FidoNet |
27.10.2007 11:47:48
Samozřejmě, že lidé kteří tvrdí, že Vaše rozhodnutí je špatné, by si nejdříve měli udělat pořádek ve své hlavě, teprve pak pořádek kolem sebe, své rodině .... a pak teprve někdy říct, že Vy jste něco rozhodla " blbě".
Tuto větu berte jen jako souhrn práva cizích lidí mluvit do chodu Vašeho života. Ale teď vážně. Já také nejsem pro: mít jen jedináčka ... Ale jak jsem napsal nahoře, je to mé rozhodnutí a jen já mám právo o tom rozhodovat ( nebo tedy já plus má žena a popřípadě mé děti ) a nevyjadřuji tím svůj postoj k Vám ani jej ( to Vaše rozhodnutí) neodsuzuji. Nemám na to právo, neplatím nic za Vaše děti, ani Vám nijak nepomáhám... atd, tedy nemám právo ( stejně jako ostatní ) vám do toho mluvit. Máte jistě pravdu, že .... ještě odbočím ... Mnoho lidí ( pardon mnoho rodičů ) prosazuje mít jedináčka ... ještě jinak ... Mnoho rodičů, kteří se rozhodli mít jedináčka, pochází právě z jedináčků ... a tedy vidí výhody právě ze svého úhlu pohledu, který měli po celé dětství. Na tom není nic špatného ani odsouditelného... Takže abych pokračoval ... Máte jistě pravdu, že mít jedináčka má "X" ( iks ) výhod : Platíte jedno zápisné, školkovné, školné, jedny dárky a vždy lepší.... je mnoho výhod, jako lepší strava, větší a dražší dovolená, ... to vše je pravda, a rodiče, kteří se takto rozhodnou mají naopak obdržet uznání, že se rozhodli mít jedno plně zaopatřené dítko, než někdo kdo má dvě, tři ...( a nestíhá) .... Ale opakem je to, že mít děti je dar a krása. Kdyby tomu odpovídaly naše prostory bytu a platy, tak bych měl místo dvou děvčátek třeba pět. Žiji jen pro rodinu a věnuji ji většinu volného času. Zde je opět jedno hledisko proč nemít víc dětí : pokud jako matka cítím, že nejsem plně podporována mužem, co do lásky, stejně jako moje dítko, že peníze je potřeba z muže tahat a to někdy i násilím, je lepší mít jedno, něž aby trpěly dvě, tři ( teď nemluvím o případu paní Katky !!! ) .... Já jako argument, krom toho, že mám děti dvě, z důvodu, že více dětem, které dokáži zajistit, bych asi neposkytl stejně kvalitné péči, bez toho, aby ostatní nepociťovali újmu na kvalitě života, mám jediný a hlavní argument proč nemít jedináčka. ( Což samozřejmě nikomu nevnucuji ) Koho ten jedináček bude mít, pokud by se Vám něco stalo? Nikoho. Mé dcerky budou mít jedna druhou. Samozřejmě, že můžete argmentovat : Bude mít životního druha ( jste si tím jista ? Bude to opravdu absolutně spolehlivý člověk, který ji nikdy neopustí, komu se může svěřit absolutně se vším atd atd ) .... plno kamarádů .. atd. Bude mít jen známé, kamarády, manžela ... ale sourozenec je to nejvíc co bude mít, když tady již rodiče nebudou. Omlouvám se pokud by má úvaha zněla, že Vám vymlouvám jedináčka, nebo že Vás odsuzuji. NE, je to Vaše právo a přeji Vám ať se Vám vše vydaří a Kačence se daří vždy nejlíp. Kdo si dovolí Vás soudit za to, že máte jedináčka, ať se podívá po těch kdo nemají žádné, nebo po těch co jich mají víc a nestarají se. Pro mě, jste zodpovědný rodič a mít jedno dobře vychované dítko, je Váš diplom ( kdybych byl věřící ) před branami nebeskými. Držím palec !! FidoNet |
NL |
27.10.2007 11:34:07
Nechci ti brát iluze, ale já jsem bydlela 5 let poblíž Prahy, konkrétně u Českého Brodu. A přímo v Českém Brodu novostavba 3+1 okolo 2.000.000 Kč. Pokud nevěříš tak se mrkni na http://www.sreality.cz/search_s.php?kind=flat&fce=1&fce=1&lang=cz&k=2&k=2&obec=%C4%8Cesk%C3%BD+Brod&dist=0&dist=0.
