| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vyspalé miminko = spokojené miminko i maminka

[<<Předchozích 160] Příspěvky 161170 z 763 [Dalších 593 >>]
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.203.169.124)
  • 
4.9.2007 12:29:23
Lassie - takovych knizek jsou vsude po svete stovky - co autor, to nazor. Ja verim, ze deti maji rady rutinu, kdyz se veci deji ve stejnou dobu stejne. Take jsem zastance teorie, ze kdyz uz se dite musi ucit neco noveho (tedy jak zit na svete), tak at se to rovnou nauci spravne a pak nejsou problemy. Cetla jsem desitky prispevku od maminek, ktere jsou po pul roce ditete zoufale, ze dite nechce prijmout zadny rozvrh, nechce jit spat k sobe do pokoje a rodice musi slozite nutit nove zvyky pokud nechteji, aby jejich zivot miminko kompletne ovladlo..

Metoda, kterou jsme pouzivali my, je tady hodne odsuzovana, ale pro nas a nekolik nasich znamych fungovala primo uzasne a vysledkem jsou na vysost spokojeni rodice i deti. Ale je to urcite i tim, ze jsme meli stesti a nase deti na rozvrh reagovaly velice pozitivne.

S cim ovsem s Prekopovou souhlasim je "Kromě toho může dítě matku z dětského pokoje tyranizovat" - a doufam, ze si toho vsimnou i ty oddane zastankyne deti - je to dite, ktere umi tyranizovat matku a nikoli naopak...

Se spanim v posteli rodicu nesouhlasim, praktikujeme to az ted ve vyssim veku. Taky nevim, jestli rodice tedy chodi spat ve stejnou dobu jako dite nebo ho nechaji v te posteli samotne nebo to dite nechaji dlouho vzhuru... my jsme deti uspavaly okolo 7 vecer a ja byla ohromne rada, ze mam par hodin pro sebe...

Kimmy
km
(IP adresa 85.207.73.177)
  • 
4.9.2007 11:09:17
Ahoj Deno,
koukni na http://www.klubk2.cz/nocni_buzeni_cz.htm
Je to plná verze článku, co se loni objevil na rodině, řeší se tam i to, jak naučit spát dvojčata.
Moje zkušenost s touto metodou je velmi dobrá. Zavedla jsem to u malého v 7. měsíci. Připravovala jsem se na pět proplakaných nocí, ale už druhou spal celou! A spí dosud. Jen s tou změnou, že večer ho teda uspím v náručí kojením, ale pak už spí sám.
Těm maminkám, co považují tento "spánkový trénink" málem za týrání dítěte, chci říct, že já se na to dívám naopak jako na přínos pro dítě - já mu tím pomáhám, aby se naučilo samo spát, samo v noci po probuzení zase usnout. Myslím si, že i pro půlroční dítě je lepší spát v kuse, než být v noci nošeno, napájeno a jiné. Považuju to za součást dobré výchovy, dělat i věci, které nejsou dítěti jen příjemné - ale jak jinak by v budoucnu dokázal káznit sám sebe, když to teď nebudu dělat já? A že se mi někdy jeho řev riskovat fakt nechce :)-teď mám na mysli den, v noci fakt spí.
Když už jsem se tak rozepsala o té kázni, tak skvělá (a tenká :) ) knížka o tom, jak vychovávat dítě je "Potřebuji tvou lásku", autor Ross Campbell.
Ať Vám děti spí a když bdí, tak ať nezlobí :).
Lassie
(IP adresa 194.228.68.203)
  • 
4.9.2007 10:34:01
Kimmy, přečti si můj příspěvek "Prekopová".
Je to jen jeden z mnoha názorů, může být mylný a může být časem převálcován něčím jiným. Ale mně to třeba dává smysl....
Někdo se drží zase něčeho jiného, čemu věří. To už ale opakuji, co tu bylo již mockrát řečeno.
Lassie
(IP adresa 194.228.68.203)
  • 
4.9.2007 10:27:15
Veko(Verko?), já také nesouhlasím s urážejícími útoky. Jiná věc je vášnivá diskuze, tam se to holt někdy strhne.
Ale k té Prekopové...ona právě v knize Malý tyran píše:

"V prvním půl roce života nemůžeme dítě dostatečně "rozmazlit". Jeho potřeba útěchy a potravy má být ihned uspokojena. Matka má kojit, eventuálně dávat dítěti láhev, kdykoliv ji dítě vyžaduje, a ne podle stanovených časových pravidel. Dítě tato pravidla vůbec stanovit neumí, protože nedisponuje představou času. Stejně tak musí nemluvně pociťovat stálou matčinu blízkost i v noci. Izolace malého dítěte v dětském pokoji je spojena s rizikem. V každém případě dítě v noci pociťuje strach. Časový prostor, který matka potřebuje, aby procitla a došla z ložnice do dětského pokoje, připadá nemluvněti jako věčnost, která je vyplněna velký strachem. Ne každé dítě je možno takto zatížit, aby takové zkušenosti přijalo bez škodlivých následků. Kromě toho může dítě matku z dětského pokoje tyranizovat. Nejpřirozenější je nechat dítě spát buď v posteli rodičů - jako v hnízdě - nebo těsně vedle v kolébce nebo závěsném lůžku."
Doporučuji přečíst celé, toto je pouhý odstavec.
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.203.169.124)
  • 
4.9.2007 10:21:10
Lassie - tohle je asi hodne individualni...

