| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Blízké setkání (s porodníkem)

[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 287 [Dalších 217 >>]
schamka + krakeni
25.1.2005 11:05:17
A aku celodennu peci mas na mysli? Asistenciu pri porode? Alebo pomoc po porode?
Líza
25.1.2005 10:59:47
No, já bych neřekla, že by to nebylo dost lukrativní. Ale atmosféra v odborných kruzích je taková, že do toho jdou jen silnější nátury. Ostatní se radši přizpůsobí systému.
Pavla, dcery 7,3 + břicho
  • 
25.1.2005 10:54:55
No, ale já právě mluvím o celodenní odborné péči. Přece není možné aby když bude PA přítomna např 2 h. bude to platit pojišťovna a zbytek si musí rodička platit sama. A zrovna tak celodenní odborná péče o trale nemocného nemůže být hrazena z veřejných zdrojů. Já osobně jsem pro to aby si lidé přispívali i na lůžka v nemocnicích. Levnější je smozřejmě "laická" péče člena domácnosti. Pokud chce žena rodit doma, žádný zákon to nezakazuje, ale PA si prostě musí zaplatit sama. A mimochodem, když pak přivezou ženu, která zariskovala a porodila doma, do nemocnice samozřejmě ji i dítě všude zdarma ošetří. Tak nechápu kde je tedy problém. Neslyšela jsem o tom, že by někdo zavolal sanitku a odpověděli by mu, že neměl rodit doma a z toho důvodu nepřijedou, to je přece blbost, že jo. No a že je málo PA, které chodí k domácím porodům? Asi to není nějak lukrativní záležitost, zvlášť při tak malém procentu žen, které to požadují.
  • 
25.1.2005 10:52:55
O regresních zážitcích se toho ví skutečně málo, protože není jednoduché se k nim odstat. A ani tak je nelze získat medikamentálně nebo obvyklou technologií. Ale přesto je nezatracujte. Vzpomeňte si, jak dloho trvalo, než bylo uznáno, že zážitky z dětství, ty které si běžně pamatujeme, silně ovlivňují naše prožívání. Dneska to bereme jako samozřejmost. Za nějakou dobu budeme brát stejně vážně i regresní prožívání. Mimochodem, znovuprožitím se dají léčit i silné neurozy.
schamka + krakeni
25.1.2005 10:16:31
Jaj a este nieco. Porovnavat dnesny porod doma s tym, aky bok pred 150 rokmi je nezmyselne a smiesne. Dnes su predsa ine podmienky - hygiena, strava, diagnostika, postupy, co pomahaju v problematickych situaciach, atd... Medicina predsa ide dopredu a rodit doma neznamena, zahodit vsetky jej vymozenosti. Takze dnes pri porode doma mozno vyuzit ovela lepsie nastroje na odhalenie pripadnych odchylok a potom sa ide do nemocnice. Pred 150 rokmi neviem ci sa do nemocnice slo.
Ale myslim, ze toto vsetko ty dobre vies...
Líza
25.1.2005 10:14:37
Pavlo, cituji:
domácí péče je a doufám, že to tak zůstane i nadále prostě nadstandard

Myslíš to vážně nebo ironicky?
Za a) domácí péče není žádný nadstandard, je to normální péče indikovaná praktickým lékařem a hrazená z prostředků zdravotního pojištění, ne ovšem v celodenním rozdahu ale do rozsahu 3x denně hodinová návštěva. Celodenní přítopmnost sestry si platit musíš, ano.

b) proč proboha doufáš, že to tak zůstane? (i když to tak není :-))
Když si představíš, že bys vážně onemocněla, opravdu bys chtěla být někde v LDN vzdálená desítky km od rodiny, nebo bys raději, aby ti někdo přispěl na to, zůstat doma?

