| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jedináček

[<<Předchozích 120] Příspěvky 121130 z 870 [Dalších 740 >>]
30.10.2007 14:30:38
S tímhle můžu jen souhlasit. Nikdo z nás neví, jak na tom bude za X let. Nemoc, úmrtí, kariérní postup či cokoliv jiného mohou přijít na každého. Mám jednu mladší sestru, lehce mentálně postiženou, takže mentální věkový rozdíl se mezi námi časem neustále zvětšoval. Přesto jsem moc ráda, že ji mám a obě jsme si vždycky přáli ještě brášku:-) Sestřenice je ze 7 dětí, další z pěti a další ze čtyř, v těchto rodinách bývalo vždycky veselo, a proto bych si přála mít děti 3.
Ve škole jsem učila dost jedináčků a na velké většině z nich je to poznat. Kamarád nikdy nenahradí sourozence. Respektuju přání rodičů mít jen jedno dítě, ale moc nechápu. Je zvláštní, jaká moc se přikládá financím. Nakonec si ale často uvědomíme, že naše největší zážitky s penězma zas až tak nesouvisely:-)
Mám teď dvouletého a dvouměsíčního skřítka. Ano, tomu staršímu se nemůžu věnovat tolik, jako kdyby byl sám. Myslím, že jeho vztah k bráškovi je mu větším obohacením než moje výhradní péče. Je krásné pozorovat, jak dvouleté dítě umí být něžné, ohleduplné, najednou i víc samostatné, zdá se mi, že najednou rozumí souvislostem v životě víc, jak jeho kamarádi, kteří sourozence zatím nemají.
30.10.2007 14:14:08
Člověk, který zůstane po smrti rodičů na světě sám je podle mého názoru buď natolik osobnostně defektní, že se s nikým nesnese, nebo proto, že se tak sám rozhodl (tyto dvě věci se pochopitelně nevylučují).
To jen tak mimochodem, argumenty proč ANO nebo proč NE jsou u různých lidí různé.
Anna, dvě dospělé dcery
(IP adresa 195.39.70.38)
  • 
30.10.2007 14:10:22
Taky jsem chtěla jedináčka. Narodila se nám krásná holčička, říkala jsem, že jiné dítě už nechci, že už nikoho nemůžu mít tak ráda jako jí, že nechci svou lásku dělit, že ona je báječná, jedinečná, naše. Můj manžel ale mé názory nesdílel. Trvalo 6 let, než mě přesvědčil, abychom měli další dítě. A víte jakým argumentem? Řekl mi: přece bys nechtěla, aby jednou zůstala na světě sama,až my tady nebudeme. nevíš, jak se jí vydaří její osobní život. No, a tak se jí narodila sestřička, právě když šla do první třídy. Bylo to krásné období, tvrdím, že tohle rozmezí mezi sourozenci je ideální.Dnes je našim dcerám 31 a 24 let. Starší má rodinu, mladší ještě studuje. Všechno spolu probírají,řeší problémy, jsou si blízké. A já mám jistotu, že na všechno jsou a budou dvě, ať už je v budoucnu potká cokoliv.
30.10.2007 14:07:41
Ráchel,
ale jo, jasně... jenom mi to přijde zbytečný, navážet se do někoho, kdo to má TAKHLE. Tyhle věci jsou fakt strašně individuální, a tady se to řeší už snad tejden. Reálná potřeba peněz a jejich upotřebení je u každýho jiná, proč odsuzovat někoho, kdo se prostě vyžívá v hromadění věcí a peněz, já se takhle nedávno pokusila vysvětlovat svý materialistický matce, že ty nejhezčí věci v životě, který znám, jsou zadarmo, že by si měla třeba zkusit lehnout na louku a koukat do mraků a ona na mne málem zavolala záchranku, že patřím do cvokhausu, protože pro ni je představa štěstí bez peněz naprosto úchylná... taky jsem to myslela dobře, ale holt jsem si k pláči nevybrala ten nejvhodnější hrob. :o)
Ráchel, 3 děti
(IP adresa 195.22.60.229)
  • 
30.10.2007 14:02:10
no, a když pak někdo napíše takovej článek, ze kterého ta "rozežranost" poněkud vane, tak se přece nemůže divit, že se mu dostane příslušných komentářů (navíc plných reálných argumentů jako např. kolik skutečně stojí kroužky) od těch, co to mají "jinak" :)
30.10.2007 13:55:58
Ráchel,
ale to je čistě věc rozežranosti, lidi dneska uvažujou úplně jinak než dejme tomu za totáče, protože určitá část populace žije v bludu, že ke kvalitnímu životu je třeba mít nejdražší mobil, obrovskej barák, luxusní auto, skříň narvanou značkovými hadry a jezdit 2x v roce k moři a 1x za rok na hory, pochopitelně do zahraničí. Oni to takhle maj a opravdu tomu věřej, protože pro ně jsou prostě ty předměty a peníze děsně důležitý - ale jo, je to jejich volba, proboha. Pro ně by to BYLO náročný, protože by si zřejmě museli něco odepřít a pak by z toho byli nešťastný. Že to ty nebo já nebo kdokoli jinej má JINAK ještě neznamená, že to zas někdo další nemůže mít takhle... :o)
