| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jedináček

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 870 [Dalších 830 >>]
Ráchel, 3 děti
(IP adresa 195.22.60.229)
  • 
31.10.2007 22:55:01
a v tomto smyslu se od svých bio rodičů těžko odřízneme...
31.10.2007 22:52:29
Zuzano,
jenže já nemám problém říct synovi, že ho mám ráda nebo ho dejme tomu obejmout, přitulit se k němu - po týhle stránce jsme jak milenci. Sice je fakt, že on je iniciátor, ale já se od něj rozhodně neodtahuju a nebráním se jakýmkoli projevům lásky. To ne. Myslím, že lásku mu dát umím, ale co mu dát neumím a asi ani nechci je běžnej rodinnej režim, jistotu, řád. Protože to není můj přirozenej způsob života, neumím ho nikomu předávat dál.
Helena ( 3 děti )
(IP adresa 84.42.199.127)
  • 
31.10.2007 22:49:59
Nesouhlasím s tím, že když budu mít víc dětí,že jim nic nedopřeji ( hlavně vzdělání ).Děti mám 3 ( dcera 19.let,syn 11.let, dcera 5.měsíců ).Starší dcera úspěšně odmaturovala na střední škole, nyní druhý měsíc pracuje, syn je v 5.třídě.Kroužky jsme dětem vždy platili, než se narodila mladší dcera chodili jsme společně do kina, divadla, na muzikály, do bazénu, na výlety, trávili jsme každé léto dovolenou u moře v Chorvatsku.Nejmladší dítko je moc malé a tak chodíme společně zatím jen do bazénu a na výlety.Zbývající aktivity děti absolvují s mužem.V létě se již chystáme i s mimčem opět k moři.Manžel není žádný podnikatel, je státní zaměstnanec, já byla také, nyní jsem na MD.Jak na to šetříme? Nekouříme, nepijeme alkohol,vaříme doma ( občas máme i rod.večeři v pizzerii ), nekupuji předražené značkové věci(ale jen Tesco, CaA ,Baťa , MMA, MMB )děti nedostávali přemrštěné kapesné ( teď ho dostává už jen syn ).vařím tak, aby se nic nevyhazovalo.
Sousedka si pořád stěžuje a ptá se, kde na to všechno bereme,ale když vidím jejího muže,který kouří, nosí si domů ,,lehváče,, a večer vysedává v hospodě,tak se není co divit.Myslím si,že každá rodina má své ,,rezervy,,kde se dá ušetřit.
Ale k tématu : děti mám dost od sebe,dalo by se říct,že mám tři jedináčky a na každého jsem měla a mám spoustu času.Neumím si představit mít děti od sebe třeba 15. měsíců ( tak jsou od sebe moje sestra a bratr ).Miminko vyžaduje spoustu času a 15.měsíční batole taky a asi bych je nějak oba šidila a nestíhala :-))).
31.10.2007 22:46:16
Monty,

já si myslím, že to je přece jen trochu jinak. Nemilované děti se brzy naučí nasazovat obrannou masku. Nasazují ji tak často, až je ta maska převálcuje a začnou světu ukazovat jakousi studenou tvář. Bohužel i lidem nejbližším. V partnerských vztazích ti nedělá problém skočit s někým do postele, ale hrozně těžko se ti říká "mám tě rád“… Neumíš to, protože tě to nikdo nenaučil. Myslím si, že v tomhle je ten zakopanej pes ve vztahu k tvému synovi (a možná nejen synovi). Nemusíš „dělat“ to, co tě na rodičích štvalo, a přesto jdeš v jejich stopách. Nevěřím, že tohle je tvoje pravé já. Třeba ho ještě někdy najdeš a budeš překvapená, co všechno se v tvém životě změní. Moc bych ti to přála.
LU,2děti
(IP adresa 89.24.45.141)
  • 
31.10.2007 22:17:30
Určitě tvůj postoj k rodině je daný tím, že harmonie jsi asi moc nezažila. Možná proto ti nevadí chladné vztahy se ségrou. To já zažila hezký dětství, ale vztah s mým bráchou ochladává a ochladává. A já se s tím pomalu smířila. Ano, brácha je extrém- alkoholik. Ale podobně ochládají i další vztahy (tchánovic, švagr, sestřenice...) Teď jsem si vzpoměla na bratrance, kterého jsem měla celé dětství téměř za bráchu (byl stejně starý)- a dneska já ani nevím, kde žije a 15 let jsem ho neviděla. Vím, že nikoho nemohu nutit, ale vím o co přicházím.(Ó jak sobecké) Paradoxně to máš ty (díky nedobrým zkušenostem) mnohem snazší- máš jasno. Já ale ne.
Rozhodně není pravda, že sourozenec je to nejvíc, co dítěti můžeš dát. Mnohem víc mu dáš tím, že ho dobře vychováš. To, co je dobře, záleží na tvých postojích a zkušenostech, okamžité situaci, ale i na náhodě.
Jinak náš domácí postoj k počtu dětí: první jsem moc chtěla. Pak jsem dlouho nechtěla o ničem ani slyšet, jedno dítě mě naprosto naplňovalo. A najednou BUM! a mě popadl mateřský pud:-) Druhé dítě bylo ještě hodnější a my vyzrálejší a tak nevylučujem, že jednou, možná...Takže- časy se mění a my se měníme s nimi:-)
31.10.2007 20:59:16
Zuzano,
nejsi první, kdo mi to říká... vím, že to možná není tak úplně dobře, ale jinak to bohužel neumím. :o( Chovám se k němu jako k dospělýmu, nakládám na něj víc, než může unést; myslím ve smyslu samostatnosti, odpovědnosti...
Ono je zvláštní, jak lidi v dospělosti buďto naprosto kopírujou styl svých rodičů nebo se proti němu ostře vymezujou a fakt NIKDY nedělají to, co je na rodičích nejvíc štvalo. Budu ten druhý případ a dokonce si uvědomuju, že syn není stejná osobnost jako já a pro něj to nemusí být nutně to nejlepší - ale jak se máš překonat, že jo. Nemůžu dělat nic, co je mi tak strašně proti srsti, i když podvědomě cítím, že to není pro syna na 100% ideální. Nemůžu, nejde to. :o(
31.10.2007 18:24:12
Monty,

