| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jedináček

[<<Předchozích 220] Příspěvky 221230 z 870 [Dalších 640 >>]
panky+Kája+//
28.10.2007 19:31:31
Chtěla bych se přidat k názorům jedináčků. Já jako jedináček vyrůstala, musím říct, že mnohokrát jsem to v koutku obrečela, že nemám sourozence, s kterým bych si mohla hrát, když jsou maminka a tatínek zaneprázdněni prací. Ale vzhledem k tomu, že to nebylo rozhodnutí mých rodičů, mít pouze jedno dítě, ale rozhodnutí přírody, tak jsem to brala, tak jak to bylo. Nikdy nebudu vědět, jak bych se chovala, kdybych věděla, že moji rodiče už jiné dítě nechtějí, ale to taky záleží na dostatečném vysvětlení situace dítěti.
Někdo už tu psal, jak jsou jedináčkové fixovaní na rodinu, ano to přiznávám, já bych od svých rodičů neuděla pomalu ani krok. Je pravda, že co žiji s manželem (a dcerou), tak se mnohé změnilo a vychovává si mě pomalu k obrazu svému. Člověku prostě pomalu dochází, jak se vlastně chová, ale stejně si na to každý musí přijít sám.
Nakonec bych chtěla říct, že mám osmiměsíční holčičku a rozhodně ji nehodlám nechat jedináčkem! Nikoho ale v jeho rozhodnutí neodsuzuji, všichni nás k našim rozhodnutí něco vede a mě se prostě život jedináčka zas až tak moc nezamlouval.

Přeji všem pěkné rozhodování o počtu členů v rodině. Katka
Ráchel, 3 děti
(IP adresa 195.22.60.229)
  • 
28.10.2007 19:27:46
sorry, z poslední věty mi vypadlo mi slovo POMOC :) no jo, holt je tu kolem nějak rušno :)
Ráchel, 3 děti
(IP adresa 195.22.60.229)
  • 
28.10.2007 19:24:18


Takže Hanko,
1. nikdy jsem neřekla, že ti, co mají více dětí, jsou něco víc; taky jsem neřekla, že je "nesobecké" mít tři děti - já si prostě narozdíl od tebe myslím, že samo o sobě to, že někdo má tři nebo dvacet dětí či jedno dítě není o morálních kvalitách
2. tvoje vyjádření o tom, že mít víc než dvě děti je sobectví, mi přišlo tak neskutečně zjednodušené a absurdní, že jsem na ně podobně ZJEDNODUŠENĚ reagovala (mmch-proč teda sama chceš mít sobecky tři děti?)
3. ze sociální politiky (do toho patří důchody a všechno to kolem, co jsi zmiňovala), jsem dělala státnice, tak nejsem až tak mimo :D - no ale díky za podrobný výklad :D - a samozřejmě souhlasím s tím, že je důležité nespoléhat na to, "že se stát postará"
4. jako rodina podporujeme dítě v třetím světě, naše firma podporuje Fair Trade atd. - mohla bych pokračovat, ale dokazovat tady usilovně naši humanitární činnost mi připadá poněkud trapné... jo a taky k témuž vedeme naše tři děti (vlastně zatím dvě, to tomu třetímu jsou jenom dva roky :)), tak doufám, že se nám je podaří vychovat tak, aby i ony byly jednou ochotné poskytovat druhým
Pa a přeju více nadhledu do života :)


