| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Blízké setkání (s porodníkem)

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 287 [Dalších 227 >>]
Pavla, dcery 7,3 + břicho
  • 
25.1.2005 14:56:15
Pokusím se odpovědět: žena, která se rozhodne rodit doma má právo na odbornou pomoc akorát si ji musí hradit v prvopočátku sama na tom není nic divného. Nadstandard není to co je dražší ale, to co není standardní. Taky je nesmysl srovnávat porod s rozbitým kolenem. Já taky s chřikou nebo s bolestmi žaludku neběžím k lékaři a u sebe vždy, u dětí často léčím toto sama. Určitě je to levnější, ale z veř. zdrojů by mi uradili paralen i živočišný uhlí i návštěvu lékařů a kdesi cosi. Prostě porod doma je alternativou a jako alternativa opakuji nemůže být hrazen z zdr.poj. stejně tak jako homeopatika, jako návštěva léčitele. Takže ekonomicky pro pochopení standardní se nerovná nejlevnější. A zatím má naše ekonomika dost problémů s tím co už hrazeno je tendece směřuje spíš opačně k větší spoluúčasti pacientů tak pochybuji, že se v nebližších letech dočkáte. Nemůžete srovnávat naše zdravotnictví se státy, které jsou ekonomicky jinde. Veřejné služby se proti něktrým státům nedají porovnávat a taky záleží trochu na tradici jako např náboženské důvody.
Jinak také už jsem psala, že pokud u ženy domorodky nastanou komplikace zavolá si sanitku tak je jí zdarma poskytnuta veškerá péče, která může být v takovém případě podstatně dražší než proplacení PA. To byste časem opravdu mohly chtít aby vám zdr.poj. uhradila npříklad návštěvu léčitele (to jsem uvedla samozřejmě jako estrémní případ). A dále k porodu v nemocnici - rodila jsem, podle vyjádření mnoha odborníků i pacientů, v docela konzervativní nemocici v Pardubicích. Znovu -nenastřihávali mě, neholili, nenutili klystýr, nenabízeli epidurál. Nebylo jich kolem mě deset, ale vždy jedna PA a občas přišel jeden doktor. Prostředí vyhovující. Děti mi odnesli a přinesli umyté a nechali jak dlouho jsem chtěla. Ale taky si je třeba na první noc nechali na novorozeneckém na mou žádost abych se vyspala a odpočinula. Pokud jsem měla jednolůžový pokoj (u první dcery) mohly za mnou návštěvy na pokoj prakticky kdykoliv. Kojila jsem tak jak jsme já i děti potřebovaly, ne když měla sestra čas nebo že by mě nutila. Chovala jsem je taky jak se mě zdálo vhodné. Rodila tam více mých kamarádek a jejich zkušenosti jsou podobné A znovu Pardubická nemocnice je považována obecně za konzervativní. A také je u nás soukromá porodnická klinika - pokrokovější přesto si většina žen vybírá nemocici. Také proto, že nastanou-li komplikace odvážejí odtud ženu s dítětem právě do lépe přístrojově vybavené nemocnice.
Gábina
  • 
25.1.2005 14:46:38
Nechci se vyjadřovat k tématu porody, neboť je to 100x omleté téma tady na rodině .

Ale: Naše zdravotnictví nerozlišuje standartní a nadstandartní péči. Jen pokoje t.j. hotelové služby.
Nikdo v tomto státě ( kromě zubařů-klofáky do skla na pokladnu, nebo porcelán za vlastní) neřekl, co je vlastně standart. Takže já si nemůžu zaplatit nadstandartní léčbu-oficiálně. Opět vyjma kosmetických operací. A léků na recept. Já jako pacinet v podstatě nemůžu říct, že chci operaci necementované TEP a že si ji zaplatím, když na to danné zařízení nemá. Buď si nechám voperovat levnější, nebo půjdu jinam. To je to samé v porodnici. Nikdo něřekl, co je standart, a za co si už budeme muset připlatit.

