| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jedináček

[<<Předchozích 190] Příspěvky 191200 z 870 [Dalších 670 >>]
Zuzana, 2 vnoučata
(IP adresa 193.86.31.73)
  • 
29.10.2007 8:43:42
Je pravda, že angličtina ve 3 letech je na houby. Mám vnuka čtyřletého, velice bystrého, ve školce se také učí angličtinu, ale je to spíše taková legrace. Můj bratr má dceru dvacetiletou, která se ve školce také v necelých pěti letech učila angličtinu a vůbec ji to "nepoznamenalo". Pak se začala učit až ve škole a jsem přesvědčená, že pokud by se ve školce neučila vůbec, výsledek byl stejný.
A tanečky - moje vnučka na ně taky chodí,hrozně ji to baví, taky má ve školce angličtinu, je jí tedy už 5 a půl a je znát ten rozdíl oproti mladšímu bráškovi. A ty tanečky ji hrozně baví, už se těším, jak s ní budu chodit do tanečních, pokud se toho ve zdraví dožiji. Já sama jsem milovala tanec, počínaje normálními tanečními a pak dalšími kurzy včetně tanečních pro dospělé a dávalo mi to radost ze života. A jejich matka, moje dcera, má státnici z angličtiny a začala se ji učit až na gymnáziu. A žádné kurzy jsem jí neplatila, neměla jsem na to prostředky. Myslím si, že když na to někdo má - tedy buňky, ne peníze - tak se to prostě naučí vlastní pílí a třeba líp, než ti, jejichž rodiče jsou dobře situovaní.
Kristina
(IP adresa 193.86.31.73)
  • 
29.10.2007 8:22:43
Ano, souhlasím. Znám některé rodiny, kde rodiče si myslí, kdo ví co dítěti nedopřejí, když s ním jezdí např. každý rok k moři - a dítě se často otravuje s rodiči - a přitom by bylo raději, kdyby mohlo někde pobíhat se sourozenci, třeba "za humny"...
Někteří lidé si nepořídí víc dětí i z toho důvodu, že třeba u známých vidí, jak se děti perou a matka má víc starostí. Ano, je tomu tak. Dvě děti se perou, ale taky si spolu hrají! Jsou i tací jedináčci, kteří si sami hrají, ale většina si chce hrát s někým. A tudíž sourozenci se pět minut perou - a během dalších pěti jsou největší kamarádi. Vím, o čem mluvím. A tudíž si nejsem tak moc jistá, když pak jedináček vyroste, zda bude rodičům vděčný, že má sice víc ekonomických prostředků, ale je zcela sám.
Ráchel, 3 děti
(IP adresa 195.22.60.229)
  • 
29.10.2007 7:57:01
to iracionální chtění není myslím až tak iracionální :)
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.203.169.124)
  • 
29.10.2007 7:53:00
Obecně bych řekla, že se lidé dělí na dvě skupiny (fakt jen obecně) :


1. na ty, kteří dokazou pochopit, ze ruzni lide maji ruzne nazory a umi to respektovat
2. a na ty, kteří proste musi porad dokola mlit tu svou a vnucovat ostatnim lidem, ze ta jejich cesta je ta nejlepsi


At uz jde o jedinacky, pracujici matky nebo ockovani - je to porad dokola. Vase rozhodnuti je vase rozhodnuti a nikdo vam do toho nema co kecat. Pani je zrejme typ "na hruby pytel hruba zaplata", tak ji klidne rekni, ze Ty bys teda tri deti nechtela.

Co se tyce jedinacka - vsude jsou pro a proti, nejvetsi otazka je, jestli se vy dokazete od sve dcery oprosti a v budoucnosti na ni neviset - jelikoz veskera pece o starnouci rodice a komunikaci s nimi bude jen na ni. Pokud si vytvorite hezky vyrovnany vztah, myslim, ze neni co resit.

Hodne stesti,

Kimmy
Kamila
(IP adresa 213.168.168.226)
  • 
29.10.2007 1:19:35
Jsem jedináček. V dětství jsem to slovo nesnášela, protože mne to automaticky v očích ostatních cejchovalo jako rozmazlence a já musela neustále dokazovat, že jím nejsem. Na druhou stranu jsem se právě kvůli tomu naučila už jako malá být hodně samostatná. Sourozenci mi chyběli i přes velké množství kamarádů. Ale až teď ve čtyřiceti mi začíná docházet hlavní nevýhoda toho být jedináčkem. Rodiče zestárli a já bych jim chtěla vrátit aspoň část péče, kterou mi poskytli. A tady je ten hlavní problém. Jsem na to sama (teda se svou rodinou) a nemám se o tuto starost s kým podělit. Sourozenci se mohou o rodiče starat dohromady nebo se střídat, pro mne to začíná být už teď hodně náročné. Nejde o to nemít jedináčka, aby se o mne měl ve stáří kdo postarat (jsem přesvědčená, že to není absolutní povinností dětí), ale o to, aby tu nebyly samy, až to budou potřebovat.
Evelyn1968,2děti
29.10.2007 0:00:12
Učila jsem se hrát na kytaru, zpěvačka s kytarou se ze mě nestala:o), a hru jsem skoro zapomněla. Ve třiceti letech jsem si našla práci, kde se mi hra na hudební nástroj dost hodí. Stačilo si to připomenout, a zase hraju:o). Člověk nikdy neví, kam ho osud zavane, každá dovednost navíc, se může vždycky hodit.

