| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jedináček

[<<Předchozích 340] Příspěvky 341350 z 870 [Dalších 520 >>]
madelaine
27.10.2007 14:10:55
No Rachel, řekla bych to asi takhle: škatulky, předsudky, nálepky... považuji za nebezpečné. Nedělám si iluze, že je lidé přestanou používat, ono to hezky pomáhá orientovat se ve složitém světě :). Ale mně se to nelíbí.

Lucka
(IP adresa 88.146.13.67)
  • 
27.10.2007 13:50:42
Mila Katko,
vim, ze tuhle diskusi uz asi nikdo nebude cist, ale opravdu mi to neda napsat to, co se v mem okoli prihodilo. Mam kamaradku, ktera je jedinacek, jeji manzel take. Kdyz se brali, uz vedeli, ze budou mit vice deti, alespon dve. Kdyz se jim narodilo prvni mimi, byli z toho babicky a dedeckove celi pryc : vsichni ho chteli mit u sebe, milovali ho. Kdyz se jim narodilo druhe mimi, tak hlave tchan s tchyni protestovali, ale zvykli si. Kdyz zjistili, ze cekaji treti miminko, prestali se stykat nejen s nimi, ale i s detmi s argumentem, ze kdyz jsou tak nerozumni a mnozi se jako cikani, at od nich necekaji zadnou pomoc. Jak se drive porad az vnucovali, ze chteji vnoucata k sobe, ted je proste odmitaji, ze kdyz si to tak zaridili, at se rodice, tedy hlavne maminka stara sama. A co je na tom nejhorsi, ze podobny pristup ma mi maminka moji kamaradky, takze je na to opravdu sama, s dvema malyma detma a v 9. mesici.
Jenom co jsem chtela napsat, jestli se tvoje dcera rozhodne mit deti treba 5, tak doufam, ze budes tak tolerantni, abys respektovala i jeji nazor a vysla ji vstric, i kdyz s tim treba nebudes souhlasit. Tohle mi pripada opravdu hrozne. Lucka.
zuzini
27.10.2007 13:34:10
Ale já psala, že kupovali 2+1, novostavbu, našetřeno neměli, do Prahy odjeli za prací "chudí jak kostelní myši", cesta do práce jim trvá vlakem 30min. autem nevím, za tu dobu nedojela do práce ani tady u nás. Nevím přesně, kde ten byt je, ale říkala, že to tam je hezké, poptám se. Byt je ale bez kuchyňské linky, tu si nechají udělat sami, vyšla by zbytečně moc draze.
3+1 - normální bydlení pro rodinu? Bydlíme ve 2+1, čekáme druhé dítě, máme dva psy a bydlíme normálně. Většina mých kamarádů a známých bydlí ve 2+1, nevidím v tom žádný problém :-)
Kayla, syn 2 roky
(IP adresa 212.71.129.172)
  • 
27.10.2007 13:03:19
tak tahle otazka me taky depta. u nas je to sice jine, ze my druhe dite moc chceme, ale bohuzel se nam nedari a uz dvakrat jsme o miminko prisli. nas syn ma rad moc deti a strasne se mu libi miminka. nejvice mi vytocila otazka, a co vam brani mit druhe dite. tak mu poridte sourozence. a ja si rikam, co je lidem do toho, ze? prece nebudu kazdemu na potkani vykladat, co mame za problemy.
Eva, 2 děti
(IP adresa 213.195.210.14)
  • 
27.10.2007 13:01:41
To je krásné, sama bych chtěla více dětí, ale ze zdravotních důvodů to asi už nepůjde. Sice nejsem jedináček, ale jako bych byla, protože bratr je o 11 let mladší a ten pravý, úzký sourozenecký vztah jsem nikdy nezažila a opravdu mi chyběl.
Venca *
27.10.2007 12:31:29
kteří mají pocit, že vědí všechno nejlíp a ostatním pořád více než vnucují svůj názor. Je to samozřejmě Vaše věc, kolik dětí budete mít. Tenhle typ lidí, co maj patent na rozum fakt nechápu. A to se netýká jen počtu dětí, je to stejné, jako tu psala nedávno jiná těhotná maminka s jedním dítětem, jak všichni jí vnucujou "aby se jim narodil páreček" či, jakmile máte jedno dítě, kdykoli potkáte tento typ lidí, začnou se ptát kdy budete mít druhé-:) (nehledě na to, že jste třeba ještě v šestinedělí-:). Stejně typ otázky kdy se budete vdávat, pokud jste svobodná atd atd....těch otázek je více. Já prostě tento typ lidí, kteří mají patent na rozum a neomalenost to všem vnucovat, nepochopím.
NL
27.10.2007 12:28:13
No a třeba to je i trochu jinak. Třeba měli i nějaké peníze našetřené atd. Nebo možná bydlí v lokalitě kam by většina lidí třeba ani nešla např. Mělník, Kralupy nad Vltavou - zhoršené životní prostředí. Jinak za 1.000.000 Kč okolo Prahy tak to bych chtěla vidět, tedy pokud se bavíme o 3+1, normálním bydlení pro rodinu (Benešov, Beroun - tam tam by určitě nic takového nenašli). Neříkám, že ve 2+1 se bydlet nedá. Pracuji v bankovnictví a vím jak se v Praze a okolo Prahy pohybují ceny bydlení. Možná, že si koupili i nějaké bydlení na vesnici (taky se občas někde staví byty, ale určitě ne blízko Prahy za ty peníze), kde už je ale vše mnohem hůř dostupné. Jinak si myslím, že autorka článku se nechce přizpůsobit stavu financí a bydlet třeba 30 km za Prahou osobně taky by se mi nechtělo :-)). Taky jsem dojízděla do Prahy každý den, jezdila jsem autem cca 40 minut (bylo to rychlejší než vlakem a následně tramvají) a vím jedno, že po MD bych si to nemohla dovolit. Do práce jsem jezdila v půl osmé a vracela jsem se nejdříve o půl sedmé. Takže asi tak. Kdo peníze má , může si dovolit bydlení blíž a i v hezkém prostředí pro děti. My jsme chtěli rodinný domek a velkou zahradu a proto jsme tenkrát zvolili tuto variantu. Nakonec jsme dům, ale prodali a řešili už jinak.
zuzini
27.10.2007 12:09:35
Já sice v Praze nebydlím, ale kamarádka tam bydlí a letos v září koupila u Prahy byt za 1 milion,
práci má v centru, její manžel dojíždí autem. Takže až tak mimo nejsem, víš ono to chce trošičku pohledat, když dostali hypotéku schválenou jen na 1 mil. tak se asi snažili trochu více.
27.10.2007 12:09:29
Také jsem řešila dilema jedno dítě nebo víc.Sama mám 3 sourozence,ale dětství nebylo úplně harmonické,rozvod,alkoholismus atd..V těch dobách sourozenci opora-drželi jsme při sobě.Nikdy jsem neměla 100% pocit,že jsem chtěné a milované dítě,museli jsme si lásku krást.
Později jsem se provdala,narodil se nám syn,bohužel po 4 měsících manžel tragicky zemřel.Zůstala jsem na všechno sama,bylo to dost těžké,ale překonali jsme to.
Nyní je synovi 5 let a já jsem moc ráda,že to tak je.Nerada vzpomínám na období dlouhého a těžkého porodu,kdy arogantní porodník měl stále dost času,dělal nemístné vtipy a nebýt jiného lékaře,který zasáhl a ukončil mé trápení císařským řezem,určitě bychom díky komplikacím nepřežili.
Po 4měs.nastalo další období,kruté,kdy týden po pohřbu manžela dostal syn oboustr.zánět stř.ucha.To mě stálo hodně sil,stres,nevyspání.na všechno jsem byla sama.Bohužel mám synovo dětství spojeno se stresem,smutkem.
proto ted,když mám po 3letech partnera a řešili jsme,jestli další dítě,jsem se zachovala asi sobecky,řekla jsem,že nechci.On to nechává na mě,je tolerantní,syna má moc rád,vlastní děti nemá.
Jsem možná srab,ale užívám si konečně klid,žádný noční pláč,stres a samota.Měla jsem kvůli tomu rozhodnutí výčitky,hodně lidí říká,jedináček je málo,s dalším partnerem byste měli mít svoje,chlap potřebuje potomka.Ale já se na to prostě necítím a tyhle řeči od lidí,co tohle neprožili nemám ráda.Vím,že je hodně mladých vdov,co mají podobný osud,budu moc ráda za jejich zkušenost.Ale já už prostě chci pohodu.V létě jedeme pod stan nebo s partnerem na víkend na motorce a je to konečně v klidu,žiju a nepřežívám.
FidoNet
27.10.2007 12:02:48
Máte jistě pravdu, že mít jedináčka má "X" ( iks ) výhod : Platíte