Domácí péče je u nás možná na pojišťovnu. (ošetřovatelka) Dokonce existují agetury domácí péče, které poskytují ošetřovatelky, a hraí jim to pojišťovny. Stačí se jen ptát.
Jana
  • 
25.1.2005 14:20:07
Všude ve vyspělých státech Evropy a Ameriky je trend takový, že pobyt v nemocnici má být zkrácen na dobu nezbytně nutnou, protože je to nejdražší. Následná domácí péče(home care) o pacienty je efektivnější, jak po stránce psychické, fyzické tak i finanční.Porody doma proplácejí zdravotní pojišťovny porodním asistentkám ...Tento stav doufám nastane i u nás.Jen to chce asi volby a změnu vlády (nemyslím tím, že mají přijít do vlády komouši :-)...).
  • 
25.1.2005 14:11:52
Když už se tady nakouslo téma ambulantních porodů - je to opravdu takový problém zařídit? Připadá mi to jako velice přijatelný kompromis pro obě strany. Nevíte někdo o někom, kdo rodil ambulantně v Brně? Pokud ano, budu vděčná za kontakt.
Jitka
  • 
25.1.2005 13:45:27
Pavlo.
Proc si myslis, ze domaci pece by mela byt nadstandart?
Ceske zdravotnictvi se topi v dluzich, ale na druhou stranu se tam penize vyhazuji oknem. Napr. za hospitalizace pacientu, kteri by davno mohli byt v domaci peci, kdyby na to byl cesky zdravotnicky system zarizeny.
Kdyz memu manzelovi {Holandanovi} umirala maminka na rakoviny, byla v domaci peci. Denne k nim chodila setra maminku vykoupala, dala ji leky, pomohla jim v domacnosti. Cele to hradila pojistovna, jedine co museli zaplatit byl pronajem nemocnicni polohovaci postele.
Kdyby takoveto sluzby nebylo musela by zustat v nemocnici, coz by bylo pro ni hodne neprijemne a pro pojistovnu o dost nakladnejsi.
Tak ze, nechapu co tobe, jako ekonomce na domaci peci vadi.


