| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vyspalé miminko = spokojené miminko i maminka

[<<Předchozích 190] Příspěvky 191200 z 763 [Dalších 563 >>]
Irena, 2 deti
(IP adresa 147.231.26.31)
  • 
3.9.2007 21:27:16
Z diskuze je zrejme, ze sire nazoru na nocni spanek maminek (rodicu) s detmi je znacna. Nakonec neni nejpodstatnejsi lokalni spokojenost maminky, ani zdanliva, nebo skutecna spokojenost miminka, ale vysledek celeho procesu rustu a vyvoje ditete. Co je vyborne, co je jeste snesitelne a co bude mit nejake neprijemne nasledky - to v konkretnim pripade pripade zadna kniha, dokonce ani poradenska firma (lekar) nestanovi. Tady je treba nasadit "matersky instinkt". Dovolte, abych uvedla vlastni priklad. Moji rodice byli natolik zaujati svou praci, ze mne v 6 tydnech odlozili k babicce do bytu a najali (na inzerat - babicka i dedecek pracovali) pani na hlidani. Zbytek prvniho roku meho zivota mne chodili pouze pres den navstevovat, stridali se placena pani na hlidani, moji rodice (asi po 2 hodinach), teta, dedecek, vecer babicka. Na noc jsem byla samozrejme "odlozena do vedlejsiho pokoje" - babicka s dedeckem chteli mit svuj klid. Vysledek? Cele detstvi a mladou dospelost (do 30 let) mam (pokud pamatuji) fatalni potize se spankem, usinanim, nocnim probouzenim (typicka gymnazialni noc- usnuti - po 3 hodinach -kolem 1 po pulnoci- 5:30 probuzeni, potom jsem neusnula pres to, ze jsem se citila velmi nevyspala). Na VS - totez, postgradual-stejna pisen. Proste jsem se v detstvi nenaucila spat, podminky byly prilis specificke. Az po tricitce a 2 detech se situace zacala lepsit. Ale staci vyrazit na dlohodoby pracovni pobyt do vyrazne jineho casoveho pasma (USA) a behem roku jsem nebyla schopna nasadit normalni spankovy rezim( ktery v Cechach fungoval). Nikdo z oslovenych lekaru nepochybuje, ze vec ma souvislost s prvnimi mesici meho zivota. Verte mi, je to strane, kdyz se dlouhodobe neumite poradne vyspat. Nemela jsem pry v kritickem obdobi k dispozici matku s jejimi instinkty. Mnohym by vyse popsana situace nevadila, nebo vadila jinak, ale neni dobre (jak jsem poznala) v techto vecech prilis experimentovat.
Hana+Hugo 16 mesicu
(IP adresa 213.220.219.183)
  • 
3.9.2007 21:25:05
Ahoj,
tak jsem si procetla diskusi k tomuto clanku a je to opravdu asi tak, ze zalezi na diteti... Nas broucek usinal nekdy u prsa asi nikdy bdici... a to jsem na nej...chudaka... zkousela vsechny mozne klidne metody... ale nechat vybrecet jsem ale nevydrzela dost dloho nikdy :). Proste dokud jsem kojila, tak se budil co 2 hodiny, nekdy vydrzel - nemazlit se :), i dele (posledni kojeni bylo ve 14 mesicich, pak naledovala silena noc - 5 hodin v kuse place takoveho, ze jsem mela strach o jeho zdravi, pak dalsi dve noci buzeni po hodine a pak?... konec s nocnim vstavanim). Ale ja jsem si jej od mala brala do nasi postele, a spala jsem jakmile se "pricucnul"....tudiz jsem zadnou vyraznou ujmu na svem spanku necitila.... Ted uz spi jak nevinatko, pokud zrovna nerasi nejaky zub ci jej netrapi ryma... to me pak vola a je jasne proc ;). Neni mu dobre.....