jedno zápisné, školkovné, školné, jedny dárky a vždy lepší.... je

mnoho výhod, jako lepší strava, větší a dražší dovolená, ... to vše

je pravda, a rodiče, kteří se takto rozhodnou mají naopak

obdržet uznání, že se rozhodli mít jedno plně zaopatřené dítko,

než někdo kdo má dvě, tři ...( a nestíhá) ....

Ale opakem je to, že mít děti je dar a krása. Kdyby tomu

odpovídaly naše prostory bytu a platy, tak bych měl místo dvou

děvčátek třeba pět. Žiji jen pro rodinu a věnuji ji většinu volného

času.

Zde je opět jedno hledisko proč nemít víc dětí : pokud jako

matka cítím, že nejsem plně podporována mužem, co do lásky,

stejně jako moje dítko, že peníze je potřeba z muže tahat a to

někdy i násilím, je lepší mít jedno, něž aby trpěly dvě, tři ( teď

nemluvím o případu paní Katky !!! ) ....

Já jako argument, krom toho, že mám děti dvě, z důvodu, že více

dětem, které dokáži zajistit, bych asi neposkytl stejně kvalitné

péči, bez toho, aby ostatní nepociťovali újmu na kvalitě života,

mám jediný a hlavní argument proč nemít jedináčka.
( Což samozřejmě nikomu nevnucuji )

Koho ten jedináček bude mít, pokud by se Vám něco stalo?

Nikoho. Mé dcerky budou mít jedna druhou.
Samozřejmě, že můžete argmentovat : Bude mít životního druha (

jste si tím jista ? Bude to opravdu absolutně spolehlivý člověk,

který ji nikdy neopustí, komu se může svěřit absolutně se vším

atd atd ) .... plno kamarádů .. atd.
Bude mít jen známé, kamarády, manžela ... ale sourozenec je to

nejvíc co bude mít, když tady již rodiče nebudou.

Omlouvám se pokud by má úvaha zněla, že Vám vymlouvám

jedináčka, nebo že Vás odsuzuji. NE, je to Vaše právo a přeji

Vám ať se Vám vše vydaří a Kačence se daří vždy nejlíp.

Kdo si dovolí Vás soudit za to, že máte jedináčka, ať se podívá

po těch kdo nemají žádné, nebo po těch co jich mají víc a

nestarají se. Pro mě, jste zodpovědný rodič a mít jedno dobře

vychované dítko, je Váš diplom ( kdybych byl věřící ) před

branami nebeskými.

Držím palec !!

FidoNet
[<<Předchozích 340] Příspěvky 341350 z 870 [Dalších 520 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.