| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vyspalé miminko = spokojené miminko i maminka

[<<Předchozích 150] Příspěvky 151160 z 763 [Dalších 603 >>]
Lassie
(IP adresa 194.228.68.203)
  • 
4.9.2007 15:00:14
Kimmy, mně se taky líbí, že na sebe "neštěkáme" :-).
Nevím, kdo je Dr.Ferber, spíš bych ale řekla, že je to pediatr, či neurolog...možná se mýlím.
Pokud je následující odkaz trochu hodnověrný, pak i on tuto metodu nedoporučuje dětem pod 6 měsíců.
http://www.parentingweekly.com/baby/baby_information/ferber_method.htm

Omlouvám se, když teď já vytrhnu pouze jednu větu, zbytek je možné si přečíst na výše zmíněném odkazu.
"It should be noted that the Ferber Method is recommended only for children six months of age or older, after their need for a nighttime feeding has passed."
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.203.169.124)
  • 
4.9.2007 14:34:40
jo, to me nenapadlo, ze by nekdo mohl cist jen ten muj prispevek - i kdyz si myslim, ze je to dost nepravdepodobne, protoze mam dojem, ze Prekopovou hodne lidi v CR zna (ja jsem o ni nikdy neslysela, dokud jsem tu necetla par prispevku).... no nic..

Nazor psycholozky - zatim jsem nikde nevidela zadny dukaz toho, ze 3-4 prokricene noci se nejak na jakemkoli diteti podepsaly, pokud jinak zije v harmonicke rodine. Moje deti kricely dohromady tak 2-3 hodiny celkem (asi tri nebo ctyri noci zhruba po pul hodinach po 7 vecer) a uz to holt nezachranim, ale pripadaji mi naprosto normalni, spokojene, sebevedome az hruza a hlavne spici 11 hodin denne a nevyzadujici zadne dlouhe procedury.

Jinak Dr. Ferber, jehoz jmeno je asi nejcasteji spojovano s metodou kontrolovaneho place, je reditelem centra pro poruchy detskeho spanku v Bostonu a myslim, ze to zas taky neni zanedbatelna kvalifikace.

Bohuzel si myslim, ze je zcela nezjistitelne, jestli to zanecha dusledky nebo ne. Protoze v lidskem zivote je tolik udalosti, ktere mohou ovlivnit psychiku cloveka, ze presne urcit, zda to bylo tech par noci, je podle mne nemozne. Deti, ktere projdou rozvodem, jsou podle meho nazoru podstatne vice traumatizovany. Pobyt v nemocnici muze zanechat nasledky, hrani pocitacovych her s nasilnou tematikou... ja nevim - tech moznosti jsou stovky a nikdo nemuze urcit, jestli tech par hodin place nekde neco provede. Vzdycky taky zalezi, jak rodic tu metodu aplikoval, jestli opravdu dodrzoval doporucene intervaly...

Ja mam v tehle diskusi pocit prave toho psychologickeho natlaku, toho "jak si muzes byt jista, ze neskodis, radeji to neriskuj"... Ja se priznam, ze kdyz jsem se pripravovala na rezim svych deti, tak jsem nechodila do podobnych diskusi a precetla jsem jen par knizek a dala na doporuceni blizkych. Nelituju, udelala bych to tak znova a i moje mama, ktera se na to divala hodne skepticky, nakonec uznala, ze v porovnanim s tim, cim si prosla ona, je to u nas pohadka.

Neverim, ze si dite nejak pretrha vazby s matkou jen proto, ze ho matka v noci nevezme do naruce, ale jen pohladi. Neverim, ze pokud se mu matka venuje pres den, ujistuje ho o sve lasce, ma cast ho vyslechnout a pofoukat bolistky, ze si dite odnese do zivota nejake trauma. Neverim, ze par noci poznamena dite na cely zivot. Ale stejne tak neverim, ze pracujici matky, ktere dite sveri chuvam, svym detem skodi, nebo - jak jsem nekde cetla - ze dite je ve tri letech hotovy clovek a "co nestihnes do tri let, uz pak nedozenes". Je toho hodne, v cem se me nazory lisi od tech zavedenych a kdykoli o nich rada podiskutuju, ale snazim se, aby to vzdycky byla diskuse civilizovana.

Kimmy
Jana(2 děti)
(IP adresa 83.148.7.165)
  • 
4.9.2007 14:06:37
Vyborny prispevok.Neostava nic ine ako suhlasit.Preboha,vsak su to malicke neviniatka...naco ich tak trapit...Matky,co by za to dali deti v detskych domovoch,opustene siroty,keby ich nezna naruc matky privinula k sebe...........
MaminkaLucinka
4.9.2007 13:57:05
Ještě dost dobře je to rozepsaně v knížce Dětská nespavost - to je ta Estivillova metoda. Stojí cca 130,- Kč a je to docela dost zajímavý počteníčko...
Lassie
(IP adresa 194.228.68.203)
  • 
4.9.2007 13:45:08
Kimmy, pravdu máš...
Jinak si opravdu myslím, že pokud by si někdo přečetl pouze Tvůj příspěvek, vyzněla by Prekopová jako obhajovatelka matek, které spí odděleně. A ona tvrdí opak. Proto jsem ráda, že jsi zkopírovala celou tu část. Ze stejného důvodu jsem i já psala celý odstavec, i když jsem u toho kojila a datlovala jednou rukou - právě proto, abych nezměnila myšlenku autorky.
Je pravda, že názorů je hodně. Jedna věc je ale poslouchat známé, kterým to "také funguje", a druhá je názor psycholožky, která se zabývá důsledkem výchovy a psychického zdraví dětí. Protože nikdo neříká, že to nefunguje. Oni ty děti skutečně začnou spát a všichni mají klid. To, o čem se tu bavíme je, jestli to zanechá či nezanechá nějaké následky v dětské duši. A pokud známí známých tvdí, že ne, pak se ptám - a jak to můžou vědět? A ještě znovu opakuji, že píši o dětech mladších půl roku, které se nechávají vyřvat, vyplakat, či jakkoliv to kdo nazve...
km
(IP adresa 85.207.73.177)
  • 
4.9.2007 13:43:41
jenom bych doplnila, co v tom článku možná je, ale nejsem si tím jistá - je důležité, aby dítě po 16h už nespalo - jinak je moc vyspané a večer nechce zabrat.
taky tu někdo řešil, že dovolenou se to rozhodí - to je pravda, byli jsme na týden v penzionu, malý spal s náma v pokoji a pořád se budil, tak jsem pořád kojila, aby nerušil okolí, nakonec se budil asi 5x za noc...Ale hned po návratu jsme zavedli vše jako předtím, asi 02-02:45 plakal, chodila jsem ho pohladit, ale další noc už spal celou a spí dosud. Stejně tak byl asi dvakrát nemocný, to jsem ho taky chovala, jak v noci potřeboval. Ale těch běžných dní je většina a návrat k celonočnímu spánku nebyl problém. Takže toho bych se nebála.
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.203.169.124)
  • 
4.9.2007 13:32:59
No mne pripadalo divne zkopirovat zas cely odstavec, ale dobra

