| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jedináček

[<<Předchozích 320] Příspěvky 321330 z 870 [Dalších 540 >>]
Ráchel, 3 děti
(IP adresa 195.22.60.229)
  • 
27.10.2007 18:04:50
zdá se mi, madelaine, že čteš pouze to, co chceš - že by předsudky? :)... V několika příspěvcích jsem psala o tom, že pořadí, v jakém se narodíme, je JEDNA z věcí, které nás ovlivňují. Také jsem odkazovala na knihu SOUROZENECKÉ KONSTELACE od Kevina Lemana (vydal Portál a nemá to nic společného z astrologií :)).
To, že si myslím, že nás takové věci ovlivňují, neznamená, že jsem plná předsudků. Naopak mi to pomáhá některým věcem porozumět v širších souvislostech. Ale přesvědčovat tě, že netrpím předsudkem, pokud máš předsudek, že předsudky trpím... to je asi marné :D
Markéta
(IP adresa 86.49.100.195)
  • 
27.10.2007 18:04:34
Problém není počet lidí, ale to, že se západní společnost přežírá. Naše planeta by uživila mnohem víc lidí než těch 6,5 miliardy. Ale to by ty západní státy (kde je dnes standardem mít jen 1 dítě a zajistit mu všechno zgruntu, školu, sportovní vybavení, oblečení a mobil, aby se necítilo ochuzené a dovedlo se prosadit mezi dravci), nesměly spotřebovávat 10x víc na hlavu než Afrika, Asie a Latinská Amerika. Takže co je lepší - přivést na "tenhle přelidněný svět" jedno dítě a zajistit mu vzdělání a osobnostní charakteristiky, které ho dovedou na pozici šéfa nadnárodního koncernu (jedináčci mají v tomhle výhodu - jsou průbojnější, samostatnější a vědí, co chtějí), nebo přivést na svět víc dětí a naučit je, že nemohou mít všechno, co chtějí, dokonce ani všechny kroužky, které si na školní nástěnce ukážou? Že cestování není samozřejmost (laciné letenky ničí planetu miliónkát víc než populační exploze v Číně)... KDyž chcete argumentovat vznešeně, tak buďte důsledné. A nebo zopakujte, že do toho nikomu nic není - ale nevysvětliujte nám, že tím, že máte jedno dítě, zachraňujete planetu.
Kateřina
(IP adresa 84.146.84.126)
  • 
27.10.2007 17:39:06
Mila pani, zda se, ze tedy doporucujete vrazdu nenarozeneho (postizeneho)ditete jako zodpovedny cin. (Za takovy jej povazovali v nedavne historii i naciste.. Prominte, ale jste tedy svym nazorem v opravdu "dobre" spolecnosti.)
Ja bych si toto sama pred sebou asi zodpovedet nedokazala.
Jste si plne jista tim, co pisete, ze postizene dite nikdy nebude moci vest plnohodnotny zivot? Jiste, z Vasi perspektivy ci z perspektivy zdraveho cloveka asi ne. Ale ono samo, jak to asi tak vnima? Mozna byste byla prekvapena, jak se postizene deti dokazou radovat, vyjadrovat emoce..Dokazou se i leccemu naucit, kdyz jsou spravne vedeny (v Nemecku napr. existuji dilny, kde pracuji prave postizeni lide). Ze sveho okoli pak znam nejmene 2 matky s postizenymi detmi. Nemam za to, ze by to byly nezodpovedne zeny (pricemz jedno z tech dvou je postizene opravdu tezce).
Takze navazuji na tema uvedene citatem A. de Saint-Exuperyho. Spravne vidime jen srdcem.
Katerina
madelaine
27.10.2007 17:38:20
Rachel, vidíš to moc jednostranně. Nezdá se ti, že 6,5 miliardy lidí je až dost?
Monika, syn 3 roky
(IP adresa 88.101.85.94)
  • 
27.10.2007 17:31:08
No tak třeba to, že Tě rodiče živí (tedy pokud nechodíš na brigády) ještě dalších minimálně 5 let, zatímco vrstevníci SŠ se již těch 5 let živí sami, že?
madelaine
27.10.2007 17:27:43
Ovlivňují nás různé faktory. Zatím sem nikdo nedal odkaz na nějakou studii, která by dokazovala specifické rysy jedináčků. A i kdyby tato studie platila na 90 % jedináčků, jak k tomu přijde těch 10 %, aby byli házeni do stejného pytle předsudků?
(IP adresa 88.101.85.94)
  • 
27.10.2007 17:27:29
Souhlasím s autorkou článku a děkuji jí za vyjádření názoru, který je shodný s mým. Sami máme jedno dítě, a přesto, že manžel by druhé dítě rád měl, tak já již tak přesvědčená nejsem... Sama jsem jedináček a nepamatuji si na jeden jediný den, kdy bych pociťovala samotu, stesk po dětech či nedostatek vztahů. Rovněž argument mnoha lidí, že jedináček je synonymem pro rozmazlený, neakceptuji, a to rovněž z vlastní zkušenosti.
A ještě k argumentu "vymření": po pravdě řečeno mi moc nezáleží na tom, zda-li jako národ vymřeme. A ani tomu moc nevěřím. Věřím v globalizaci:)))!
Ráchel, 3 děti
  • 
27.10.2007 17:08:41
přivést na svě víc, než dvě děti, je sobectví?! no to snad ne! takhle jsem se už dlouho nenasmála... no, tak až moje děti budou vydělávat na tvůj důchod, tak si popovídáme na nějakém senior webu :DDD
Ráchel, 3 děti
  • 
27.10.2007 17:04:30
no, za ten milion bych to teda chtěla vidět :) jde taky o to, kde to u Prahy je, a hlavně, zda tam je také nějaká vybavenost v místě - teď je to v pohodě, dojíždět do Prahy, ale když máš pak děti, potřebuješ mít věci na místě a ne daleko - školy, doktory, nakupování, kroužky :) atd....
Ráchel, 3 děti
  • 
27.10.2007 16:59:47
madelaine, to, že nás ovlivňuje rodina, ve které jsme vyrostli, není žádný předsudek, ani škatulka. to je prostě realita :) - nevyrůstáme ve vzduchoprázdnu. Mně zas jako předsudek připadá tvářit se, že nás takové věci neovlivňují :)
[<<Předchozích 320] Příspěvky 321330 z 870 [Dalších 540 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.