Zajistit péči pokud možno doma je v mnoha medicínských oborem současným zásadním trendem. Já teď nemluvím o porodech, do téhle diskusejít nechci. Ale když jsi účetní, mohla bys být přístupná alespoň těm argumentům, že domácí péče o pacienta je levnější než hospitalizace. Když pominu to, jak se cítí člověk dlouhodobě oddělený od rodiny...no už jsem opravdu OT. Ale chtěla jsem opravit jeden tvůj nesmysl a trochu tě ponouknout k zamyšlení.
25.1.2005 10:06:47
Pavlo, dobře, obracíš se i na mne, tak ti odpovím. Ptáš se, co je na porodu doma tak úžasnýho. Nevím, já doma rodit nechci. Ale zejména díky internetu mám známé, které doma rodily - a to jak v zahaničí, tak v ČR. Rozdíl mezi jejich porody byl asi takový, jako kdyby jsi při bolesti zubů mohla zajít za stomatologem, který by ti zub šetrně ošetřil (zahraničí) nebo skočit ke kováři, aby vzal kleště a vytrhnul ti ho (ČR). Když už v téhle diskuzi byla zmíněná JOhana, byla to taky ona, kdo v článku o svém těhotenství a porodu psal, že mezitím co v Německu si domácí porod zařídila během jednoho týdne, tady jí to zabralo celé těhotenství... a ještě se jí ani nedostalo péče, kterou jí v pojišťovně "naslibovali". Já po lékařích nechci, aby porody doma DOPORUČOVALI. Já jenom chci, aby se už zdravotníci konečně mezi sebou dohodli a začali při porodech doma poskytovat ŘÁDNOU PÉČI. A nezlob se na mne, ale to není věc zákonů (konečně, zatím mi NIKDO neocitoval zákon, ze kterého by vyplývalo, že porody doma u nás jsou zakázané a nemohou se provádět - znáš ho ty?), ale věc ochoty SPOLUPRACOVAT. Porody doma jsou OFICIÁLNĚ UZNANÉ SVĚTOVOU ZDRAVOTNICKOU ORGANIZACÍ jako dostatečně bezpečná varianta pro zdravé ženy, které si je zvolí, připraví se na ně a mají zajištěnou odbornou péči. Proč se tedy někdo snaží ženám upírat právo na svobodné rozhodnutí tím, že tu péči nezajišťuje? Samozřejmě, bez řádné péče se dost těžko dá mluvit o tom, že by byl porod doma bezpečný.

Podívej - třeba v Praze existují PA, které k porodům doma dochází. Nejenom to, taky tu pořádají semináře s mezinárodní účastí, které jsou zaměřené na porody mimo nemocnice (tedy nikoli jenom doma, ale třeba i v porodních domech) - co jsem koukala kdysi koukala do programu, tak si tam třeba předávali zkušenosti, jak včas rozpoznávat různé komplikace a tak. Je to moc hezký, nicméně u nás neexistují pro porod doma žádná pravidla. Já vím, že tyhle PA se řídí zkušenostmi ze zahrančí... alespoň to tvrdí ;o) Chybí mi tu nějaká pravidla, která by byla obecně uznávaná i u nás (například pokud vím, tyhle PA už několik let volají po spolupráci s lékaři a poukazují třeba na HOlandsko, kde mají těhule rozdělené podle diagnóz teď si z hlavy nevzpomínám jestli do 3 nebo 4 stupňů podle rizikovosti - a podle toho je rozdělené, která těhule je dost zdravá na to, aby mohla rodit doma, u které porod doma sice není vhodný, ale může rodit v nemocnici jenom s PA a u které nestačí PA a musí mít u porodu též lékaře). Přitom můj osobní názor je, že mít efektivně rozdělené těhule podle náročnosti péče, kterou jejich zdravotní stav bude vyžadovat, by mělo být přínosem i pro porody v nemocnici, nejenom doma.

Rozumíš? Dejme tomu, že bych se rozhodla rodit doma. Učiním logický krok, oznámím své rozhodnutí lékaři a požádám ho o vyjádření, zda je porod doma pro mne vhodný či nikoli. Co udělá lékař? Nejspíš mě začne přesvědčovat, že je to nesmysl, že porod doma je nebzepečný a bla bla bla. ŠPATNĚ!!! Mne v tu chvíli nezajímá SOUKROMÝ NÁZOR LÉKAŘE, mne zajímá OBJEKTIVNÍ ZHODNOCENÍ MÉHO ZDRAVOTNÍHO STAVU. Jenže tohle zákonodárci těžko vyřeší, to je věc zdravotníků.

A jak už jsem psala, není to jenom porod doma, ale je to i ambulantní porod. Ani ten u nás není zakázaný, přesto ani ten není lehké si vyběhat. Proč?
Dohodnout pravidla péče pro porod doma by zároveň znamenalo dohodnout pravidla pro ambulantní porody - tedy minimálně pro poporodní péči.