Dostupnost do Prahy vlakem každou půl hodinu přes den a jízda trvá 35 minut - k tomu si musíš ale připočítat další dopravu po Praze. Zvláštní je, že tady vždycky radí nejlépe ti co v Praze vůbec nebydlí a místní trh s realitami neznají. Ceny bytů a domů jdou neustále nahoru. Jo a pro porovnání - kamarádka bydlí na začátku Prahy v bytě 2+1 - 60m2, nic moc, protože uspořádání bytu pro druhé dítě moc není a dali za to před 2,5 lety 2.200.000 Kč. Jo samozřejmě si můžeš koupit starší byt, ale za opravy taky dáš majlant. Takže i když tu tvrdíte, že peníze důležitý nejsou tak jsou. Protože za peníze můžeš mít lepší bydlení, vzdělání (ne každý se dostane na stání školu, která taky něco stojí a přitom může být docela dobrý student i na soukromé škole kam se snáze dostane), atd. Vyrůstala jsem v rodině, kde peníze hodně chyběli a vím co to je. Rodiče rozvedení, táta fuč, alimenty neplatil. Na všechno jsme si vydělali, byt neměli, nikde nic nezdědili. Při střední jsem byla neustále na brigádách a to i během školního roku. Dneska se máme dobře, snažíme se pomáhat oběma maminkám, které mají minimální mzdu a sami by si některé věci nikdy nepořídili. Občas mi přijde, že lidé kteří si sami např. na bydlení nemuseli vydělat tak neví o čem je řeč. A to teď nemyslím konkrétně tebe. Ale jsou mezi námi tací. |
Pudicitia |
27.10.2007 11:16:27
hmm, koukam, MartinoNov, ze Vas ten prikladny zivot asi dost vysal, kdyz pisete s takovou zasti o lidech, kteri neplanuji. Take neplanuji. Deti mame tri /manzel by byval chtel jen jedno/ tak to je kompromis mezi planovanim a neplanovanim... Mame dve male mistnosti a prijem cca 30 tsisc mesicne sakumprask. Z toho tretina jde na bydleni. Az budou starsi, budu chodit do prace a situace bude jina z financniho hlediska. A tak si ted prece nebudu lamat hlavu, jak potom zaplatim krouzky. Deti jsem chtela az hystericky vic. Hlavne ne jedno! A dokud jsem mela jen jedno, mela jsem neustale takovy neuroticky pocit, ze je nejake divne, kdyz je samo. Ted jsem v klidu, stastna a spokojena. A tak to asi maji i rodice jedninacku, oni chteji jedno. protoze jsou tak klidnejsi. Kdyby jich meli vic, nebyli by tak spokojeni. A to jestli jsou rodice spokojeni je dulezitejsi nez jestli ma dite sourozence ci ne. Tak at si to kazdy udela jak chce.
|
Hanka | (IP adresa 85.70.184.230) |
• |
27.10.2007 10:50:11
Sorry, ale tohle mě fakt štve. Názor, že bychom měli mít víc dětí, abychom jako národ nevymřeli ! To je tak směšné v 21 století. Národ je vynález 19. století a co to ten národ vlastně je, že ?
A je opravdu tak důležité do přelidněného světa přivádět další děti na svět ? Ano, máme průblémy s důchodovým systémem, - jako ostatně všude v Evropě - a jinde na světě děti umírají hlady. A proto je mnohem záslužnější mít tři děti a starat se o reprodukci národa, než mít pořádné zákony a zajistit slušné podmínky pracovníkům z třetích zemí ? Abych se tak nerozčilovala. Jinak to vidím přesně jako autorka článku. Naprosto respektuji kolik se kdo rozhodně vychovávat dětí. Ale nemyslím si, že mít víc či méně dětí je více či méně záslužné. Můj názor osobní je, že přivádět na svět víc jak dvě děti - do tohoto přelidněného světa - je trošilinku sobectví. Ale jen trošilinku a nikdy bych to nikomu z více dětmi nepředhazovala. Ale naprosto odmítám, že ti co mají více dětí (a sama bych také ráda tři) jsou něco víc. A starají se o to, aby náš národ nevymřel. |
(IP adresa 90.177.23.136) |
• |
27.10.2007 8:41:58
To jste dobře brnkla na moji strunu.Jsem sama jedináček a opravdu nemám pocit,že by to byl až takový handicap.Samozřejmě se také setkávám s názorem, jaký jsem chudáček (nebo naopak rozmazlenec), když nemám sourozence.Sama se řídím tím, že přátelé jsou rodina, kterou si člověk sám vybere a mám to štěstí,že takových opravdu kvalitních lidí mám kolem sebe dost.Ani v dětství to takový problém nebyl,protože jsem měla o rok starší kamarádku a obě naše rodiny jezdily na společné dovolené.