28.10.2007 19:17:00
Presne vystizeno: jedno je malo, tri jsou moc......ja se rozhodla pro deti hodne po sobe a to zrovna v dobe financni nejistoty. Risk je zisk. Dnes je fin. situace relativne dobra, deti jsou vetsi a ja jsem rada, ze jsem se tehdy pro ne rozhodla. A anglictinu? Me deti ji ucim sama, zadarmo a umi toho uz hodne, trebaze jim je teprve sest a pet let (priznavam ze je vyhoda, kdyz rodice jazyk umi).
28.10.2007 19:01:29
tak přesně tak jsem taky uvažovala, než jsem zcela neplánovaně po druhým narozeninách mého syna otěhotněla... Všem ostatním, kteří mají tento názor, tak mohu jen přát spolehlivou antikoncepci :-)
Hanka
(IP adresa 85.70.184.230)
  • 
28.10.2007 18:59:20
Jojo, taky si to myslím. Bohužel spousta lidí, vůbec nechápe, že peníze na důchodový a zdravotní systém, jsou vlastně naše daně. Už jsem se setkala s názorem, proč bych si něco měla platit u doktora, když si platím zdravotní pojištění. No, prostě proto, že to nestačí.
Samozřejmě je tu ještě druhá stránka věci, jak s našimi penězi, stát, zdrav. pojištovny, nemocnice hospodaří.
No je to prostě problém. Já si ráda zaplatím u doktora menší částky za prohlídku atd. atd., aby pak bylo na drahé operace, které zachrání zdraví jednotlivci, který by si takovou operaci sám nikdy zaplatit nemohl.
Prostě důchod a zdravotnictví nejsou něco, co můžeme mít všichni, v plné míře a naprosto zadarmo.
A s tím důchodem, je mi líto lidí, kteří dělají zodpovědně profesi, za kterou nedostávají moc peněz a přitom se spoléhají na stát. Nebo třeba člověk, který se stará o nemohoucího partnera, dítě.. nemůže sám chodit do práce a "ušetřit si na stáří". Státu ušetří spoustu peněz, na tom, že není nemohoucí člověk v ústavu, ale jak jednou bude vypadat jeho důchod ? Nic moc a navíc nemá šanci si vedle toho "ušetřit", investovat apod. Snad se to jednou změní a tihle lidé budou v tomhle státě patřičně oceněni. Ale to se spíš populisticky "přilije" střední třídě s více dětmi. Achjo.
28.10.2007 18:56:02
Tak přesně tak jsem taky uvažovala, než jsem zcela neplánovaně hned po druhým narozeninách mého syna otěhotněla... Takže nyní zcela přehodnocuji svůj postoj k této otázce a přeji vám ostatním spolehlivou antikoncepci :-)
Jana, syn 20měsíců
(IP adresa 82.208.31.162)
  • 
28.10.2007 18:52:27
a to je právě to - "pokud nechodíš na brigády". V tom případě je vysoká opravdu pro rodiče drahá. Já jsem na brigády chodila už od třeťáku na střední. Po škole jsem uklízela - vysávání ve firmě a potom žehlení a úklid domácnosti její paní ředitelky. Párkrát jsem pracovala externě pro reklamku - navrhování obalů. Jednou jsem vyhrála návrh na plakát - dobrých 10tis. Několikrát jsem dělala vlasovou modelku, na výšce jsem potom chodila na noční směnu mazat bagety, o víkendech jsem pracovala jako obřadnice na rozptylové loučce krematoria, občas jsem hlídala dítě, prostě snažila jsme se. Škola mi sice trvala devět let, ale mám ji. No a vzhledem k dalším reakcím - rodiče mají oba jen výuční list a se svýma dělnickýma platama rozhodně nepatří k vyš. soc. třídě.
Hanka
(IP adresa 85.70.184.230)
  • 
28.10.2007 18:41:56
"Můj názor osobní je, že přivádět na svět víc jak dvě děti - do tohoto přelidněného světa - je trošilinku sobectví. Ale jen trošilinku a nikdy bych to nikomu z více dětmi nepředhazovala. Ale naprosto odmítám, že ti co mají více dětí (a sama bych také ráda tři) jsou něco víc. A starají se o to, aby náš národ nevymřel."

Nezdá se ti, že citovat jen první větu, znamená vytrhávat ji z kontextu ?
Mě ano.

Tu druhou větu o 6,5 miliardách jsem nenapsala já. Ale také to tak cítím.
Na jedné straně lidé hladoví a nedokážeme se postarat o děti třetího světa, na druhé straně si cítí altruističtí ti, co si pořídili v ČR tři vlastní děti a rodičům jedináčka budou předhazovat, že mu v budoucnu zajištují důchod. A co když mám jedináčka a přispívám na východu dítěte ve třetím světe ?
Prostě odmítám názor, že někdo, kdo má v našem státě tři děti, se stará o můj důchod. Pořídil si své tři děti kvůli sobě, prostě proto, že mu to vyhovuje. A nezasluhuje se tím o můj důchod. Dám klobouk dolů před někým, kdo řekne, máme dvě děti, chtěli jsme ještě jedno vlastní, ale pak jsme se rozhodli třetí dítě adoptovat,protože tu jsou děti bez domova (a někoho takového i znám). Nebo rozhodli jsme se, že se spokojíme se dvěma vlastními dětmi a to co by nás stála výchova třetího dítěte, poputuje dítěti ve třetím světe. Tak to je pro mne naprosto nesobecké a vysoce etické rozhodnutí, ale ne, že si někdo v ČR pořídí tři děti.


Lucka
(IP adresa 85.70.176.77)
  • 
28.10.2007 18:16:59
Krásně napsáno !!!!!!!!!!
[<<Předchozích 220] Příspěvky 221230 z 870 [Dalších 640 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.