| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jedináček

[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 870 [Dalších 800 >>]
Helena + 2 děti :o)
(IP adresa 88.101.96.63)
  • 
31.10.2007 11:41:55
Ahoj Všem i autorce článku,
chtěla bych napsat jen jedno.
Chápu autorku tohoto článku a je to její rozhodnutí, ale já bych nechtěla jen jedno,proč?
Proto co popisuje autorka?
Já mám sama dvě děti a jedno bych nechtěla z důvodu, že co bude dělat až bude velká a bude se chtít svěřit třeba o intimních věcech a komu jinému než sourozenci. Kamarádům? a proč? nikdo není tak nejlepší kamarád aby se mohlo svěřovat, jsou prostě hranice mezi kamarády, ale né mezi sourozenci.Rodičům nebude chtít jelikož se třeba bude stydět i přesto že si povídáme o všem a to málá má 7 roků ( samo mluvíme o všem přiměřeně k jejímu věku ), na všechno bude sama. Představa že se může s námi jako s rodiči něco stát a nebude mít s kým být...................to teda nikdy.
Já jsem matka dvou dětí a musí říct že nemáme nějak extra plat a jsem na MD, ale neochuzuji se ani na tom že bych chodila nějak méně a nehezky oblékaná, chodím pravidelně k holiči a vždy mám pro děti co potřebují i můj muž. Nevidím to do budoucna jinak, kdo chce vždy situaci vyřeší ať třeba po finanční stránce nebo po jiné.
( chápu že jsou i sourozenci co si nerozumí, ale to nikdy nenahradí, většinou je to tak že když se něco přihodí akorát je to semkne a jsou vlastně vždy jen pro sebe) a to je hezké.
Takže není nic lepšího než mít sourozence a spřízněnou duši.
Takže autorce přeji hodně štěstí a přeji ji ať jí nikdo nevyčítá takové věci jestli má jedno, já mám dvě tak no a co. To by nám taky mohl někdo vyčíst...................kdo chce psa být vždy si hůl najde
michaela z.
(IP adresa 217.197.144.217)
  • 
31.10.2007 11:27:04
u mě (nebo spíš u nás) bylo rozhodnutí, kolik budeme mít dětí od začátku jasné, vždy jsme chtěli minimálně dvě.
já sama mám sestru o 22 měsíců mladší a nevyměnila bych ji za nic na světě, jak už tady někdo psal, její štěstí je moje štěstí a její bolest je moje bolest a samozřejmě naopak. hodně nás v dětství stmelilo, když se to doma začalo mezi rodiči vyostřovat (máma pila a otec ji bil), nedokážu si představit, že bych toto období měla prožívat jako jedináček, vždycky jsme si totiž k sobě přelezly do postele, objímaly se a navzájem se utěšovaly. nebo i když si naši občas někam vyšli a my zůstaly samy doma, hodně jsem ocenila, že tam nejsem sama, protože i když je ségra mladší, tak rozhodně není takový strašpitel jak já :-)) nehledě na to, že jsme se opravdu učily kompromisu mezi sebou, pořád jsme mezi sebou dělaly různé obchody a výměny atd. měly jsme kamarádku, která je jedináček a bylo nám jí vždycky líto, jediný, koho měla jakože za parťáka byl pes. taky ji to hodně mrzelo, že je sama, ale bohužel ona s tím nic udělat nemohla.
naše matka má o šest let starší sestru, ale říkala, že to je snad nejhorší věkový rozdíl, ona když se narodila, tak sestra už chodila do školy, když máti chodila do školy, tak ségra už byla v pubertě a když máti byla v pubertě, tak ségra už měla první dítě, takže se prostě nikdy jako sourozenci moc nesehrály a nefunguje jim to dodnes. ale tak to bohužel někdy dopadne i u sourozenců, kteří jsou blízko u sebe.
jenom pořád s prominutím (vím, že si tím asi získám ostrou kritiku) nepochopím to, že má někdo jedináčka, protože ho chce fin.zabezpečit (navíc to jsou většinou lidé, kteří se na peníze až tak dívat nemusí). my taky máme pro malého stav.spoření, které dostane, až se rozhodne od nás odejít, nemáme v plánu dávat ho do nějakých prestižních škol a přesto si myslíme, že kvalitní vzdělání může získat i v "normální škole" a kroužků je tu taky dost. nevím prostě, ale až se vás jednou dítko zeptá, proč nemá sourozence, tak mu řeknete, že místo toho má kvalitní vzdělání, nebo chalupu v jeseníkách? já bych třeba za sestru nevyměnila celý hotel hilton.
rozhodnutí kolik mít dětí je samozřejmě na každém z nás a já všem dítkám přeju hoooodně spokojené dětství.
Mya
(IP adresa 85.70.66.109)
  • 
31.10.2007 11:17:38
No, tohle asi taky bude problem. je totiz fajn byt pres den s kamaradama, ale moc si endokazu predstavit ty vecery bez brachy. a vikendy a povidani dlouho do noci (za coz nas nasi hubovali ;-) ). A kamaradi taky nemuzou prespavat kazdou noc. malokdy jsem vecer byla sama. nasi si s nama hodne hrali, ale taky jsem si hravali my sami. Vlastne az na stredni jsem tak zacala mit touhy nekam zalezt s knizkou enbo s kytarou,a le to ejn tak na hodinku. Vecery a vikendy jsme z 99% travili bud vsichni v obyvaku u nejaky hry, nebo i TV - ale spolecne a nebo s brachou (je o 3,5 roku maldsi) a doted se spolu vyblbneme, zahrajem hry,...
A myslim, ze jsou dulezite i ty psychosocialni "hry" - dilemata - neco vyzvonit nebo envyzvonit, udrzet tajemstvi, kdy se postupne dite uci, ze se nevyplaci chovat se sobecky, ze prospech druhyho nemusi byt vzdy ztratou,... to se proste neda prenest. A s temi dospelymi jedinacky muzu jedine potvrdit. Precijen vztah rosic - dite nemuze nahradit vztah na stejne urovni (dite-dite). To je stejne, jako by se tvrdilo, ze kamaradky a dite muze zene nahradit manzela. Jsou to uplne jine vztahy.
Eraser
(IP adresa 213.192.60.57)
  • 
31.10.2007 11:10:16
A není to vzdělání spíš o tom, že na to nemaj než o penězích? Nmeůže mít každej VŠ.
MSteflova
31.10.2007 10:13:57
Lízo, já na BISP před lety pracovala, nevzpomínám si, že by tam byly družinářky, alespoň ne u nás na pobočce. Byly tam děti už od roku a půl, některé se s jazykem chytily rychle, jiné trochu tápaly. Inspirovala jsem se tam, poznala fajn lidi, jiné kultury, jiný styl výuky...výborná zkušenost. Ale s klidným srdcem dám svou dceru do státní školy, zase o tolik nepřijde. Raději dám na doporučení ostatních rodičů než na ceny školného. i když teď bydlíme na malém městě, škola je tu jedna. Tak uvidím, stejně máme ještě čas.
31.10.2007 9:46:03
Verýsku21,