Pořizovat si druhé dítě jen proto,aby tomu prvnímu nebylo smutno, mi nepřipadá jako dobré řešení. A naprosto zvrácené mi připadá, když si někdo pořizuje víc dětí, aby mu nějaké zůstalo,kdyby se jednomu něco stalo!!!(Opravdu jsem slyšela i tento názor). Přece je to především o tom, kolik dětí chceme mít my sami, vychovat je a dát jim lásku a připravit je do života. Sama jsem ráda,že mě rodiče podpořili i materiálně a nevystrkali mě v osmnácti z domu.Těžko bych jinak byla tam,kde jsem a měla dnes zázemí pro vlastní rodinu. P.S. Moc pěkně napsaná je knížka Sourozenecké konstelace (autor Leman?). |
zuzini |
27.10.2007 0:26:17
Já teda nevím odkud všechny jste, já nebydlím v Praze, ale mám tam kamarádku a ta teď koupila za Prahou byt 2+1(v novostavbě) s garáží za 1milion, dostupnost do Prahy perfektní, cca 35min vlakem.
|
zuzini |
27.10.2007 0:15:11
Svobodná matka měla do loňského roku více peněz? Na to jsi přišla prosím tě jak? Ono je totiž jedno jestli jsi vdaná nebo svobodná a bydlíš s druhem, výsledek je vždy stejný.
|
zuzini |
27.10.2007 0:11:27
smím se zeptat kolik stojí "nejlevnější dům co staví"? Kamarádka staví dům a hypo budou mít 7000,-, tak to asi nejlevnější dům nemáš, ne?
|
Milada. |
26.10.2007 23:07:28
Frantino,
ja se chci znova zeptat. Fakt myslis, ze pokud by jsi byla napr. nadana klaviristka, vsichni kolem to vedeli a Vasi Te nedali na krouzek (nebo do lidusky), ze by jsi taky byla v zivote spokojena? Taky by jsi cela stastna chodila jenom na pionyra?:-) Chapes, ze nektery veci se ucej POUZE v krouzcich ci treba v te Lidusce? Chapes, ze kdyz je nekdo treba opravdu hudebne nadany, tak mu pro budouci vystudovani konzervatore zrejme nebude vyuka Hudebni vychovy v bezne zakladce stacit? :-) Ten clovek pokud nebude chodit napr. na nejaky souteze uz behem ZŠ, tak nema sanci se na tu skolu dostat? A to nepisu o vysoke, to pisu o stredni skole. Nebo si vezmi sportovce, kuprikladu nejakyho bezce. Ten taky zrejme bude muset chodit nekam, kde se na beh specializuji a pak treba pujde na sportovni gympl. A mam dal pokracovat ve vyctu povolani, ktera mne napadaji? Tak samozrejme ze popelar ci regalova rovnacka mouky mit zadnou prupravu z detstvi nemusi, ale plno profesi ano. U nekterych skol krouzek na ZS treba neni uplne potrebny, ale vyhodny je. Treba pro deti, co se hlasej na technicke skoly - elektro, strojni prumyslovky apod. je taky docela dobre vedet plno veci ze zakladu techniky. Takze jeste stale nevis, proc na krouzky chodit? |
26.10.2007 22:48:36
Kato,
už jsem to tu psala, ale každý lidský život je tak individuální, že to takhle brát nejde. Jsme lidé různé profese, různého názoru a životního stylu. Jaký podraz na dítěti? Víš, možná to zas sobecky zní, ale člověk by neměl hlavně podrazit sám sebe. Protože, když to udělá, dítěti tím také kdovíjak neprospěje... Neplánuji, život nejde nalinkovat, jen nějak tak orientačně přemýšlet, dítě bych ve 40 nechtěla..tedy alespoň ne to první, ale nikdo neví co a jak se vyvrbí. A třicetiletá máma může být stejně skvělá jako ta o pět let mladší. Ať si fakt každý pořídí dítě, kdy uzná za vhodné. I když ono někdy přijde neplánovaně, že jo..:-)) |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.