| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku České matky a péče o děti do 3 let-rodina a (nebo) kariéra?

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 635 [Dalších 595 >>]
Milada.
13.10.2005 21:29:11
Monty,

no ja si myslim, ze to stavebko rodice myho muze nasim detem platili (ted uz jen tchan sam) prave jako misto sporeni.
13.10.2005 21:22:52
Uf cizinko,
mě dá vždycky fušku Ti porozumět :-)Možná taky nechápeš co já napíšu?
Já jsem nenapsala nepodobný, ale jiný, nejsou součástí st.rozpočtu, ZP funguje na podobnym principu, ale je to jinej rozpočet, samostatnej a nezávislej. Měl bejt původně ještě nezávislejší, ale nějak se to nepovedlo. Prostě peníze co dáš na veřejný zdravotní pojištění, jedno zkrz kterou pojišťovnu jdou na platy doktorů, sester, zdrav personálu a na léky a zdravotnický materiál. Nikdy nejdou na armádu, nebo policii, tak jsem to myslela. Za ty peníze, který ušetřím tím koupeným paralenem ...... atd. můýou pomoct někomu, konkrétnímu k drahý operaci (nebo taky na kancelář řeitelky VZP :-((() Ale vím jistě, že si za ně ministr vnitra nekoupí nový auto :-)))).
Mmch naštvalas mě, že mě tituluješ jako ODSáka, jsem liberál né konzervativec to je rozdíl. V Americe bych nikdy, nikdy nevolila Bushe. Tady bohužel je ODS jediná pravá alternativa, sice ne nejlepší, ale jediná :-((( Lepší než drátem do voka.
cizinka
  • 
13.10.2005 21:12:26
Sylvie, co se tyka odebrani penez pro lidi, ktere davaji dite do soukromych zarizeni - je to jen dalsi priklad, jak SD podporuje jen statni sektor. A vubec miluji uvahy SD o rodine politice. Co vsechno Skromach slibuje "zvazit, jestli to pujde":-))).
Co se tyka vyssi RP - o tom zdani nemam, mam jen takovy silny pocit, ze CR se svym bezplatnym skolstvim, zdravotnictvim a velkolepou socialni politikou, ktera ani trochu nemotivuje usilovat o spolecensky postup neudrzitelne speje k bankrotu. Jen mne stve, kdyz ty opatreni pro rodinu se berou jako hlavni objekt kritiky z prava. A zeny k tomu nadsene pritakaji, ze penize nejsou ani pro duchodce. Bylo by mozna lepsi, ze byste ten bankrot uz meli za sebou, jako Polacy ci Baltove - pokud nevprsela porevolucni euforie. Ted to vsechno bude se snaset o hodne hur.
cizinka
  • 
13.10.2005 20:39:16
Pavlo 3, v tom s tebou souhlasim, ze individualni dobrocinnost je smysluplnejsi nez nechat svoji penize pro byrokraticky aparatus, ktery neumi s nimi rozumne hospodarit. Ale jak to myslis, ze penize za socialni a zdravotni pojisteni jsou UPLNE jine kapsy? Podle mne jsou dost podobne, a si myslim, ze to castecne proto ty penize ve zdravotnictvi tak snadne utraceji se za nepotrebne blbosti, jako treba nesmyslne dlouhe hospitalizace anebo posilani k odbornikum kvuli prkotinam. Proto, ze jsou verejne. Jestli lekar alespon trochu rozhoduje o obsah konkretni soukrome kapsy, tak myslim ze uvazuje i trochu vice svedomite. Okrast nekoho konkretniho je tezsi, nebo ne? Delalo by to, co rikas smysl jedine ve pripade, ze jses v nejake soukrome pojistovne...
13.10.2005 20:33:30
CIzinko, s tou závislostí na vydělávající osobě. Nedávno tady na Rodině běžela diskuze, ze které jsem s údivem zjistila, že on i ten rodičák může být problém. Šlo o to, kolik manžel dává peněz ženě na RD a jedna z diskutujících tam psala něco v tom smyslu, že všechny jejich peníze (tj manželova výplata + její sociální dávky) chodí na jeden účet a ona k němu nemá kartu, protože dle názoru jejího manžela peníze příliš utrácí. Nevzpomenu si, jak to bylo přesně, ale někdo se podivil, proč si tedy aspoň ten rodičák nenechává posílat poštou, aby ho měla v ruce a nemusela škemrat u manžela o každou korunu. Odpověď mě fakt šokovala - protože v tom případě by jí prý manžel přestal dávat peníze úplně, že když je taková frajerka a chce mít vlastní, tak ať naopak se snaží a přispívá z toho mála i na energie atd.... Takže bych řekla že tam, kde problémy ve vztahu jsou (ve smyslu že muž se snaží využívat ekonomické závislosti ženy), tak tam ten rodičák vůbec nemusí pomoct, ba právě naopak - muž má aliby - proč ženě nějaké peníze platil, když ona je dostává od státu... On vlastně i původní příspěvek k té diskuzi byl podobný, kdy žena z rodičáku (vlastního příjmu) táhla domácnost i dítě a muž jí k tomu už jenom přispíval (neadekvátně vlastním příjmům).