Deti si na nove prostredi zvykaji od chvile porodu a co ja vim, tak nejsou s matkou neustale v kontaktu. Urcite jsou zeny, ktere nosi dite temer neustale v satku - ja mezi ne nepatrim. Ja jsem typ, ktery veri, ze se dite musi rozdil mezi dnem a noci naucit, ze to samozrejme nezna a ze ho to musi naucit rodice. Kdy s metodou zacit - to se neodvazim nikomu predepisovat - zrejme ve chvili, kdy matka dojde k zaveru, ze uz nemuze nebo nechce pokracovat tak, jak to dosud bylo.

Nemusime spolu souhlasit v tom, od kolika mesicu je ta metoda vhodna. Ale mely bychom byt schopny o tom vest konverzaci ve slusnem duchu - treba tak, jako vedeme tech poslednich par prispevku...

Kimmy
veka
(IP adresa 88.146.47.8)
  • 
4.9.2007 10:02:13
ach jo.z toho co jsem cetla mam pocit, ze by ty diskuze meli spis zakazat. Jen se tu predhanite, kdo je lepsi matka. Ale podstata unika.Myslela jsem, ze jde o to poradit si navzajem. Ale vy jste to pojali stejne jako nase babicky a matky. Schodit jedna druhou a vyvysit se nad ni. To je presne cesky styl. Prave tento vas postoj naznacuje vlastni nesebevedomi, ktere zase budete prenaset na sve deti, kojeni nekojeni, mazleni nemazleni.
Existuje knizka od J. Prekopove, uznavane ceske detske psycholozce, uznavane tedy predevsim v zahranici, v Nemecku,atd. Ale jeji knizky vysly i v cestine. Vrele doporucuji. Jde totiz o to, ze neni plac jako plac. Myslim, ze plac strachu se pozna. Stejne tak jako plac vzdoru. Proto nemusi jit vubec o vyrvani, jak tu porad pisete. kdo skutecne hleda reseni, at si precte jeji knizky, a nejen jeji. Podobny nazor o nocnim kojeni vysel i v jednom cisle casopisu Maminka ne starsim nez rok, a to bylo od CESKE pediatricke spolecnosti!!Temer stejny. Odmitam reagovat na dalsi utoky. Je to pro me ztrata casu. Jen jsem se musela zastat autorky clanku.Chtela jen pomoct. S pozdravem k
Lassie
(IP adresa 194.228.68.203)
  • 
4.9.2007 9:53:07
Kimmy, to co píšeš, samozřejmě dává smysl. Ale o jak starých dětech mluvíš? O čem mluvím já je to, že u hodně malých dětí nejde jen o to, že se chtějí tulit a mazlit, ale o základní potřebu, která souvisí s tím, že si nejdříve musí zvyknout na nové prostředí. A pokud jsou 9 měsíců v břiše, jak můžeme očekávat, že si na to, že nejsou u mámy, zvyknou za 3-4 měsíce?
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.203.169.124)
  • 
4.9.2007 9:32:32
Lassie - tak kdyz navazu na Tvou metaforu - mne kdyby manzel budil pravidelne ve tri rano, ze se chce pomilovat, tak bych mu pevnym a klidnym hlasem vysvetlila, ze je noc a ze si bude muset pockat na vhodnejsi dobu. Stejne tak se diteti dostane mazleni, tuleni a hrani pres den... Jde o to, aby se dite naucilo rozeznavat rozdil mezi dnem a noci... a ze v noci se spi... jak tady popisovalo nekolik maminek z vlastni praxe, vetsina deti to pochopi dost rychle...

Kimmy
Lassie
(IP adresa 194.228.68.203)
  • 
4.9.2007 9:28:19
A to by na mně sakra zanechalo následky :-D
Lassie
(IP adresa 194.228.68.203)
  • 
4.9.2007 9:27:24
Kimmy, je pravda, že je zásadní rozdíl mezi tím, když se k dítěti chodí a když se prostě nechá řvát...to je fakt a nemělo by se obojí házet do jednoho pytle.
Ale jak jsem psala níže, to, že dítěti objektivně nic nechybí neznamená, že se třeba nechce přitulit nebo pomazlit.
Napadá mě, že je to podobné, jako kdybych se s přítelem chtěla pomilovat a on mě neustále odmítal s tím, že by mě ale sem tam pohladil a ujistil, že je u mě :-) Ber to ale s rezervou, je to spíše k pousmání. Prostě mi to ale připadá podobné.
[<<Předchozích 160] Příspěvky 161170 z 763 [Dalších 593 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.