E.
28.10.2007 23:17:09
ahoj, psala jsem před chvílí tak trochu "protinázor" - ale ono to není tak jednoduchý ;-))
Jedináček "chudák" být může /pokud se jím nechá udělat;)/ - ale také vůbec nemusí! Mně jako jedináčkovi dobře nebylo.
No ale má to zajisté i mnoho výhod.
Také čas od času zjistím, že mít jen jedno (dítě;)), dodělala bych si bývala možná řidičák, sehnala slušný místo (možná), měla víc peněz (které jsem asi trošku podcenila) a byla víc v klidu. Míň závislá na čemkoliv a na komkoliv. Pravda! (tedy možná;-))
A možná by mi ani jedno z toho nevyšlo...
Můj rozum byl v obdoví "váhání, zda další" přesně uprostřed - spousta důvodů pro, ale i proti. A rozhodlo jakési iracionální vnitřní chtění - který strašně chtělo ještě jedno miminko...!
no a tak bylo, možná i iracionálně;)
každej to má nějak, a nějak se rozhodnout musí...
hezký večír;)
i.
Milada.
28.10.2007 23:09:41
Frantino,

jeste to napisu jinak. Pokud bude pracovat rukama, je to jeho volba, ja mu do toho kecat nebudu. Ale proc by si, prosim, Te k tomu svemu povolani treba (ve volnym case) nemohl napr. zpivat ve sboru, brknat na kytaru, hral fotbal a treba vedl detsky krouzek fotbalu?? A proc by treba (kdyz bude ten fotbalovy vedouci) nemohl delat svymu oddilu webovky?

Chapes, ze cim vic veci clovek zna, tim ma vic moznosti a NEMUSI se s nim vzdycky zivit?

Priklad:
Treba to dite bude jednou opravovat pracky..a treba bude dobrej opravar a zalozi si svoji firmu. A kdyz bude mit svoji firmu, tak bude nutne dat o sobe prostrednictvim webovek vedet. A kdyz si ty webovky udela SAM, protoze to bude umet z krouzku, tak treba usetri :-) A treba bude tak sikovnej, ze si nastriha nejaky instruktazni film (jako syn Evelyn) vztahujici se k prackam a na ty svoje stranky to umisti. A nebo treba bude mit male miminko a bude ho prace s kamerou bavit, bude to mit jako konicka..o tom IMHO krouzky jsou. NEKDY se z krouzku stane povolani, nekdy je to konicek na par let a nekdy je to laska na cely zivot (treba k te hudbe, ke kniham, k pocitacum..dopln si sama). A ja budu vzdycky rada tohle podporovat.

28.10.2007 23:00:03
Mecháčku, Báro a spol., díky, zajímavé!
Jsem taky jedináček.. hrozně jsem chtěla sourozence - rodiče nechtěli další dítě ;(( tedy oni věděli, proč další dítě nechtějí - a dnes to i chápu - ale tehdy to byla jiná kapitola, to jsem vyloženě brala jako velkou nespravedlnost!
Manžel je ze 3 dětí, nejstarší.
MÁME 2 HOLKY - BYLA JSEM SKÁLOPEVNĚ ROZHODNUTÁ, ŽE JEDINÁČKA NIKDY, PROTOŽE JSEM SI TO SAMA ZAŽILA (z mnoha důvodů - jedináčkovství nedoporučuji coby dítě i coby dospělý-rodič). nechce se mi o tom ani snad víc psát...
Každý to ovšem snáší jinak. já to snášela špatně a myslím, že svůj názor nezměním. i když: každý jedináček je jiný! tak nechci zevšeobecňovat.
bohužel, JSME V SITUACI, KDY MOŽNÁ NEBUDEME MÍT DOST PENĚZ ANI NA 1DÍTĚ, A MÁME UŽ 2 (a to druhé už vracet rozhodně nebudeme;))
Možná naše rozhodnutí bylo krátkozraké a nezodpovědné...
Možná nám ho někdy děti i vyčtou... nevím.
"Doba nebyla nikdy příliš nakloněna volbě mít hodně dětí!" - to myslím někdo moudrý někdy řekl. I to je možná pravda... ;)
doba je vždy "nejistá"...
každý máme samozřejmě právo na svůj názor a na svou volbu.
v našem domově mi ovšem sourozenec moc chyběl (i do party "proti rodičům";)) a i zpětně můžu říct, že jakkoliv jsem se cejchu "sobeckého jedináčka" zuby nehty bránila - určitým způsobem mě to "poznamenalo" - Mecháček to psal o své ženě velmi hezky a výstižně... ;o)
pěkný večer všem!
i.
Pavla
(IP adresa 90.183.248.253)
  • 
28.10.2007 22:48:45
je to pravda, s tou prací a brigádama s náročností školy, ono když studuješ medicínu nemáš tolik času co na pajdáku nebo třeba ekonomce, že?
A taky když děláš školu třeba v OPavě nemáš tolik možností brigád jako třeba v Praze, že jo..
takže fakt nesuď. záleží vše na okolnostech a taky na tom, že nejen že to rodiče dají nějaké peníze ale že tě podpoří i jinak, což nejde v případě, když ti rodič v 19-ti řekne, že máš sice na VŠ jít ale nedá ti ani na jídlo protože nemá, nebo se mu spíš už nechce. a v celku je mu to dítě ukradený, tak sem pak taky studuje, nebo spíš nestuduje, jinak.
[<<Předchozích 190] Příspěvky 191200 z 870 [Dalších 670 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.