Olina
  • 
25.1.2005 13:43:19
Prosím tě, kde to bylo? Já jsem zjistila, že některé porodnice nabízí možnost volby polohy i během vytlačování (v druhé době porodní), ale nakonec se zjistí, že si na to jen hrají.Je potřeba vědět, kde porodníci nelžou a kde lžou.
*Aida*
25.1.2005 12:53:50
Tak ja bych tedy uvedla priklad toho, jak porody doma funguji v UK. Ted opomenu peci pri svem porodu, jelikoz jsem byla v peci tymu PA, ktere dochazeji pouze k porodum doma a tento tym je jen jeden v cele UK.
Rozhodnete se, ze chcete rodit doma. Tento svuj zamer oznamite na zacatku tehotenstvi svemu rodinnemu lekari (nebo PA, pokud se rozhodnete pozdeji v prubehu tehotenstvi). Lekar (PA) s vami proberou rizikovost vaseho tehotenstvi a moznosti, ktere mate (zalezi na tom, kde bydlite, moznosti se znacne lisi). Pece behem tehotenstvi se hodne lisi, nekde dochazite do nemocnice, nekde maji PA tydenni kliniky u vaseho rodinneho lekare, nekde jdete jednou k PA a jednou k rod. lekari (pozn. rodinny lekar = v CR obvodak). A nekde dochazi PA za rodickami domu. Nemate zadnou zaruku, ze se o vas bude starat jedna a ta sama PA (vetsinou ale pracuji v tymech 3-4, takze v prubehu tehotenstvi se s nimi potkate). Kdyz dojde k porodu, jedna z techto PA prijde k vam domu. Pokud je porod hodne dlouhy, muze se stat, ze se vystridaji dve. Ke konci porodu prijde jeste jedna PA. Po porodu zustavate v peci PA 10 dni (nebo vice, zalezi na jejim uvazeni). Tato poporodni pece je poskytovana vsem rodickam, at uz rodily kdekoliv. Toto vse je zdarma.
Pokud chcete nadstandartni sluzby, tj jedna PA, ktera se o vas bude starat cele tehotenstvi, porod a po porodu, pak si zaplatite soukromou PA. Soukrome PA jsou registrovane a mivaji smlouvy s urcitymi nemocnicemi. Soukrome PA take pracuji v parech a s tou druhou PA se behem tehotenstvi seznamite, jelikoz u porodu bude v zaverecne fazi pritomna.
Nakonec bych chtela rici, ze napr v oblastech, kde porod doma neni problem zaridit (i tady je to v urcitych oblastech slozite), rodi doma az 11% zen. A to uz rozhodne neni nijak zanedbatelne mnozstvi.
Apolena.
25.1.2005 12:04:51
Dobrý den Pavlo,
naše požadavky nejsou nesmyslné, ale oprávněné (mimochodem nejsme bojovnice za domácí porody, ale za právo ženy na odbornou pomoc při porodu, která nebude vázaná striktně na porodnici).
Taky se ti to pokusím vysvětlit: porod není nemoc. Porod je normální proces, nastávající po jiném normálním procesu zvaném těhotenství. (Nemám samozřejmě na mysli komplikované, vícečetné atd. těhotenství nebo porod, kde se z jakéhokoliv důvodu předpokládají komplikace). Proč by se tedy žena nemohla sama, na základě informací, které má k dispozici, rozhodnout, kde tenhle přirozený proces podstoupí? Pokud si z jakéhokoliv důvodu není jistá, pokud má obavy, může jít do nemocnice. Je fajn, že tahle možnost existuje. Ovšem pokud necítí potřebu do té porodnice jít, tak proč nemá právo na odbornou pomoc? Když si rozbiješ koleno, možná půjdeš do nemocnice, protože se budeš bát infekce. Já ne, vydezinfikuju si ho sama a budu sledovat, co se s ním děje a do nemocnice půjdu případně až tehdy, pokud se mi něco nebude zdát v pořádku. Rozdílný přístup, ale nedá se říct, který je špatný a který je dobrý, že.
K jednotlivým bodům:
1.My NECHCEME, aby porodníci doporučovali porod doma, to jsi asi špatně pochopila, o čem píšeme. My jen chceme, aby nebránili PA, pokud chtějí asistovat při domácím porodu.
2. Už jsem to v téhle diskuzi psala – rozhodně nepláčeme na špatném hrobě. Jednak nepláčeme, ale snažíme se něco dělat (jen pro příklad: píšeme do parlamentu i senátu - víme, že zákony lékaři neschvalují – mimochodem leckdy se podílí na jejich navrhování; pořádáme různé akce, přednášky, přípravu k porodu atd.). A i účast v téhle diskuzi má svůj smysl – maminky, které o porodu doma uvažují, se na nás obracejí se svými dotazy (všimni si, že tu nejsme anonymně), což se stává už v průběhu diskuze – není moc jiných možností, jak natrefit na ženu, která porodila doma.
Dále - nadstandard. Zajímala by mě definice nadstandardu. Můj selský rozum říká, že je nesmysl, aby se za nadstandard považovalo něco, co je LEVNĚJŠÍ, než obvyklý postup. Radši to zas hned vysvětlím – při porodu doma žena nepotřebuje péči porodníka, neonatologa, dětských sester atd. Rovněž stravu si hradí ze svého, že. Tak v čem je ten nadstandard? V tom, že pojišťovna proplatí pouze část nákladů, které jinak běžně dává na porod v porodnici? Mohla bys mi to prosím vysvětlit?