"Časový prostor, který matka potřebuje, aby procitla a došla z ložnice do dětského pokoje, připadá nemluvněti jako věčnost, která je vyplněna velký strachem. Ne každé dítě je možno takto zatížit, aby takové zkušenosti přijalo bez škodlivých následků. Kromě toho může dítě matku z dětského pokoje tyranizovat. Nejpřirozenější je nechat dítě spát buď v posteli rodičů - jako v hnízdě - nebo těsně vedle v kolébce nebo závěsném lůžku."

Nicmene veta o tom, ze dite muze matku tyranizovat zustava a nechapu, jak to meni kontext...


Vetsina autoru knizek o detech ma zkusenosti, kvalifikace, ruzne diplomy - ja si teda podle vehlasu nevybiram, spis podle toho, co mi dava smysl. Nevidim zadne ublizovani v tom, ze dite 30 vterin breci, nez tam dorazim (kazda matka je naladena na plac sveho ditete, pokud neni totalne vycerpana a nastoupi pud sebeobrany). Proste ruzne nazory... hlavni je, aby to fungovalo v te rodine.

Ale jinak je dobre, ze ac mame kazda jiny nazor, dokazeme o tom zcela civilizovane diskutovat - tak by to podle mne melo byt.

Kimmy
MaminkaLucinka
4.9.2007 13:14:47
No mně se toto u staršího syna dost vymstilo, taky spával s námi v posteli a říkala jsem si, že ho přece nenechám spát samotného v jeho posteli a že určitě až bude větší, bude sám chtít do svého. Pokojíček má nádherný, přesně podle jeho představ, dostal i postel, jakou si vybral... No a dnes mu je 8 let a já každý večer řeším jeho noční přelízání ke mě do postele a dodnes lituju, že jsem nebyla důslednější a netrvala na tom, aby spal ve svém. Malá má půl roku, tam se to dá ještě "odpustit", protože v noci kojím a nad ránem už nemám sílu vstávat z vyhřáté postele, tak si ji beru k sobě. Usínat sama už umí, učila jsem ji to nedávno, (chtěla jsem předejít hysterákům a zvracení, až bude starší) a trvalo to fakt tak ty 3-4 dny a jako týrání mi to nepřišlo. Ale až přestanu kojit (k čemuž se už asi bohužel schyluje), tak budu učit i to noční spaní, hlavně aby byla ve svém. Postýlku mám vedle postele, tak jí určitě nic chybět nebude. Jo a už teď má oblíbeného spacího plyšáka, ten je s ní pořád, když spí, takže parťáka do postýlky vlastně má. A já budu hned vedle...
Lassie
(IP adresa 194.228.68.203)
  • 
4.9.2007 13:06:08
Kimmy, teď jsi mě trochu zklamala. Ten kousíček, co jsi citovala z Prekopové, jsi úplně vytrhla z kontextu. Škoda, že jsi si pořádně nepřečetla celý ten příspěvek.
Ano, i já jsem psala, že názorů je spousta a nikdo nemá patent na ten správný...citovala jsem Prekopovou, protože se tady na ní někdo odvolával a také proto, že je to významná psycholožka, která se dlouhou dobu zabývá duševním vývojem dítěte.
MaminkaLucinka
4.9.2007 12:47:55
No to ne, jen se stydím za to, že jaksi ještě úplně přesně nedokážu odhalit, jestli je to ten opravdovský hlad nebo ten naučený hlad... protože právě podle různých informací z internetu dokáže spát půlroční dítě s váhou vyšší jak 6 kg prý celou noc. A prý i kojené... to nedokážu z praxe posoudit, protože malej pil Nutrilon a spal v noci jako brouček... A malou kojím - je to vlastně moje první kojení a prostě nevím, co si můžu dovolit a co ne. Ale fakt raději v noci vstanu a dám jí najíst i několikrát (ve finále stejně skončí u mě v posteli), než abych ji nechala "kontrolovaně" v noci brečet. Navíc manža vstává do práce a starší syn do školy, o patro níž dlí tchýně, takže u nás se žádné vyřvávání stejně konat nebude... Nicméně si myslím, že na některý děti to fakt zabere, ale hodně záleží na povaze toho miminka.
[<<Předchozích 150] Příspěvky 151160 z 763 [Dalších 603 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.