| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jedináček

[<<Předchozích 240] Příspěvky 241250 z 870 [Dalších 620 >>]
Hanka
(IP adresa 85.70.184.230)
  • 
28.10.2007 13:58:44
Makréto, nevím, kde jsi vzala, že vysvětluju někomu, že tím, že mám jedno dítě zachraňuju planetu. Podsouváš věci, které nikdo nikde nenapsal. Kdybys četla pořádně dočetla by ses dokonce, že bych ráda tři děti.

Uvedla jsem, že mi moc vadí, když si někdo, kdo má tři děti myslí, že zachranuje náš národ před vyhynutím a člověku, který má jedno dítě budou v budoucnu děti z tříčlenné rodiny přispívat na důchod.

A jestli tě to zajímá, tak já se i prakticky snažím chovat ekologicky. Tj. necestujeme levnými letenkami po světě a i když bychom na to opravdu měli.
Hanka
(IP adresa 85.70.184.230)
  • 
28.10.2007 13:54:11
Jo myslím si, že je to trošičku sobectví přivádět do tohoto přelidněného světa další dítě, tahle planeta není nafukovací :-)

A co se týká toho důchodu, jsem ochotná si o tom podiskutovat už teď.

Myslíš si, že tvoje děti mi (která podle tebe budu mít jedno dítě) jednou budou přispívat na důchod. Hmm, tak jsem se také už dlouho nenasmála. - ale dost nechci být ironická, ale snažit se o diskusi a ukázat ti jiný úhel pohledu.

Třeba se všechny tvé tři děti v dospělosti rozhodnou, že odejdou do ciziny (za partnerem, prací... apod.) a budou přispívat do důchodového systému jiného státu, no pak, mě nepřispějí na důchod ani korunu. A na tvůj důchod bude přispívat něčí jedináček. Budeš se proto cítit špatně ? Asi ne že.
Zatímco já, tvým třem dětem dokud nedospěli, skrz přerozdělovací funkci státu, budu přispívat na vzdělání, základní, střední, vysokoškolské.. na daňové úlevy u třech dětí, na soc. dávky a příspěvky pro rodinu se třeti dětmi budou-li vaše příjmy nižší a dosáhnete na ně..

Nic proti tomu, mě tohle přerozdělování do jisté míry nevadí, ale opravdu mi vadí, když si myslíš, že ty resp. tvé děti, mě v důchodu budeš jednou dovotovat.

Důchodové systémy, jdou snad všude v Evropě v krizi. Cesta z této krize je víceméně jediná a to snížit míru důchodového zabezpečení starých lidí ze strany státu a zvýšit věk odchodu do důchodu. Oboje velice nepopulární.

Tj. tvoje děti mi jednou v mém (v budoucnu relativně vysokém) důchodovém věku, budou přispívat relativně málo. O svůj "důchod=příjmy ve stáří" se musím postarat já sama v průběhu svého života. Je to nepříjemné, ale je to tak. Stát zajistí přerozdělením minimum, tj. aby v duchu sociální politiky evrpského státu, staří lidé netřpěli bídou, měli zajištěné zdravotní služby... ale nečekejme víc, protože na to jednoduše nebude.

Další věc je, že já s manželem (rodina s relativně nadprůměrnými příjmy) přispíváme do důchodového systému velké částky. To jaké za to jednou dostaneme důchody je naprosto směšné. Míra přerozdělení, tj. kolik přispívá člověk s nízkými příjmy a s vysokými a kolik jednou tito lidé budou dostávat (=jejich důchody se moc lišit nebudou) je tady obrovská.
Nemusí to tak být, třeba jste rodina se třemi dětmi a také nadprůměrnými příjmy a odvádíte na daních stejně jako my, ale pokud ne, tak já a manžel (o kterých se domníváš, že budeme mít jedno dítě a vaše děti nám jednou budou přispívat na důchod) odvádíme do systému tolik, že možná odvedeme dohromady víc než vy s vašimi v budoucnu vydělávajícími dětmi dohromady.

Prostě, tvůj pohled, že ty máš tři děti a ty člověku co má jedno, budou jednou přispívat nadůchod je podle mne strašně zjednodušený.

Je tu ještě ta věc, že nezáleží jen na počtu dětí, záleží také na tom, z jakého daňového základu, tyto tvoje děti budou přispívat. Když cizí dítě jedináček bude top manažerem přispěje na "tvůj" důchod, nakonec možná než tvoje tři děti budou-li mít minimální zdanitelné příjmy.

