| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jedináček

[<<Předchozích 210] Příspěvky 211220 z 870 [Dalších 650 >>]
frantina
28.10.2007 21:05:27
Asi jsem to napsala špatně.Myslela jsem tím,že tam nemusí nutně chodit všechny děti.V dnešní době mi připadá,že každé dítě chodí na několik kroužků a rodiče tu řeší,zda si to budou moci dovolit pro víc dětí.Samozřejmě že by se talent měl rozvíjet,ale ne všichni ho mají.Tím ale zase nechci říct,že ten kdo ho nemá by neměl chodit na kroužek který ho baví.Podle mě stačí(pokud moje dítě samo projeví zájem),aby dělalo jednu věc pořádně a rádo,než 5 věcí jen tak aby se neřeklo.Spousta věcí se dá dělat i s rodiči mimo kroužek.
Mimochodem naše společnost nepotřebuje samé vysokoškolsky vzdělané lidi,sportovce,zpěváky,hudebníky a další "úspěšné profese".Někdo musí pracovat rukama,smiřte se s myšlenkou,že to můžou být vaše děti a neberte jako tragédii pokud nevystudují VŠ.
cekanka
(IP adresa 213.192.62.72)
  • 
28.10.2007 21:01:13
tak přesně tohle mi mluví z duše. taky mám tři děti (5, 3 a 8 měsíců) a vážně se zabývám představou, jestli nás je už dost...
děti jsou se mnou doma, tzn. nechodí do školky, jsme celý den spolu. k tomu ještě podnikám, pracuji doma, řídím část firmy. když jdeme po ulici - dost lidí se za náma otáčí - kočár a dva prcci po stranách - to se asi nevidí každý den :-). někteří to i okomentují, ale mnohdy vidím jen ty oči, které říkají "tak ta se asi zbláznila". já ale nechápu, proč by v ČR měli mít hodně dětí pouze romové nebo socky. každé dítě jsme chtěli a moc se na něj těšili. věnuji se jim, ale také jsou naučené trávit nějaký čas hrou, nepotřebovat mne. včetně nejmenšího. z vlastní zkušenosti vím, že mladší se velmi rychle (dovolím si říct - kosmickou rychlostí) učí od starších. chtějí se vyrovnat a proto umí většinu samostatných návyků mnohem dříve než to první (chození na nočník/záchod, držení lžíce, schopnost nakrmit se, držení tužky, obléci se, atd.) v tomto to má pak maminka lehčí. proto mamince, omlouvám se, ale nepamatuji si její jméno, která se rozhodla věnovat prvních sedm let prvnímu dítěti a pak se rozhodnout pro druhé, bych ráda napsala, že si možná neuvědomila, že by tím vychovala dva jedináčky. nicméně, respektuji rozhodnutí každého rodiče o rozdílu věku mezi sourozenci, případně mít pouze jedno dítě. Osobně si ale myslím, že je to pro to dítě škoda, že je to opravdu ani ne tak o dostatku všeho, ale spíše o tom, jak tento dostatek či nedostatek sdílet v rodině, ale to už tady taky někdo výše psal a já s tím beze zbytku souhlasím.
Markéta
(IP adresa 86.49.100.195)
  • 
28.10.2007 20:57:16
Ahoj,
no, tak nějak jsem to myslela. Evropská společnost během posledních století přešla od "extenzivního" plození dětí (tedy, vulgárně řečeno, budu jich mít, kolik Pánbůh dá, a budu doufat, že se alespoň některé dožije dospělosti - a pro jistotu se k nim nebudu nijak zvlášť citově vázat) k "intenzivní" populační politice (budu mít dětí méně, zato se jim budu věnovat, hýčkat je a vzdělávat a navážu s nimi úzký citový vztah už v dětství - to je "vynález" mateřské lásky, která začíná někdy v 18. století). V pozadí tohoto rozhodnutí stálo to, co můžeš nazvat "modernizací" - tedy proces, který vynesl západní společnost tam, kde dnes je. Na pozici pána světa. Protože jsme vzali svůj osud do svých rukou. Začali jsme více myslet sami na sebe a méně jsme se nechávali vláčet "přírodou" a okolnostmi. Začali jsme uvažovat o tom, co je smyslem našeho bytí tady na zemi, namísto toho, abysme jen přežívali ze dne na den. A protože se nám znelíbilo křesťanské učení, že jsme na zemi proto, abychom plnili Boží přikázání, rozhodli jsme se, že "existujeme, abychom byli šťastní" (jak jsem si se zájmem přečetla v jednom diskusním příspěvku). A tak jsme na tom svém štěstí začali pracovat. Začali jsme ukládat peníze do banky na horší časy, začali jsme ukládat kapitál vzdělání do svých potomků, místo abysme je nechali růst jak dříví v lese, a doufali jsme, že se nám to vrátí. Myslíme hlavně sami na sebe, na své pohodlí a na své city (pořizujeme si děti, abychom měli mít koho rádi, abychom si ještě jednou užili miminko a jeho mazlení), případně na svou budoucnost (děti jako důchodové připojištění).
Já sama samozřejmě žiju taky tak. Mám ráda výdobytky civilizace, mám ráda svého muže a svoje dvě děti, a zvažuji, jestli bych dalším potomkem těm dvěma starším neubrala víc, než bych jim dala. Tím spíš, že jsem byla ve třetím světě a vím, jaké důsledky má nekontrolovaná plodnost ve spojení s bídou a nevzdělaností.
Ale přece jen mi to nedá a musím se sama sebe ptát, jestli nás ta čím dál větší orientace na kvalitu (i na kvalitu potomků - budu mít jedno dítě, ale to nejlepší, jaké se vůbec dá za peníze a mateřskou lásku sehnat) není cesta do pekel. Protože v západní společnosti se obravdu často spíše než o "péči" jedná o "přežranost".
Sama nevím, jak na tuhle otázku odpovědět. Proto jsem si taky se zájmem přečetla celou tuhle diskusi a občas jsem ji svým rýpáním dál rozpohybovala - docela mě zajímalo, co si o tom myslí ostatní.
Snad jsem to napsala dost srozumitelně - mám tendenci přemýšlet rychleji než psát. Berte to tak, že se nechci do nikoho navážet, že jenom uvažuju nahlas.
Hanka
(IP adresa 85.70.184.230)
  • 
28.10.2007 20:27:38
Ahoj Markéto,