relax!

Podívej se na rok narození mých dětí. Nějak se mi jenom nezdála tvoje reakce. Některé matky tady prostě zmíní, že vzdělání může stát taky dost peněz (může a nemusí – podle toho, co očekáváš a podle toho, jak standardní/nestandardní je tvoje dítě) a ty na to reaguješ asi tak, že – když budete mít chytrý dítě, tak vám taky vystuduje! Takže tyto finanční výdaje můžete klidně ignorovat – zařiďte si to tak, abyste měli standardní a nadprůměrně chytré dítě. Jako mám já! Dost černobílý, nemyslíš? Zvlášť když připustíme možnost, že i pro tvoje standardní a nadprůměrně chytré dítě někde existuje ještě lepší škola než je ta, kterou zrovna navštěvuje.

Dnešní doba je hrozně rychlá a proměnlivá. Člověk se musí zorientovat v široké nabídce všeho možného. I vzdělání. A je úplně v pořádku, když matky s určitými výdaji na vzdělání počítají. Včera jsem byla u zubaře a nechala jsem si vyčistit zuby. Zaplatila jsem 1100,-. Někdo by si ťukal na čelo. Já zase vím, že když to jednou za čas udělám, ušetřím si čas a mnohem větší výdaje se zkaženými a vypadanými zuby. A tak je to se vším.

Osobně bych se asi vyhýbala školám, kde jediným kritériem výběru je tatínkova nabitá prkenice. Ale to už tady tak vlastně padlo.
31.10.2007 8:38:51
Verýsku,
on tě nikdo přesvědčovat nechce...ty prostě chceš paušalizovat a nemáš pravdu. Jdi se třeba mrknout konkrétně do toho Porgu-školné je tam podle platu rodičů, takženějakých 10 000-87 tisíc-a uvidíš, že se přece jen styl výuky a nabídka vzdělání poněkud odlišuje od běžného standardu státních gymnázií. Cizojazyčné filmy a rodilí mluvčí-to není nic vyjímečného, i na státních gymnázií, jenže často je tam problém sehnat kvalitní učitele, protože jsou ty pozice zkrázka špatně placené.Buď ráda, že seš na státním gymnáziu spokojená, ale prosím, trochu si poodhrň ty klapky, možná v tvém okolí nejsou kvalitnější soukromé školy, v Praze je jich ovšem už dost....A ty nároky některých opravdu převyšují běžné nároky na žáky státních gymnázií....
Myslím, že jsme se dostali ale opravdu někam jinam...
Silvie
(IP adresa 85.135.87.194)
  • 
31.10.2007 8:14:20
Trochu chápu, druhé dítě jsem chtěla taky za devět let.
Jen připomínka, k vývojovým zákonitostem taky patří, naučit se dělit o tu pozornost.
Dnes už to vidím jinak, ale souhlasím, že je to každého věc.
Ráchel, 3 děti
(IP adresa 195.22.60.229)
  • 
31.10.2007 8:07:11
Když už tu teda probíhá workshop o pravopisu... "Tě" s velkým T se píše tam, kde chceš dotyčnému projevit zvláštní úctu, především pak v osobních dopisech. Rozhodně není porušení pravidel napsat malé "t".
verysek21
31.10.2007 7:59:51
Co na soukromé škole, když moje dítě může chodit do VÝBORNÉ státní školy - to je omezenost??? To snad nemyslíš vážně? Připadá mi to jako závist někoho, kdo se tam nedostal....
[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 870 [Dalších 800 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.