(IP adresa 83.240.1.249) |
• |
3.9.2007 9:04:35
Ahoj holky, no to se to tady zvrhlo... Četla jsem jen pár článků a hned je v tom Bush :-) Spíš bych se pustila do maminek, které nemají dost trpělivosti a hned miminu dávají Sunar... Moje zkušenost je taková, že jsem našeho prvního kojila ve dne v noci, jak bylo potřeba. A on měl potřebu pořád, v noci po dvou hodinách (někdy i hodině) bylo naprosto normální... Po nějaké době jsem už byla tak nevyspalá, že jsem byla úplně mimo. Teprve až v 10. měs., kdy jsem se někde dočetla, že od 6. MĚS. DÍTĚ V NOCI NEPOTŘEBUJE KRMIT, jsme udělali radikální věc. Jednu! noc jsem k němu vstávala jako vždycky, ale nevytahovala ho z postýlky, jen ho uklidnila. Párkrát za noc si zafňukal (asi pochopil :-) a od té doby spal až do rána. A já litovala, že jsem článek nenašla o pár měsíců dřív... Bylo to někde v Betynce, Mamince... Když může některé dítě spát samo celou noc, tak proč by druhé muselo být krmeno každé dvě hodiny, to už nejde o hlad, ale o zvyk, navíc byl od 6. měs. přikrmovaný. Snažila jsem se všechno dělat, tak jak se má, ale pokud tohle zvládnete, můžete mít akorát dobrý pocit a ne si připadat jako krkavčí matky. Souhlasím s autorkou článku, nevím, jestli to budu zkoušet už ve 4. měs. (za pár týdnů čekáme dalšího chlapa), ale od 6. bude určitě spát "jako miminko" celou noc. Díky za takové rady !!!
|
3.9.2007 9:01:04
Je mi pisatelky tohoto článku upřímně líto. Určitě věděla že rozebírá kontroverzní téma, ale přestože s ní v mnohém nesouhlasím, nebudu si přes ni řešit militantnost a náboženství američanů, ani radar a jestli je Bush dobrej prezident nebo ne.
To mi přijde podpásový. K tématu: myslím si že každé dítě je jiné a tak potřebuje jiný přístup. Naše tříměsíční mimi se do spánku nikdy neuřve a už vůbec ne za pár minut, moje přítomnost a hlas ji vůbec nezajímají. Chce náruč. V ní usíná rychle a pokud jde opravdu o únavu nechá se i přenést do postýlky. Poslední dobou spinká v noci tak šest sedm hodin v kuse, nic jsme ji neučili je to prostě v ní. Na druhou stranu je mi líto těch co jim nic nezabere a tak se nedivím že zkouší co se dá. Ps.: Zajímalo by mě kdy chovají své děti ty pisatelky co tu u každého článku vytvářejí místo věcné diskuze dusno svými několika desítkami příspěvků. |
3.9.2007 8:49:45
Je mi pisatelky tohoto článku upřímně líto. Určitě věděla že rozebírá kontroverzní téma, ale přestože s ní v mnohém nesouhlasím, nebudu si přes ni řešit militantnost a náboženství američanů, ani radar a jestli je Bush dobrej prezident nebo ne.
To mi přijde podpásový. K tématu: myslím si že každé dítě je jiné a tak potřebuje jiný přístup. Naše tříměsíční mimi se do spánku nikdy neuřve a už vůbec ne za pár minut, moje přítomnost a hlas ji vůbec nezajímají. Chce náruč. V ní usíná rychle a pokud jde opravdu o únavu nechá se i přenést do postýlky. Poslední dobou spinká v noci tak šest sedm hodin v kuse, nic jsme ji neučili je to prostě v ní. Na druhou stranu je mi líto těch co jim nic nezabere a tak se nedivím že zkouší co se dá. Ps.: Zajímalo by mě kdy chovají své děti ty pisatelky co tu u každého článku vytvářejí místo věcné diskuze dusno svými několika desítkami příspěvků. |
Medunka | (IP adresa 84.42.222.109) |
• |
3.9.2007 8:46:38
Šplechťulko,naše Dr. říkala, že letos je tak extrémní počasí, že může být v noci žízeň. Ale jinak taky souhlasí s tím, ať se v noci nekrmí.