Malé procento žen, které rodí doma. Hm. Ještě že kuřáků, alkoholiků a narkomanů je tolik, zřejmě kvůli jejich množství je jim zdarma hrazeno léčení zdravotních problémů, které si způsobili sami, vědomě a dobrovolně.
A co je na porodu doma tak super? No třeba to, že se během porodu nemusíš nikam přesouvat. Že můžeš během celého porodu dělat to, co chceš sama – křičet, zpívat, chodit, ležet, stát na hlavě… Že tě nikdo nechce holit, dávat ti klystýr, nastříhávat hráz (ráda bych znovu zopakovala, že to, že TOBĚ to nedělali, neznamená, že to nedělají NIKOMU). A co bylo pro mě nejdůležitější – že mi nikdo neodnáší mé dítě. Že můžu se svým dítětem být od prvního okamžiku, že můžeme spolu ležet v posteli, nikoliv že se na něj dívám do vyhřívaného plastového boxu. Že můžu kojit tehdy, když má dítě chuť, nikoliv tehdy, když má dětská sestra čas. Že můžu své dítě neustále chovat, aby se necítilo samo a neplakalo. A kromě jiného mi porod připadá jako velice intimní záležitost, což ve většině porodnic bohužel ještě moc nerespektují (světlo, hluk, přítomnost mnoha cizích lidí…).

A že dřív ženy umíraly při porodu mnohem častěji a přežilo méně dětí? No, to už jsem v téhle diskuzi vysvětlovala taky několikrát. Neexistovala antikoncepce, takže ženy buď neustále rodily do úplného vyčerpání nebo chodily na pokoutní potraty, špatná strava, špatná hygiena…

Hana
  • 
25.1.2005 11:52:15
Mila Babo Jago. Nemáš pravdu, že alternativní porodnice u nás je každá druhá, nevím kde jsi na to přišla. Mám za sebou jen jeden porod, takže ti taky mužu řict přiběh, jak mi dokrori zkomplikovali porod a malem mi udusili moje dite a to diky tomu, ze kdyz nastal porod tak jsem musela ležet pěkně na zadech. Cítila jsem, že to není ono, nemohla jsem tlačit nic, křížové bolesti šilene. Chtěli použit kleště chytraci. Nakonec je tam manžel seřval a pomohl mi do jiné polohy. Do pár minut jsem porodila v kleku, i když podle nich určitě neporodím. Přitom ta porodnice mi slibovala možnost volby polohy při porodu, jenže na konec porodu se muselo ležet na zadech, aby na to doktor "pěkně viděl". Pokud vim tak je to tak ve valné většině porodnic, bohužel. Ale je to už tři roky a tak se to možná změnilo, doufám.
25.1.2005 11:33:55
Pavlo, a co ti na částečném proplacení porodu přijde divného? I domarodky si platí zdravotní pojištění, čili mají nárok na náležitou péči zdarma. Fakt nevidím problém v tom, aby jim pjišťovna proplatila porod - a pokud se to bude zdát asistentce málo, tak ať si řekne o doplatek za strávený čas. Vždyť ani v nemocnici se nerozlišuje, jestli porod trval dvě hodiny nebo dvacet, prostě pojišťovna zaplatí "Vedení porodu vaginálně-hlavičkou" - 1468,70 . Tečka. Proč by tento kód nemohla vykázat i porodní asistentka, když taky vede vaginální porod hlavičkou? Krom toho si taky nemocnice nárokují třeba "CTG" - 304,57 Kč. "Komplexní vyšetření gynekologem" - 202,16 Kč. "Cílené vyšetření gynekologem" - 137,94 Kč. "Uvolnění dolního pólu plodového" - 98,23 Kč. "Lůžkoden" - 1004,67 Kč... atd. Fakt nevidím problém v tom, aby PA pojišťovně vykázala služby, které dělala a pojišťovna je jinak běžně proplácí... a služby, které pojišťovna neproplácí, nechť si rodička platí sama. (ceny mám z výpisu z roku 2003, netuším, jak jsou aktuální teď)

S.
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 287 [Dalších 227 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.