| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě, nebo práce? Chci si užít obojí!

[<<Předchozích 90] Příspěvky 91100 z 725 [Dalších 625 >>]
10.2.2008 22:42:53
5 kilo dolu bych potřebovala, jen ta vůle na to není..
10.2.2008 22:41:28
Rachel, podme k veci... myslis, ze 2 rocne dieta utrpi nejaku strasnu ujmu, ak bude par hodin denne bez matky a narusi sa tak jeho vyvoj?
10.2.2008 22:40:17
Ivule, ak upletie sveter, preda ho a zaplati dane, mozeme sa bavit o prispievani statu.

Ivule, ja viem, ze je to zlozite a nie je to priamociare. Ale proste suhlasit s tym, ze byt doma a brat peniaze od statu je pre stat vyhodnejsie ako pracovat a odvadzat dane... to sa proste neda, aspon pre mna nie.
Nemotam sem ekologiu a ani konzum - pokial vsetky mamicky poberajuce RP budu ekologicke a nekonzumne, potom to sem mozeme miesat.
Ráchel, 3 děti
(IP adresa 195.22.60.229)
  • 
10.2.2008 22:36:57
"vadi nazor, ze co diteti do tri let nedas, to uz nedohonis - protoze do tri let toho diteti nedas pomerne hodne - priklady jsem uz davala."

Kimmy, podle vývojové psychologie skutečně nemůžeš dát dítěti jindy (později) to, co potřebuje prožít v prvních třech letech. Každé vývojové období má svoje. Tím nijak nesnižuji význam dalších období, už jsem psala, že mám i dvě starší děti. Ale v každém jsou určité věci, které dítě potřebuje, aby se zdárně vyvíjelo dál...
Samozřejmě každé dítě je trochu jiné (třeba můj prostřední se socializoval nezrychleji, když si představím svého nejmladšího, že by teď v necelých 3 eltech podstupoval to, co ten prostřední, tak je mi jasné, že by to prostě nešlo...)
Ale to je opravdu na dlouho, aniž bych to myslela jakkoliv pejorativně, vážně doporučuju si na to téma něco přečíst, protože tady nelze dopodrobna rozebírat vše
10.2.2008 22:32:47
Zuzi,

ta matka, která je doma, také pracuje, akorát za to nepobírá peníze. To znamená, že také napomáhá vytvářet GNP, třeba tím, že uplete svetr. :)

To, na co narážely Kohnová a Pruhovaná, je existence různých externalit, které představují spotřebu (třeba spotřebu životního prostředí), ale protože za za ni nikdo v penězích neplatí, vypadá to navenek, jakobychom nic nespotřebovávali.

Zkusím to příblížit na příkladu. Když jsem za studií měla hluboko do kapsy, nosila jsem jedny polobotky roky, jezdila vlakem a MHD, pila vodu z kohoutku. Na daních jsem odváděla nula nula prd (no něco málo jo). Stát ode mě dostal něco málo na daních a jen velmi málo musel/musí/bude muset vynaložit na vykompenzování zátěže životního prostředí, které se mu dostávalo z mé strany.

Nyní: daně odvádím jako mourovatá. Mohlo by se zdánlivě zdát, jak jsem užitečná. Jenže: za ty peníze si chci udělat taky radost a něco si koupit, a to i věco, co nutně nepotřebuju (spotřeba, zátěž pro životní prostředí), místo HMD a vlaků si vozím zadek v autě, vodu kupujeme balenou, čímž zatěžujeme stát likvidací plastových obalů.. atd. Podtrhnout a sečíst to jde bohužel velmi těžko, protože nikdo neumí jen tak bajvočko ohodnotit negativní externality (tedy to, kolik fakticky stát navíc stojím za to, jak se např. neekologicky chovám).

Možná by mi vyšla lepší bilance (tj. odvody na daních mínus výdaje v podbě negativních externalit) právě za těch studií, kdy jsem do státní kasy odváděla akorát pár grošů... Možná ne, nevím. Zmiňuju to proto, že to celé není zdaleka tak přímočaré, jako svojí logikou odvozuješ.