měla jsem podobné dětství jako ty – vychovala mě babička s dědou (od 3 týdnů), rodiče mě převzali v 6 letech. Ale neviděli ve mně nikdy dítě (a nikdy se nám nevěnovali, byli jsme jim šuma fuk). Od začátku se ke mně chovali jako k dospělému člověku a očekávali, že budu vzorná, skvělá, dospělá… Můj brácha ve škole propadal a ve 14 letech si ho vzala babička zpátky (a v posledním ročníku ZŠ měl náhle vyznamenání – zlepšil se o 2 - 3 stupně!!!, dostal se na střední školu, dovedla ho až k maturitě). Otec k tomu například prohlásil, že mu "neodpustí, že odešel z domova“…. Chtěla jsem ti ale napsat něco jiného. Mám dojem, že se na svého syna díváš jako na dospělého člověka. Pokud se z někoho stane fanatickej komouš nebo hajlující hovado, není to jenom jeho volba. Rodiče by měli přiznat svůj díl zodpovědnosti. Je to trochu paradoxní, ale v tomhle mi připomínáš moje rodiče. Jako bys nakládala na svýho kluka břemeno, který nemůže unést.

Renka + 3
31.10.2007 17:00:53
Když nemají rodiče na to, aby dítě studovalo VŠ je ještě možnost, že si to dítě udělá VŠ dálkově při zaměstnání. Škol, které to nabízejí je dost. Já jsem takhle vystudovala ČZU v Praze a bylo nás tam takových spousta. Takže pokud někdo svádí na rodiče to, že nemá VŠ, je opravdu podle mě výmluva.
Milada.
31.10.2007 16:56:34
Ne nechtela (a ani nemohla) bych tam dite mit.


1. dite neni az tak nadane, nevzali by ho
2. dite neni schopne byt cely skolni rok v kolektivu kvuli zdravotnim komplikacim (nemluve o moznych psych. komplikacich)
3. rodice na to nemaj :-) a socialni pripad rodina taky neni, takze smol pachol :-)
31.10.2007 16:30:46
Jednou jsem tu psala - a setkala se s poměrně bouřlivou negativní odezvou - že kdyby z mého syna vyrostl fanatický komunista nebo nácek, neměla bych moc potřebu se s ním stýkat. Právě to byl argument: ale byl by to pořád tvůj syn!
Byl, jenže pro mne ty biologický vazby až tak důležitý nejsou, resp. jsou málo důležitý; když jsem naposled viděla svýho biologickýho otce (před 15ti lety), udělal šílenou scénu, byla u toho kamarádka a ta normálně brečela a říkala mi - jéžiš, to je strašný, jak to zvládáš? A já jí po pravdě řekla, že normálně, že sice zamrzí, že je můj biologický otec idiot, ale nijak mne to nedrásá. Jasně, byla bych radši, kdybych měla prima tátu, ale nemám ho, tak to prostě chodí. Vůbec nic k němu necítím, ani nenávist, ani lásku, nic, je to pořád můj otec, ale jako člověk je mi úplně lhostejný. Kdyby se zejtra objevil a něco chtěl, tak se nebudu rozhodovat podle toho, jestli je to můj otec nebo ne, ale zcela na rovinu - podle momentální nálady, asi jako s žebrákem, někdy mu něco dám a někdy ne...
Budu ráda, když si budeme se synem blízký jako lidi, ale beru v potaz i to, že třeba nebudeme. A když nebudeme, tak co? Mám se po zbytek života trápit s tím, že z mýho vlastního dítěte je fanatickej komouš nebo hajlující hovado? Proč? Je to jeho volba, když bude takhle spokojenej, budiž mu to přáno, ale jako člověk tím u mne skončí. Syn nesyn.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 870 [Dalších 830 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.