Já bych se ještě taky zeptala, Mrkvičky i Dr. U nás je zřejmě problém v tom, že dítě vyžaduje jít spát hodně brzo, okolo 18 hodiny, do 19.30 vydrží vyjímečně a opravdu okolo 4 má ráno. Můžu to brát tak, že spíme "celou noc"? Já bych spala docela ráda :-). Ale i přes den spí max. 1-1,5 hodiny, vždycky tak po 20-30 minutách. Jak jsem psala, jsme na UM a dodržuji dávkování i počet dávek a na druhou stranu, právě díky té časné snídani, dostává tolik mléka kolik dostat má a ještě tak 100 ml-150ml jsme v "mínusu". Zvětšit dávky mléka co do objemu nemůžu (reflux a hodně pak ublinkává), nezbývá než dávat méně ve více porcích. Chtěla jsem se zeptat, jak to vidíte? Já to vnímám tak, že spíme i krmíme "správně", ale jsme o 2 hodiny posunutí místo k ránu, tak na večer. |
Kimmy, 2 deti | (IP adresa 15.203.169.124) |
• |
3.9.2007 8:24:00
Sylvie - to je presne o tom, ze se nemaji hazet vsechny deti do jednoho pytle - co vyhovuje vasi rodine nemusi vyhovovat ostatnim. Muj syn se napriklad po nocnim kojeni docela probudil a nechtel spat. U nas v rodine je expertem na uspavani manzel, takze to fungovalo tak, ze ja jsem vstala a nakojila (zhruba hodku, tak to u nas proste bylo), prebalila a predala manzelovi, ktery pak nejakou dobu uspaval a ja spala. Dcerka byla uplne jine kafe, tam jsme tuto metodu zkusili dvakrat a rychle vycouvali. Jak uz jsem psala, pro nase deti bylo vhodnejsi spat ve vlastnim pokojiku, kde mely klid a tmu.
Kdyz prislo obdobi zoubku, tak jsem obcas manzela vzbudila, aby sel chlacholit zas jednou on... nevidim na tom nic spatneho a rozhodne jsem nelezela v posteli a necekala, az se vzbudi on. Ja prece nepisu, ze kazdy otec musi vstavat pokazde... je to na dohode... Tebe to nevyhovuje, tak to nedelej... Muj muz by zas nechtel mit deti u nas v posteli... v tom jsme se shodli od zacatku. Kimmy |
3.9.2007 7:51:53
Naprosto souhlasim, ze otec by se mel delit o nocni vstavani alespon na zacatku, kdy je nejcastejsi.
Kimmy, a k čemu mi bude, že otec vstává k novorozeněti? Nakojit ho nemůže, může mi to tak maximálně strčit do postele, tak ve výsledku jsme vzhůru OBA - manžel, aby mi ho přinesl a já, abych ho nakojila. Nehledě teda na to, že mezitím co já slyším už prvotní pokníkávání, tak manžela vzbudil až řev, takže celkem nevidím důvod, proč měla ležet v posteli, poslouchat, jak moje dítě řve a čekat, až vzbudí i manžela (nebo ho vzbudit). Nevidím efekt v tom, abychom byly vzhůru OBA - manžel, který mi dítě do postele přinese a já, která ho nakojím. V tom je právě výhoda společného spaní - miminko ani nemusí brečet, stačí, když zamrní a já ho můžu nakojit. Já jsem v polospánku, manžel spí úplně. U nejstarší holky, která se v noci budila fakt často, to bylo ideální soužití, prostřední holku jsem přestěhovala do svojí postele už v šestinedělí (chtěla do vlastní postýlky), nejmladší kluk se tam přestěhoval na první polovinu noci, od nějaké jedné spal se mnou. Ačkoli moje tři děti měly stejné "startovací podmínky" (přes noc naši postel, přes den šátek), tak nejmladší byla denní i noční nespavec a jedla často po malých dávkách - tedy i v noci. I jako dvouleté jsem jí dávala na noční stolek vedle hrnku s vodou ještě nějaký piškoty, kdyby měla v noci hlad. Dvě mladší děti neměly problém spát ve dne, spát v noci, jedly větší dávky ne tak často. |
petluše |
3.9.2007 6:44:52
Pane doktore, moje dcera usíná sama, ale v noci se pravidelně budí po 4 hodinách (je skoro přesná jako hodinky) jen se nakojí a už zase spí, mám pocit že ona tedy 7 hodin v tahu rozhodně spát nemůže, opravdu má žízeň. Zkusila jsem jí nechat plakat, ale po deseti minutách jsem to nevydržela, napila se a opět usnula. Tedy, ona se budí žízní nebo hladem.