MMCH zdravotní pojišťovny hradí až 3 návštěvy PA v domácnosti porodní asistentky po porodu. Proč je tedy porodní asistentky nenabízejí? Proč se zdravotní pojišťovny samy nepostarají o to, aby měly s asistentkami nasmlouvanou takovou péči, kterou mají zajišťovat? Proč je tak obtížené sehnat PA, která opravdu chodí na kontroly "na pojišťovnu"?



S.

schamka + krakeni
25.1.2005 9:59:19
Spominala si Holandsko. Neviem, ako je to so starymi ludmi, ale starostlivost o zenu v sestonedeli doma je taka, ze prvych 8 dni po porode (minus dni stravene v nemocnici) dochadza domov sestricka, ktora kontroluje dietatko a mamicku (pripadne problemy hlasi PA), pomaha mamicke napr. s kojenim, odpoveda na otazky, nauci cerstvych rodicov vsetko, aby sa vedeli po tom tyzdni sami starat o dietatko. Toto je ta najzakladnejsia starostlivost (3 hodiny denne v dlzke 8 dni) hradena z KAZDEHO zdravotneho poistenia aj z toho najlacnejsieho.
Okrem tohto si vsak mozes zvolit 5 alebo az 8 hodin denne tuto starostlivost v sestonedeli. Vtedy sa okrem vyssie spomenutych veci sestricka stara aj trochu o domacnost - poupratuje, operie, navari, postara sa o starsie deti (ak v domacnosti su). Jednoducho robi vsetko tak, aby zena po porode nabrala sily, zotavila sa, mohla byt v klude, co je dolezite pre rozbehnutie kojenia. Tato rozsirena starostlivost je zcasti hradena poistenim (zavisi od druhu poistenia, kolko treba doplacat) a cena je priblizne € 35,-/hod.

Co sa tyka otazky, preco porod doma - to iste sa mozem opytat aj ja teba preco v nemocnici?. Cele moje tehotenstvo bolo uplne v poriadku, necitila som sa chora, a preto som nevidela dovod na to, aby som isla do nemocnice. Tiez pri otvoreni 6-7cm, boli tie kontrakcie uz pomerne caste a nie moc prijemne, nevedela som si predstavit este tych 10-15 minut v aute. No a ja osobne nemam rada cudzich ludi, cudzie priestory, verim tomu, ze v nemocnici by som sa nevedela tak uvolnit, ako doma. A uvolnenie, ako vies, rovna sa otvaranie, cize porod (a najma ta jeho neprijemnejsia cast) sa urychli. Nakoniec sme sice do nemocnice aj tak museli, ale to uz bolo vo faze, ked mi bolo vsetko jedno ;o)