díky za příspěvek.
Já si představuji, že jsme vždycky něčím limitováni. Že bud se nechám limitovat mým rozhodnutím mít jen jedno, dvě nebo tři děti nebo se nenechám limitovat, tímto svým rozhodnutím a budu jich mít "kolik pánbůh dá" (to je nadsázka), ale pak jsem zase limitovaná více svými omezenými prostředky: financemi (které lidé často uvádí,proč se rozhodli pro jedno, dvě děti), ale i třeba časem, místem na bydlení... Limituje mě to v tom smyslu, že pak nemohu "na hlavu" svým dětem dát tolik. Tohle si asi každý zváží a rozhoduje se.
Ty jsi při tom limitování měla na mysli, to, že se necháváme limitovat svým rozhodnutím mít jen určitý počet dětí ? Naše kultura ?
Hanka
(IP adresa 85.70.184.230)
  • 
28.10.2007 20:08:02
Ahoj Ráchel,

škoda, že nereaguješ na můj druhý příspěvek, který byl určený přímo tobě a ne Markétě. Tam jsem s tebou chtěla podiskutovat o důchodovém systému.
Ale vnímám to, že o věcnou diskusi nestojíš. Jestli se pletu, tak můžeme diskutovat. Sorry, ale to že máš z tohohle oboru státnici a že nejsi mimo, mi moc nedalo, když neuvádíš žádné konkrétní argumenty.

To tvoje číslování odpovědí mi spíš vypovídá o tom, že nadhled nemáš ty. A používáš silná slova jako vysmívání. Když jsem tě tak rozesmála, zasloužila bych si snad nějaké věcné vysvětlení, proč jsem byla tak směšná ne ?