Ale moje mama me rikala, ze kdyz jsem byla mala (ted me je 32) tak tuto metodu mela doporucenou od sve doktorky. Udelala to a opravdu to fungovalo jak pise autorka clanku. Co vsak bylo silene, a vypravi se to u nas v rodine do ted... ze kdyz jsem brecela (jako mini mimi) tak moji mamu musel v posteli tata drzet...dalo by se rici nasilim....aby nevstala... rikala me ze to bylo snad 100x silenejsi nez kde jaka pozdejsi moje nemoc... nevim zda to na me nechalo nasledky :). Citim se OK. Ale na svem brouckovi jsem to nezkousela.... Takze hodne sil a hlavne chuti vcitit se do nasim malych zlaticek, ale taky dost sil pro nas-maminky, aby jsme poznaly kdy je to jiz "jen" jejich maly "rozmar" :)....
Verča 2děti
(IP adresa 89.102.5.147)
  • 
3.9.2007 20:51:57
Souhlasím s tebou. Ono je to opravdu o výměně zkušeností. Žádná z nás totiž nemá absolutní pravdu. Každá se snažíme co nejlépe vychovat své dítě, být na něj hodné a přitom nezničit samy sebe. Ono není důležité, jestli dítko spí samo od čtyř měsíců, nebo od čtyř let. Je důležité, aby to sedlo do stylu rodiny a aby někdo nebyl obětní beránek (třeba i odstrčený tatínek).
Já sama jsem svoji dceru naučila spát celou noc v jejím půl roce. No - ona sama přestala chtít pít a tak stačilo nezvedat z postýlky a za pár dnů jenom zašeptat nějaké to "pššš". A v roce se mi nastěhovala do postele. Onemocněla, trpěla bolestmi, které ji budily a i když měla zrovna lepší dny, tak se pak už budila strachem. Fyzický kontakt ji uklidňoval, já zase nemusela vstávat a mohla zůstat ležet. Bohužel, nemoc trvala skoro dva roky. Chvíle klidu a znova bolesti... A protože bolesti přicházely nejvíce v noci, zůstal v ní strach ze spánku. Další rok jsem dceru vlastně učila spát v klidu celou noc znovu. Spát sama v pokojíčku celou noc se naučila až po dalším roce. A to nám pomáhali lékaři i psychologové.
U syna jsem si moc cenila toho, že od mala byl velký spáč, spí tvrdě a usíná od tří měsíců sám a na celou noc. Stane se nám tak jednou za čtvrt - půl roku, že v noci přijde. A to pak stačí sáhnout na čelíčko a je to jasné. Ale zásluhu na tom nemám žádnou, prostě se tak narodil a stačilo ho jenom trošku podpořit.
Svetluska
(IP adresa 160.218.169.36)
  • 
3.9.2007 20:29:52
Vyborny nazor, taky si vyslechnu rada nazor druhych a jsem ochotna jej respektovat, pokud se nejedna o vylozene blaboly a napadani druhych typu frustrovani a muceni miminek.Rozhodne si nemyslim,ze by nekdo vedome mucil sva miminka tim, ze by je dal spat oddelene,navic si myslim, ze zvykani na vnejsi podminky mimo matcino telo urcite miminku neurychli spani s rodici v loznici.Holky,nenapadejme se tady vzajemne, nase nazory nas muzou vzajemne obohatit a posunout tu nasi jedinou pravdu zase o kousek dal.
zuzini
3.9.2007 18:26:51
Nevím přesně jak to bylo, ale zkoumali reakce při známém parfému a potom ho vyměnili, cítí jen silné vůně, ne všechny.
Klara, 3m
(IP adresa 80.213.168.49)
  • 
3.9.2007 17:54:10
med by dite do roka jist nemelo
3.9.2007 17:49:16
Kimmy, jistě, když jsem k manželovi přitulená :o) A stejně přitulené ke mně usínaly i moje děti, dokud se mnou spaly v posteli Jasně, nevydrželi jsme tak spát celou noc, nicméně třeba moje nejstarší mně asi hodně vnímala, protože stačilo, abych si v noci odskočila na záchod a už byla vzhůru a čekala na mne. A to jsme nemusely být k sobě přitulené, tedy nešlo o to, že bych svým odchodem přerušila fyzický kontakt mezi námi. Mladší děti to tak neměly, ale mladší jsou povahově úplně jiné, než nejstarší.