Ale jinak já proti rodičáku nejsem :o) jenom mě vždycky "dojímá" fňukání, jak je malý. Pravda, velký není, mzdu nenahradí, ale je to "příspěvek" nikoli plat a já ho taky jako příspěvek beru. Nicméně jaksi nechápu systém - od příštího roku to bude tak, že třeba rodiče, kteří dají své dvouapůlleté dítě na dva dny v týdnu (tedy cca 8 v měsíci) do soukromých, státem nedotovaných, jeslí na přídavek mít nárok nebudou. Rodiče dětí o půl roku staršího, kteří své dítě budou dávat denně na dopoledne do státem dotované školky, nárok na příspěvek mít budou... To mi hlava nebere. Tak buď ten příspěvek má být pro rodiče, kteří o své dítě "osobně celodenně a řádně" pečují (a potom je nesmysl prohlásit, že osm dní v jeslích osobní řádná a celodenní péče není, ale dvacet dní ve školce je) nebo to má být plošný příspěvek pro všechny rodiny, které mají dítě mladší čtyř let - to ale tak v současnosti taky není.

Navíc jsem dneska četla o tom, že Škromach zvažuje příspěvek na hlídání dětí. OK, o tom se mluví už delší dobu. Teď mě však překvapilo, že se má jednat jenom o děti do tří let. Takže jako co? Takže příspěvek na hlídání bude jenom pro ty rodiče, kteří dneska nesplňují podmínky pro výplatu rodičáku (proč to tedy dělat tak složitě a zavádět novou sociální dávku, když stačí rodičák vyplácet plošně)? Nebo snad příspěvek na hlídání bude jako přídavek k rodičáku, takže bude možné brát jednak peníze od státu za to, že své dítě "osobně celodenně a řádně" hlídám a zároveň peníze na to, abych si zaplatila někoho na hlídání?

S.
13.10.2005 20:18:13
Milado,
to jsme dvě - osvobození od školkovného pro předškoláky nechápu taky a nepřijde mi to rozumný, zvlášť když to školkovný je pár korun - u nás 390,- za měsíc.

Stavební spoření nemá Stáník tutově od nikoho, tcháni mu normálně spořej na nějakou knížku, o tom bych věděla, kdyby mu ho platili... a moje máma na to momentálně nemá.
Líza
13.10.2005 20:00:15
gabe, nevím jak je to s jeslemi, ale ve školce to už mnohde takhle nejde. otvírací doba totiž nepočítá s tím, že by tentýž člověk dítě přivedl, odjel do práce, pak tam osm hodin byl, jen zpátky, a pak dítě vyzvedl. Takže to třeba u nás moc nehrozí. Na druhou strnau to por mě znamená, že na plný úvazek jít nemůžu, i kdybych chtěla. Mám kliku na zaměstnavatele, ale jak to dělají ostatní, to nevím.
Gabe
  • 
13.10.2005 19:54:10
..Liza,

o to prave jde, ze pokud jsi bez ditete 2-3 dny, je to velky rozdil, nez kdyz soupnes tri leteho prcka na "plny uvazek"do skolky. To je to, co se mi na ceskem systemu prici.
Btw malou odvezu v osm a v pet ji vyzvedavam. Z vlastni zkusenosti vym,ze kdyz jsem byla mala, odvadela me mamka do jesli v sedm a v sest vyzvedavala. Nevedela jsem jinak, nez ze jsem cely tyden byla v jeslich a rodice videla vecer v sedm u jidla....tomu rikam rodicovska pece o dite. Jenze moje rodice nemeli bohuzel jinou moznost, nez chodit na plny uvazek do prace. A tak je to u spousty rodin do dnes. ... bohuzel
13.10.2005 19:52:07
Čau Milado,
interpalice je dobrá to jsem ještě neslyšela :-)

K tématu: RD,stejně jako jakákoliv sociální dávka,je vlastně záporná daň. Každej zdravě myslící člověk daně minimalizuje, když si nevezmu RP, porodný, přídavky či příspěvek na cokoliv na co mám nárok a vyplatí se mi to vyběhat, tak tím platím vyšší daně. To teda nejsem magor, proč bych měla okrádat vlastní rodinu, abych pomáhala státu. Stát je odpovědný za ty opravdu potřebný, ne já.
Koupit si paralen je úúúplně něco jinýho (jiná kapsa, to není ze státního rozpočtu), ten si kupuju taky. Nevezmu si recept na nic co je volně prodejný. Vcelku obdivuju Tvůj spravedlivý postoj. Ale líp bys udělala, kdybys v tom určitým konkrétním případě pobírala svůj RP a tý matce, co je na tom opravdu špatně pravidelně kupovala prášky na praní TO JE PŘÍKLAD.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 635 [Dalších 595 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.