Nedávám do souvislosti morální kvality a počet dětí. Respektuji rozhodnutí každého mít tolik a tolik dětí. Ale jak už jsem asi dvakrát psala, moc mi vadí, že někdo se třemi dětmi, si myslí, že rodiči jedináčka bude přispívat na důchod. A stará se o to, aby náš národ nevymřel. I to tvoje jak jsem tě rozesmála - to na mě opravdu působí, jako by sis myslela, že jsi něco víc než rodič jedináčka. Staráš se těm ostatím s méně dětmi o důchody, staráš se, aby národ nevymřel.. tak si to po sobě přečti.

Ano, pořád si myslím, že mít tři vlastní děti je trošilinku sobectví (kdo si přečte tuto větu, at si prosím přečte i mé příspěvky, předtím, at ho to nepřivede do mdlob :-). Vždycky jsem psala trošilinku a vysvětlila proč. A nevím proč bych současně s tím nemohla chtít mít tři děti a být ráda za to, že má dva sourozence. Prostě jsem trošilinku sobecká, umím si to přiznat a jsem ráda za své sourozence a ráda bych měla tři děti.

3. ze sociální politiky (do toho patří důchody a všechno to kolem, co jsi zmiňovala), jsem dělala státnice, tak nejsem až tak mimo :D - no ale díky za podrobný výklad :D - a samozřejmě souhlasím s tím, že je důležité nespoléhat na to, "že se stát postará"

Tady jsem okopírovala tvůj bod TŘI. Promin, ale tohle není diskuse. Jestli je to tvůj obor, tak napiš věcné argumenty, budu ráda. Psala jsi mi ironicky, že se mnou ráda podiskutuješ na nějaké serveru pro seniory nebo jak to bylo a až mi tvoje tři děti budou přispívat na důchod. Já jsem ti věcně napsala, proč s tebou nesouhlasím a ty mi odepíšeš, že z toho máš státnice a nejsi mimo. A kde je diskuse ?

Díky za to, že mi přiješ nadhled, já bych ti zase popřála více se zamyslet nad tím, než něco napíšeš a naučit se diskutovat.
Ráda podiskutuji, ale z tohohle diskuse nekouká.
Tak ahoj







GLT
28.10.2007 20:02:34
úplně s tebou souhlasím, taky máme jen jedno dítě a další nechceme ze stejných důvodů. A jako ty narážím na stejné připomínky ostatních. Nechci si nasekat kupu dětí, kterým pak budu říkat, že nemůžou na hory, na angličtinu nebo na nějaký kroužek.
Aja, syn 16m
(IP adresa 83.240.13.240)
  • 
28.10.2007 20:00:01
Budilko, obdivuju Tě!! Nemít doma do čeho píchnout u většiho počtu dětí, tak to jsi buď superman a nebo... (vlastně mě ani nenapadá další alternativa :-). Závidím Ti :-))
Markéta
(IP adresa 86.49.100.195)
  • 
28.10.2007 19:59:36
Gratuluju. A věř, že litovat nebudeš, z vlastní zkušenosti mohu říct, že i když to není snadné, pozitiva převáží. A to jsem sama byla ze "dvou čárek" v naprostém šoku a sesypal se mi velmi pečlivě připravený a zodpovědně promyšlený plán budoucích 20 let společného života ve třech.
Aja, syn 16m
(IP adresa 83.240.13.240)
  • 
28.10.2007 19:57:19
Neboj, až nebudeš vědět, kde ti hlava stojí a co udělat dřív, buď si jistá, že hormony budou ticho jako pěna :-)
Markéta
(IP adresa 86.49.100.195)
  • 
28.10.2007 19:57:19
Psala jsem v množném čísle, těch názorů o zachraňování planety tu bylo víc. A co se týče důchodového systému - to je vlastně konkrétní vyjádření něčeho o dost obecnějšího, totiž toho, že děti jsou naše budoucnost. A cíleně si budoucnost limitovat (třeba i v zájmu "kultivování" - tedy s představou, že když budu mít jen jedno dítě, vychovám ho líp), to je dost nebezpečné. V tomhle, tak jako v jiných věcech, si prostě západní společnost podřezává větev, na které sedí.
[<<Předchozích 210] Příspěvky 211220 z 870 [Dalších 650 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.