveho pacienta do domaci pece podat potrebne informace. Resil by to jeden letak.
schamka + krakeni
25.1.2005 15:29:17
Pouzivas tu jeden argument, ale v nelogickych suvislostiach:

...pokud u ženy domorodky nastanou komplikace zavolá si sanitku tak je jí zdarma poskytnuta veškerá péče, která může být v takovém případě podstatně dražší než proplacení PA...

Taketo komplikacie nenastavaju pretoze zena rodi doma. Tie komplikacie by nastali, nech by uz ta zena rodila kdekolvek - dokonca aj v nemocnici. Toto je podla mojho nazoru casta chyba ludi, ktori povazuju porod mimo porodnice za nebezpecny, ze si myslia, ze komplikacie nastavaju preto, ze zena rodi mimo nemocnice. Komplikacie mozu nastat kdekolvek (menej caste su v prostredi, kde sa zena citi bezpecne).
Takze - ak sa mam vratit spat k citatu - pokial by tato zena rodila v nemocnici preplatili by jej aj PA/porodnika a naslednu asistenciu, vyzadovanu komplikaciami. Co je to iste ako v pripade porodu doma. Tam sa preplaca navyse len ta sanitka (ano, nie je to malickost, ale jedine v tom je rozdiel).

Porovnavanie PA s liecitelom je (podla mojho nazoru) miesanie hrusiek s jablkami...
Porod za pritomnosti PA je normalna starostlivost, nie je to ziadne bylinkarstvo. Bezproblemovy porod (ci uz doma alebo v nemocnici) pritomnost lekara navyzaduje.
Líza
25.1.2005 15:27:24
Jo, já vím. A hrozně moc záleží, odkud se na to člověk dívá. Když jsem stážovala na LDN, měla jsem tendenci propadnout dojmu, že všichni příbuzní jsou jen takové ty hyeny, které přijedou, když je důchod, a pak je nikdo měsíc nevidí...ale skutečnost byla taková, že ty "hyeny" akorát vzbuzovaly největší pozornost a o těch, kteří chodili za příbuznými denně, se tolik nemluvilo.
Když jsem to pak viděla z té druhé strany, vypadalo to mnohem optimističtěji. Spousta těch starých lidí v rodinách je a důstojně tam dožijou a zemřou...jenže po pravdě řečeno, pokud ten člověk opravdu potřebuje celodenní dohled, je to často neřešitelný problém. Pokud nevyděláváš hodně nad průměr, aby sis zaplatila soukromou ošetřovatelku, nebo pokud jsi tak dobře zajištěná, že jeden člen rodiny se může vzdát práce :-(
Apolena.
25.1.2005 15:25:30
Porod doma je prostě porod. Porod jako takový by měl být hrazený pojišťovnou. PROČ by měl být hrazený jen tehdy, když se uskuteční NĚKDE? To mi připadá stejně logické, jako kdyby porod byl hrazený v Praze, ale v Brně už ne.
Nebavíme se o nadstandardu, bavíme se o NORMÁLNÍM porodu. Proč by si PA doma nemohla vykázat tytéž úkony, jako v porodnici?
Když se totéž uskuteční na dvou různých místech, tak to není totéž?
Gábina
  • 
25.1.2005 15:21:59
Pravda, moc, zkušeností nemám. Mám jen 14 lůžkové oddělení, takže statisticky nic moc. Asi špatný vzorek. Ale za 2 roky působení na tomto oddělení si domů vzali pacienta jen 2 rodiny. To byste měla vidět to čoro-moro co bylo, když jsem 3 synům, bydlícím ve společném domku,oznámila,( dohodnout se snima nešlo) že je vše zařízeno, péče přijde hned první den a že maminka jede ve středu domů. Dodneška očekávám soudní žalobu. Co mám informace, maminka je dens v LDN, kam jí synové velmi promtně usídlili.
Líza
25.1.2005 15:14:42
Gábino, já mám zprostředkovanou zkušenost ze strany poskytovatelů domácí péče. Ty staré lidi si doma nechává spousta lidí. Není pravda, jak píšeš, že si je nikdo neveme. Znám ale mnoho praktiků, kteří DP neradi píšou, protože jim zvyšuje indukované náklady (dost hloupé opatření ze strany ZP).

Znám taky rodiny, které se o své blízké starat nějak zvlášť nechtějí.
Znám rodiny, které se starat nemohou.
Znám rodiny, kterým došla síla.
Je lehké odsoudit, pokud jsi to sama nezažila.
Hana
  • 
25.1.2005 15:13:18
Bylo to právě v Praze u Apolinaře. Ale bylo to před 3 a půl rokem, takže se to mohlo změnit. Oni totiž doktoři mají problém klečet na zemi a "chytat miminko", špatně se provádí nástřih a jiné kecy měli :(, ale že mě to takle bylo nepříjemné to je nezajímalo.
Jitka, Dan (9/2002)
  • 
25.1.2005 15:09:38
Pavlo,
představ si, že jsou v Evropě už i státy (Německo, Francie), kde se i homeopatické léky proplácejí! Stejně jako v případě porodů domu si pojišťovny dokázaly spočítat, že je pro ně pacient, který se takto léčí, levnější.
Nic proti, ale pokud většina ekonomů uvažuje jako Ty, tak se nedivím, že jsme tam, kde jsme. To je pouze konstatování, můj náor, ne urážka, aby bylo všem jasno :o).
Gábina
  • 
25.1.2005 15:08:15
Když budete chtít, klidně Vám ty čísla kodu pro VZP napíšu.
Velmi často se setkávám s tím, že se snažím umístit pacienta do domácí péče, ale povedlo se mi to jen jednou u 18leté holčiny, to si jí domů vzala maminka. Jinak " strace" si domů nikdo neveme,nedej bože, když má plínky, ani pod " pohrůžkou LDN". Ono je to taky o myšlení lidí. Jo a manžel si vzal domů umřít ženu.
Ale globálně: Jedna matka vychovala 10 dětí , ale deset dětí se nepostará o jednu matku. To je buhužel realita. Postel a všechny pomůcky vám s doplatkem, či bez zaplatí pojišťovna, nebo existují i organizace , co podobné věci půjčují, třeba Paraple a za pár kaček denně. Vozík pro invalidy po úraze páteře za 1 Kč/denně, ostatní onemocnění 10 Kč denně.
Takže nelze všechno házet na zákony. Domácí péče tady je, hrazená pojišťovnou, funguje, ale vzít si domů ležícího, či nesoběstačného pacienta, to moc rodin nechce. Taková je realita. Proto je jednoduché říct, na to my nemáme, nelze.
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 287 [Dalších 237 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.