Ráchel, 3 děti
(IP adresa 195.22.60.229)
  • 
30.10.2007 13:51:03
Monty, tvůj přístup mi nevadí - je férový říct "prostě dítě nechci, protože jsem taková". Je to férovější, než dítě (děti) mít kvůli tomu, že "se to má", a pak na ně kašlat. Ale velká část negativních reakcí, včetně té mojí, byla na to finanční zdůvodnění. Chápu, že si někdo neumí představit, jak vyjít s penězi třeba s pěti dětmi (i když já to kolem sebe vidím a jde to), ale že někdo řeší, že nemůže mít z finančních důvodů DVĚ děti, a ještě to staví tak, že by nemohl těm dětem dopřát dostatek kroužků, dobré vzdělání apod., tak tomu nerozumím (teď pominu vyloženě sociální případy).
30.10.2007 13:35:25
Nechci se nikoho dotknout, ale přijde mi ta debata po tolika dnech už trochu o ničem.
Uvažovali jste někdy, že existujou i lidi, který v dětech smysl života neviděj a věnujou se něčemu jinýmu? Že třeba vůbec nejde o to, jakou by jim mohli nebo nemohli dopřát životní úroveň, ale spíš o to, jakej by s víc dětma (nebo vůbec s dětma) byl JEJICH život?
Je tak těžký pochopit, že někdo v dětech vidí smysl/naplnění života někdo NE?
I kdyby si 99% lidí neumělo představit život bez dětí, pořád tu bude to 1%, který si ho neuměj představit s dětma. Než jsem neplánovaně otěhotněla, ani by mne nenapadlo uvažovat o tom, že by měl můj život stát za starou bačkoru, když zůstanu bezdětná. Naopak jsem si nedovedla představit dítě MÍT. Neměla jsem jedinej důvod ho plánovat nebo chtít. A že bych byla zas až taková výjimka, to si fakt nemyslím. Znám dost žen, který děti nemají, nechtějí a už vzhledem k věku ani mít nebudou a ani jedna mi nepřijde nijak defektní. To je přece proboha každýho věc, kolik má dětí nebo jestli má vůbec nějaký...
(IP adresa 85.71.114.119)
  • 
30.10.2007 13:26:36
Tak jsem si tady přečetla několik názorů a nestačím se divit....Já sama mám dalších 6 sourozenců a neměnila bych.Manžel má sestru o 8 let mladší a je tím dodneška frustrován jak se cítil od jejího narození odstrčený....Máme dvě děti narozené přesně po 18 měsících od sebe...a neměnila bych!!!!I když to bylo někdy náročné,jsem ráda jak jsme to před 5,5 lety podruhé udělali.Co se kroužků týká - děti zkouší co chtějí - dcerka chodila rok na mažoretky a po roce s tím přestala,teď nastoupila do první třídy a má výběr ze 42 kroužků na škole...vybrala si další 3...Syn už rok chodí na hokej a tenis a "sám" se přihlásil ve školce do Sokola....všichni lyžujeme,jezdíme na kole,bruslíme....a nevyměnili bychom tyto společné aktivity za nic na světě.Dcerky spolužák a spolužačka mají rodiče v mém věku a očekávají narození druhého dítěte....a začínají se taky objevovat první reakce (negativní) od těchto jejich 7-letých "jedináčku"....nezávidím jim to až budou řešit,proč teď na kole nikam nepojedou protože mají mimino,proč nepojedou na výlet....atd.Ve svém okolí mám případ kdy se taky rozhodli pro jedno dítko a ono jim zemřelo....smutné,ale druhé se jim jaksi už nepovedlo.
Milada.
30.10.2007 13:06:42
Ale no tak damy:-)),

PORG je jasnej :-) Veryskovi asi nevysvetlite, ze jsou tam prijimacky dvoukolove, nebo jak to mam nazvat. Tj. nejprve testy a pak jeste pobyt a teprve PAK jsou deti vybrany. Verysek chtel soukromy gympl mimoprazsky, ne? :-) A tam mne v tu chvili fakt napadly jen ty Babice:-)

MMCH my stale uvazujeme o gymplu soukromem a Veryska asi nepresvedcim, ze se tam delaji celkem narocne psychologicke testy a ze pro nas je treba nejdulezitejsim faktorem vzdalenost od bydliste. Vyuka tam je samozrejme srovnatelna s jinymi STATNIMI gymply..

[<<Předchozích 120] Příspěvky 121130 z 870 [Dalších 740 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.