Jj, každé dítě to má jiné, i ty moje to mají každý jiné. Se stále stejnými rodiči ;o)
neřeknu
(IP adresa 83.208.250.42)
  • 
3.9.2007 17:42:24
Já si myslím, že pojem vyřvat je termín, který jenom opisuje situaci, je dobré nazývat věci pravými jmény.
Také si myslím a znám to i ze svého oboru, že okolo dětiček se točí nejživější trh, chrastítka, chůvičky, pleny a v neposlední řadě knihy o správné výchově. A tak vznikají nejrůznější spisy o
vyřvávání dětí s vědeckým nádechem, podstata je stejná jako každé vyřvávání, jenom to má uklidnit maminku, že nenechá vyřvávat, ale kontrolovaně plakat. Není větší paskvil, než kontrolované plakání, je to zastírání skutečnosti s pojistkou, že se dítě neudusí zvratky. Je to alibismus.
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.203.169.124)
  • 
3.9.2007 17:26:58
Sylvie - ja nevim, jak Ty, ale ja slysim manzeluv tlukot srdce jen kdyz mu lezim na hrudniku a usuzuji, ze dite asi v celou noc na hrudniku matky nespi, nybrz lezi vedle... takze myslim, ze to tak nevnima... ja bych se hrozne bala, kdybych usnula s miminkem na hrudniku... Ja treba taky nevydrzim spat celou noc v jedne poloze a tezko bych si dite prehazovala ze strany na stranu - je to proste opravdu individualni.

Mam-li byt uprimna, tak vyznam tehle detailu moc nechapu - jestli se tu bavime o prospesnosti spani v jedne posteli, tak jen muzu zopakovat, ze je to individualni a ze kazdemu vyhovuje neco jineho. Pro me to proste neni a skodlivost samostatneho spani porad nebyla nikde dokazana. Ja rozhodne nepopiram, ze blizkost mamy v noci je miminku prijemna... stejne tak jako je mu prijemne neustale noseni, krmeni, kdy si zamane a podobne... Rodice si musi urcit, jak si to usporadaji.

Jinak Ti uprimne blahopreju k nechrapajicimu manzelovi ! ;-))

Kimmy
3.9.2007 17:12:11
Sylvie - tlukot srdce myslim neni nijak specificky (tedy pochybuju, ze by dite poznalo rozdil mezi tlukotem srdce matky a jine zeny) a vuni taky pozna az po porodu, protoze v deloze nic neciti...
Kimmy, ono asi nepozná rozdíl mezi tlukotem srdce své matky a cizí matky, ale nejspíš pozná rozdíl mezi tlukotem srdce matky u ní v posteli a netlukotem v postýlce svojí ;o) Co se cítění týká, nevím, nikde jsem se po tom nepídila, neb mi to bylo celkem jedno. Akorát že nám to před lety říkala PA na těhotenském kurzu, že se dělal nějaký výzkum či co a že děti matek, které po porodu změnily parfém za jiný, se k nim hůř přisávaly ke kojení, nebo jak to bylo, to už se mi fakt nevybauje :o) Pamatuji si z toho akorát poučení: novorozenec je mládě savce a svoji matku rozeznává i po čichu, pokud vám manžel bude chtít za porod koupit parfém, neměňte svoji těhotenskou značku za jinou :o) Ale i kdyby ten pach neměl zafixovaný z těhotenství, tak opět - v posteli s matkou ho vnímá, ve své postýlce ho nemá.


Pri spani v jedne posteli ale silne pochybuju, ze dite tlukot srdce matky vnima...
A proč by nevnímalo? Já osobně pokud jsem hodně unavená, přetažená, tak nemůžu usnout a právě tlukot manželova srdce mě spolehlivě zklidňuje do usnutí :o)

-----------------------------
[<<Předchozích 190] Příspěvky 191200 z 763 [Dalších 563 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.