Je jí 4,5 měsíce. |
• |
3.9.2007 4:55:58
Stano - to jeste nic neznamena. Napr. "Například tři roky stará neurologická studie ukázala, že mozek dítěte odloučeného od rodičů vykazuje obdobnou aktivitu jako při fyzické bolesti. " - tady se neukazuje zadna souvislost se spanim. Neukazuje se tu, pri jake delce odlouceni se aktivita projevuje - je to o peti minutach, pul hodine nebo nekolika hodinach a dnech?
"Cituje v této souvislosti jednu studii, podle níž zhruba 70 procent žen, které v dětském věku při pláči nikdo nekonejšil, trpělo v dospělosti zažívacími potížemi. " - no tak tady snad nikdo nediskutuje o tom, ze by nektera maminka sve dite NIKDY nekonejsila.... oddelene spani a nocni konejseni jsou dve uplne rozdilne veci. Jde jen o to, ze dite spi mimo rodicovskou postel - me deti jako miminka mely ve svem pokojicku mnohem lepsi podminky pro spani (tmu, klid, ticho a udrzovanou teplotu), nez by mely v nasi loznici. Opravdu verim, ze jejich kvalitni spanek do dnesniho dne s tim hodne souvisi. Ale kdyz v noci plakaly, pokazde se jim dostalo pozornosti. "Podle Sunderlandové přestěhování několikatýdenního nemluvněte do jeho vlastní postýlky i v případě, že v noci pláče, s sebou nese zvýšení hladiny kortizolu v jeho organismu. " - neuvadi zde zadna cisla ani zadne studie, ktere by to sledovaly - proto se jedna pouze o nazor. At si kazda rodina dela tak, jak jim vyhovuje - ale uz jsem psala - neni to recept pro kazdeho (stejne jako nechat dite vykricet) a vadi mi to naznacovani, ze deti ve vlastnim pokojicku nejak trpi. To podle mne ta pani neprokazala... Kimmy |
• |
3.9.2007 4:43:42
Ja nerikam, ze pece o dite neni narocna, ale rikam, ze ty naroky jsou na jine urovni. Hlidani deti na piskovisti nebo prochazka s kocarkem, staveni kostek a podobne - opravdu nechci urazet nebo shazovat maminky, ale nemuzu to srovnat napriklad s programovanim, vedenim jednani se zakazniky, rizenim tramvaje 8 hodin (vim, ze i maminky obcas sedi za volantem), vypracovanim projektu... je to proste o necem jinem. Mamimky maji vetsinou volbu, zda podniknou nejakou narocnejsi cinnost v den, kdy nejsou zrovna v nejlepsi kondici - pracujici tu volbu casto nemaji.
Abych se vyjadrila jasne - mam obrovsky respekt ke vsem maminkam, ktere jsou na materske. Nikdy bych se neodvazila tvrdit, ze jejich prace neni zasluzna. Uplne stejne bych mela problemy, kdyby moje chuva chodila k mym detem nevyspana a zrejme bych ji dlouho nezamestnavala. Naprosto souhlasim, ze otec by se mel delit o nocni vstavani alespon na zacatku, kdy je nejcastejsi. Moje komentare jsou ciste k teorii, ze by deti mely spat s rodici v jedne posteli do peti let. Stejne jako teorie zminena v puvodnim clanku je to jen teorie a neda se aplikovat na vsechny rodiny a na vsechny deti. Hrozne mi vadi to naznacovani, ze kdyz deti spi oddelene, ze se jim deje nejaka krivda nebo dokonce, ze jim to skodi. Taky mi vadi ty vyrazy o ""zapadnim svete"" a kulture a novinkach, ktere do pece o deti zavadeji. To neustale srovnavani s asijskymi kulturami. Ja asijske kultury duverne znam a taky duverne znam celkovou situaci asijskych rodin a jsem presvedcena, ze kdyby mohly, tak by rady adoptovaly ty zapadni... pro ne casto neni spani v jedne posteli kulturni volbou, ale nutnosti, protoze proste jinou postel nemaji. Jsou to veci nesrovnatelne a casto vytrzene z kontextu a mne to fakt dost vadi. Kimmy |
molekula | (IP adresa 88.100.31.209) |
• |
3.9.2007 0:35:16
Hezky napsáno. Děkuju vám i podobným maminkám, které tu láskyplně zmínily, že uspávání dítěte je jedna z nejhezčích věcí. Taková, jaká se nebude opakovat.
Vyřvávací a podobné metody považuji za špatně skrytou omluvu vlastního pohodlí. Jistě, matka se nemusí obětovat celá, ale kousek by sakra mohla, ne? |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.