Pre uplnost podotknem, ze sa bavime o porode doma s odbornou asistenciou (PA+prisli tie sestricky, co robia spominanu starostlivost v sestondeli). Odmietam diskutovat o hazarde, ked sa niektora zena rozhodne doma rodit bez toho, aby mala pri sebe niekoho, kto porodom rozumie (PA, porodnik), dobre?
Pavla, dcery 7,3 + břicho
  • 
25.1.2005 9:23:16
Dobrý den všem, ale zvlášť Sylvě, Silvii, Aidě a dalším bojovnicím za domácí porody. Dlouho jsem přemýšlela o tom jak Vám vysvětlit proč jsou jejich poždadavky zatím nesmyslné. Rozdělím to do více bodů. Tak za 1. přece nemůžete chtít po porodnícíh, kteří se své práci věnují léta, mnoho let museli studovat, aby doporučovali něco co je proti jejich přesvědčení - pro srovnání já se živím daněmi a účetnictvím a nepochybuji o tom, že každý dospělý v tomto státě umí číst zákony, počítat a vyplňovat formuláře, přesto když mě kdokoli požádá o radu jek vyplnit třeba daňové přiznání odpovím "přines to a já to udělám sama" a to v mém případě může jít "pouze" o několik desítek či stovek tisíc, rozhodně nejde o život. Tolik k porodníkům oni totiž nic jiného než doporučit či vyjádřit se dělat ani nemohou. Za 2. nevím jestli o tom víte, ale zákony (vyhlášky, nařízení, prostě systém) v našem státě nedělají lékaři, ale navrhuje vláda (popř poslanci či senátoř) a schvalují poslanci většinou tedy taky muži :-( Takže milé dámy pláčete tady úplně na špatném hrobě. Mimochodem zdravotní systém u nás byť nedokonalý funguje na rozlišování co je standard a co je nadstandard. A jakákoli vnější domácí péče je a doufám, že to tak zůstane i nadále prostě nadstandard. Pokud budete mít např. vážně nemocného starého otce a zdůvodu zaměstnání se o něj nemůže starat nikdo z rodiny i když by to bylo nejlepší, ale najmete si ošetřovatelku tak vám ji taky žádná ZdrPoj nezaplatí (řekla bych že ani v Nizozemsku). Prostě takhle funguje systém a pro jeho změnu tady prostě nejsou podmínky a zvlášť kvůli tak malému procentu žen, které to požadují. Tolik ke spravedlnosti systému. No a abych jen nepoučovala chci se zeptat vážených dam co je na porodu doma tak super (neodpovídejte mi, že porod v nemocnici mě, nebo mimčo může traumatizovat). Já se osobně do porodnice docela těším, aspoň si tam trochu odpočinu. Ani jednou mě v porodnici netrápili nenutili klystýr, holení (holím se důkladně sama i když nejsem těhotná je to hygienické a fajn při sexu) a epidurál mi nikdy nikdo nenutil spíš naopak. Oba porody jsem měla bez komplikací a asi do dvou hodin od větších bolestí. A vít o tom, že před 150ti lety kdy ženy rodily doma bylo pocento, že při porodu přežije jak matka tak i dítě, které přežije i první rok života jen 70%? Že se dítě pak dožije dspělosti 50%. To bych snad zůstala bezdětná.
Michal Pavlík
  • 
25.1.2005 9:11:55
Zdravím Zuzano,
omlouvám se za maminku, nevím, jak jsem k ní došel... Asi že to byla diskuse o maminkách :-)
Lékaře nenapadám, mám mezi nimi hodně spolužáků a kamarádů, mnozí z nich ve svých hovorech přiznávají, že současná medicína jde jiným směrem, než to sami cítí a pokud by v nemocnici začali integrovat do praxe jiné, než oficiální poznatky, byli by svými kolegy nemilosrdně smeteni bez ohledu na výsledky. Domníval jsem se, že z mého příspěvku jasně vyplývá, že klasická medicína své místo má a že rozlišuji mezi lékařem a "lékařem". Úctu mám ke všem, kterým jde v první řadě o zdraví pacienta.
Jsou dvě roviny pohledu na klasickou medicínu: jednou je chování lékařů a jejich přístup k pacientům - ten mohu podle zkušeností svých, mé rodiny a známých až na čestné výjimky (které se liší nemocnice od nemocnice a lékař od lékaře) prohlásit za otřesný, nemá smysl vyjmenovávat. Rovina druhá je podstata léčení, z kterého současná lékařská věda vychází a která využívá jen zlomek potenciálu, kterého je možno dosáhnout - a to díky své neschopnosti a hlavně neochotě integrovat poznatky, které nejsou v souladu s lékařskou většinou (protože v zahraničí se mnohé již používá a lékařské výzkumy, které jsou v rozporu s hlavním proudem (a záměry farmaceutické lobby) jsou v lepším případě opomíjeny). Další věc je, že přírodní léčba vyžaduje od pacienta aktivní spolupráci a jsem si vědom toho, že mnozí lidé na tento přístup prostě nejsou připraveni. .
Pokud jste SPOKOJENÁ s lékařskou péčí, NENÍ DŮVOD se o čemkoliv jiném bavit a HLEDAT jiné cesty, své názory a zkušenosti nabízím těm, kteří spokojeni nejsou, nebo jako informaci pro ty, kteří rádi hledají vlastní cestu. K alternativní léčbě se mnohdy uchylují lidé, nad nimiž lékaři často již zlomili hůl, obvykle ve vážném stavu, a pak se někteří diví, že to nefunguje.
Nevím, jak jste došla na to, že Vám vnucuji nějaké lahvičky a že jsou "moje". Jestliže někdo napíše nějakou informaci, nebo řekne, že má s něčím dobré zkušenosti, není to vnucování. Vždy se snažím psát, že je na svobodném rozhodnutí každého, co si vybere a na tom trvám. "Lahvičky" jsou anglické výroby, používají je terapeuti na celém světě, mimochodem Rescue remedy z Bachovy květové terapie (což je podobná terapie) jsou povinně ve výbavě západoevropské policie a lékařů.
Zdravím Vaši maminku a přeji jí hodně zdraví.

Krásný den přeje
Michal Pavlík
[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 287 [Dalších 217 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.