(Ekologie je samozřejmě jen jedním z příkladů negativních externalit.)
10.2.2008 21:29:19
Pruhovana, este by som potrebovala vediet, kolko rodicakov sa u vas vyplaca. A ci pocas poberania rodicaku stat plati socialne a zdravotne poistenie a kolko to je.
10.2.2008 21:22:16
Pruhovana, nemusi ist pracovat. Moze byt doma, ale bez rodicaku.
Ak nejde o pripad matky, ktora z objektivnych dovodov pracovat nemoze (dieta so specialnymi potrebami a podobne).
Neadresny prispevok podporuje tie, ktorym sa len jednoducho pracovat nechce, hoci by mohli a boli by pre stat tak uzitocnejsie.

Dobre, tak podme pocitat. Mam zatial len jednu sumu, tych 8000. Daj mi vysku rodicaku, daj mi, ake mate odvody a daj mi cenu jasli a opatrovateliek.
Uvidime, co vyjde mne.
Pruhovaná
10.2.2008 21:12:48
Dobře dobře. Tak ještě jednou, asi naposledy.

Od dvouletého dítěte maminka obecně vzato MŮŽE jít pracovat, tebou navrhovaný systém ji ale k tomu nutí, tedy by MUSELA jít pracovat. Já bych tu hranici posunula minimálně na roky tři, radši ty vysmívané čtyři. Jako alternativu. Takže plošný příspěvek adresný umožní té co chce jít pracovat jít pracovat, té co nechce nejít, neadresný donutí jít do práce všechny.

S polovičními úvazky si myslím, že je to tak: průměrná mzda je cca 20 000. Podstatně víc lidí tedy musí mít mzdu podprůměrnou. Počítejme tedy např. 16 000. Polovic je 8 000, a to hrubé mzdy. Odečti odvody (zdravotní, nemocenské, důchodové, daně). Odečti plat za hlídání, jakoukoliv formou (z hlídání půjdou státu taky odvody). Zaměstnanec na poloviční bude mít profit tak dva tisíce, zato dítě v jeslích. Stát dostane daně a uspoří za ten jeden rok (od dvou do tří let) za rodičák. Bude to ale muset vrazit do podpory dotovaného místa na poloviční úvazek.
Kde je proboha jaká výhoda, kromě zatížení systému a roztáčení koleček „růstu“?
Výhoda je to pro lidi, kteří si opravdu potřebují udržet kvalifikaci přímou účastí na pracovišti (napadají mně max. lékaři…). Ale těch není tolik, aby to dávalo oprávnění prosazovat jejich zájmy na úkor té většiny.
Myslím si,shodně s tebou, že je dobré být s dětmi mnohem déle než do tří let, ale nemyslím si, že to pro velkou většinu lidí mohou vyřešit dotované půlúvazky. Spíš změna celkového životního stylu mnoha lidí.
No, asi nám to nevyjde.
10.2.2008 21:05:39
Vies, ja nejak nechapem, preco sa tu bavime o zanedbavani deti do 3 rokov a pruseroch, ktore sa daju urobit. Kimmy niekde navrhovala postup, ktorym by boli deti ohrozene??
10.2.2008 21:02:26

Lizo, prepac, nechcela som sa ta dotknut. Nemyslela som to tak. Som ostra a mala by som si davat vacsi pozor na slova.

Vies, ja som porovnavala deti do 3 a od 3 rokov do 6. Podla mna proste nehrozi o tolko vacsi pruser v prvych troch rokoch.
Navyse, vobec sa tu nebavime o zanedbavani vztahu v prvom roku zivota a ani v ziadnom dalsom roku zivota.
Kimmy som doteraz chapala tak, ze tvrdi, ze 1,5 alebo 2-rocnemu dietatu neuskodi, ak je par hodin bez mamy. A dokonca navrhuje, ze je lepsie, ak je dieta len niekolko hodin denne bez mamy az do 6 rokov ako do 3 rokov cely den doma a potom cely den v skolke.
A ze je proste nesedi, ze ludia tvrdia, ze do 3 rokov musis byt s dietatom 24 hodin, inac je ohrozeny jeho vyvoj.. ale potom ho supnu na cely den do skolky, ako keby to potom bolo jedno. A toto je fakt podla mna blbost, co si ty o tom myslis?
[<<Předchozích 90] Příspěvky 91100 z 725 [Dalších 625 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.