Prostě a dobře, já tuhle problematiku naprosto nevidím přes osobní rozměr "moje tři děti" versus rodiče s jedináčkem, kterým já jednou budou připsívat na důchod. Třeba vůbec nebudeš a ještě ti s tím jedináčkem budou dotovat tebe. To je život, a podle mne to vidíš strašně jednodušše a přičítáš si nezasloužené zásluhy.
malarka
(IP adresa 83.70.243.35)
  • 
28.10.2007 13:43:13
ale kolikrat tam ten rychlik jede? A ono to nadrazi je v horovicich trosku z ruky.
Hanka+2holky
(IP adresa 195.47.62.125)
  • 
28.10.2007 13:37:18
Jo,taky jsem začla oceňovat schopnosti starší dcery až s tou malou v náručí.To,co ona dávno uměla,po té menší vůbec nechci-ani nemůžu.Mám je taky tak málo od sebe-je to sice hoňka-ale nelituju.Okamžiky,kdy v našich manž.postelích spí obě stulené u sebe,šeptají si,starší se bouchne a přiběhne malá(21M),aby ji pochovala a svou řečí řekla "nepač",jsou prostě jedinečný.V duchu doufám,že třeba manžela někdy umluvím,ale i tak-díky za ně-Bohu?Asi.H.
malarka
(IP adresa 83.70.243.35)
  • 
28.10.2007 13:35:43
promin, ale horovice je prd l sveta. Vlakem ti cesta zabere do prahy alespon hodinu, autem to bude prez půl hodiny na zlicin. Tak to teda kauf neni.
malarka
(IP adresa 83.70.243.35)
  • 
28.10.2007 13:29:35
Prosím, jak to počítáte, vždyt u hypotéky člověk parádně přeplatí, takže jakých 5 mega? Já mám taky na třicet let budu platit přez deset tisic měcíčně a půjčená částka je 1,8 mil, i když podle vaší kalkulace je to někde u tří mil.
Hanka+2holky
(IP adresa 195.47.62.125)
  • 
28.10.2007 13:06:52
Asi úplně nevíš,o čem mluvíš.Možná jsi byla z té soc.vyšší rodiny.Mám vysokou,pamatuju si,jak rodiče doplatili letitou půjčku na dům z jednoho platu+ID a pak začli s mou školou-stačilo jen ubytování,sem tam oblečení,občas učebnice-měla jsem štěstí,protože většinu jsme jich dostali.Jízdný nepočítám-taťka nádražák,takže strašná výhoda.I tak prohlásil na promoční oslavě,že jsem jeho auto, a že by na "stará kolena" rád jezdil v něčem jako jeho spolupracovníci.Jsem jim moc vděčná.Sestra už na vš nešla,pravda,nechtěla,ale teď sem tam řekne,že by to ani nešlo.A musím dodat,že jsem byla dost šetrná studentka,v dalších ročnících jsem občas brigádničila,ale pro holky těch možností nebylo tolik,navíc učení bylo dost.Myslím,že jsem se furt nenaučila utrácet-což asi není špatný:-)).Takže neodsuzuj a nehodnoť.Teď se platí daleko víc-moje koleje začínaly na 390kč a končily na 700kč-je to 9let,co jsem skončila,teď údajně stojí i 2700kč,jen internáty prý kolem 1500kč.Do menzy jsem nikdy nechodila,vozila jsem jídlo z domu,vařily jsme špagety,kaše,vajíčka,jinak chleba s něčím.Nestěžuju si,bylo to fajn.
Nezapomenutelný byl zážitek,když jsme šly ještě s jednou spolubydlící pomáhat vybírat rolák další holčině z bytu.Ta druhá byla z rozvedené rodiny,když si ta třetí koupila rolák za 2900kč-tak jsme byly trochu mimo-to byly peníze,kt.mi naši dávali na 3M.prostě všude jinak.H.
Staňka,2kluci
(IP adresa 83.240.53.27)
  • 
28.10.2007 12:31:39
Já osobně jsem ze 3 dětí.Naši nikdy extra moc peněz neměli a dosud nemají. Žili jsme na vesnici, žádné super kroužky jsme nenavštěvovali. Nejezdili jsme na zahraniční dovolené, ani v zimě na hory.... Měli jsme všichni 3 jeden pokoj dohromady. Nikdy mi nic nechybělo i když nám naši nemohli dát všechno. Dali nám ale nejvíc co šlo, lásku a čas. A co se týče vzdělání, všichni 3 máme vysokou školu, takže drahé kroužky nám pro život nějak nechyběly. Tak nějak jediný důvod, který chápu, proč nemít další dítě je ten strach z porodu, já ho po druhém mám taky. I když časem se mi vytrácí i ten.
malarka
(IP adresa 83.70.243.35)
  • 
28.10.2007 12:24:16
Moje kamaradka má taky jedináčka, krásnou holčičku, mají zatím hrozně malý byt, tak si řekli, že to takhle nechají a jaké bylo překvapení, když jim od tří let prcek škemrá, že kdy už budu mít taky doma někoho na hraní, jako ostatní děti:-))). Navíc není nic ztraceno, když budou děti šikovné, tak stejně můžou studovat a cestovat. Jen to nebudou mít všechno zaplacené od rodičů.
Ale neodsuzuji nikoho. Každý má právo rozhodnout se jak chce.
Já jsem teď pár měsíců v Irsku a tady je úplně normální čtyři, pět i víc dětí, ale oni jsou většinou nevychované. To si v duchu říkám, naco máte tolik dětí, když je pak necháte růst jak dříví v lese.
Takže já asi budu volit zlatý střed 2, když pánbůh dá.
Ráchel, 3 děti
(IP adresa 195.22.60.229)
  • 
28.10.2007 12:07:02
Kamilo, a jak prosím tě víš, že své děti nemohu řádně zajistit?
[<<Předchozích 240] Příspěvky 241250 z 870 [Dalších 620 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.