| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě, nebo práce? Chci si užít obojí!

[<<Předchozích 130] Příspěvky 131140 z 725 [Dalších 585 >>]
10.2.2008 16:15:32
Celodenní školské zařízení je dotované, pokud je zařazeno v síti škol, lhostejno platí-li se tam školné, včetně školek a škol soukromých.
Není-li zařazeno, neplatí předpoklad, že tam můžeš dávat děti jenom na omezenou dobu při současném pobírání RP.
madelaine
10.2.2008 16:11:13
Jo, tady souhlas s Lízou, taky věřím tomu, že ty první tři roky JSOU stěžejní.
Což se nevylučuje s tím, aby máma pár hodin denně pracovala :). Teda - samozřejmě, jen když se jí chce! Pokud nechce, tak NEMUSÍ! :)
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.211.153.70)
  • 
10.2.2008 16:10:58
Ale Lizo - s tim kojenakem... prece rikam, ze matka je v zivote ditete pevne ukotvena osobnost.

Pevny a spolehlivy vztah lze poskytnout, i kdyby mama na 5-6 hodin denne zmizela okolo prvniho roku - pokud by zbytek casu travila s ditetem a ne nejakym uklizenim nebo navstevama nebo podobne...

Dyt v tom ziju...

Kimmy
Líza
10.2.2008 16:08:08
Do 15 let skutečně děláš už jen spíš kosmetické záležitosti. Pokud jde o to, aby dítě mělo stabilní osobnost, je důležité především to, co se stane v těch prvních pár letech, často se říká právě třech. Jiné je to u dětí, kde v těch prvních třech letech proběhla nějaká výrazná frustrace, tam potom člověk tyhle základní věci někdy dohání - a pracně a často jen s částečným úspěchem - po celý dětství a stojí to spoustu práce např. adoptivních rodičů nebo pěstounů, aby se to dalo do pořádku.
Když si to představíš jako dům, tak dítě je nastavený tak, aby základy a nosný zdi byly postavený do těch tří let. Do patnácti se pak můžeš piplat s tím zbytkem. Pokud ale ten základ je blbě, máš problém.
Líza
10.2.2008 16:03:39
Počkej, já si myslím, že to fakt sklouzává. Jídlo, teplo a postýlku maj děti i v kojeňáku. V tom nejranějším věku je potřeba poskytnout pevnej spolehlivej vztah.
Já neříkám, že ho nelze poskytnout, pokud od určitého věku dítěte ta máma pár hodin denně není doma a dítě je zatím s nějakou jinou spolehlivou osobou. Ale to, co píšeš, zavání přílišným zjednodušením, které se dost vzdaluje od toho, jak to opravdu je.
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.211.153.70)
  • 
10.2.2008 15:59:26
Ivule - nejde prece jen o to zvysovani HDP (i kdyz pokud ekonomika stagnuje nebo je dokonce v recesi, tak je to hodne spatne a doplati na to vsichni, kdyby ekonomika behem poslednich 10 let neslapala tak dobre, tak mozna ten dvoulety RP mate uz ted).

Jde o to, ze navzdory ruzovym perspektivam, ktere tady malovala Libik, navrat matek do prace je obtizny. Jestli jsi cetla odkaz na studii sociolozky Martiny Myslikove, kterou jsem citovala ZuziP - tak bys tam nasla dalsi duvody, proc neni dobre, aby matky vypadavaly z pracovniho procesu na prilis dlouhou dobu.

Matky, ktere si zvyknou prilis spolehat na socialni sit, maji problemy vratit se do prace a pokud u nich dojde k rozpadu rodiny, co je dneska pripad skoro kazde druhe rodiny - je jejich situace coby samozivitelek ekonomicky velice problematicka.

Nesmyslna spotreba, kterou tu popisovaly Kohnova a Pruhovana, je zvelicovana a navic vubec nesouvisi s tim, kdy se matky vraceji do prace...

Kimmy
10.2.2008 15:46:04
Zuzi,

když mluvíš o podpoře ekonomiky produkováním, musí tu produkci také někdo kupovat, jinak nedává smysl produkovat. Odtrhnout to od sebe nejde. Aby dávalo smysl produkovat výrobky, musí být na druhé straně spotřebitel, který je kupuje.. A že tato spotřeba je mnohdy nesmysná a vede k neefektivnímu rozložení zdrojů tu napsala už Kohnová i Pruhovaná.

Upřímně, také nechápu jako argument, proč motivovat maminky k návratu dříve do práce, že by více pracovalo (a zvyšoval GNP).
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.211.153.70)
  • 
10.2.2008 15:45:59
Lizo - musis rozlisovat, co je tady argument. Je samozrejme, ze kdyz se matka behem prvnich tri let nevyskytuje, tak to dite ovlivni na cely zivot. Pokud matku denne vidi a travi s ni dost casu, tak si dokaze vytvorit dostecne pevny vztah a jistoty nutne k normalnimu vyvoji.

Myslim, ze nikdo nezpochybnuje nutnost kvalitniho rodinneho zazemi, ale tahle diskuse je o tom, jestli matka muze pred tretim rokem jit do prace bez nejakych zavaznych dusledku na diteti. Ja rikam, ze diteti, kteremu samozrejme poskytnes jidlo, teplou postylku, ktere dostane zdravotni peci, kteremu se nekdo venuje a pecuje o jeho blaho - tedy tento zaklad, od ktereho se to vsechno odviji beru jako naprostou samozrejmost - tak kdyz se od tohohle odrazim, tak pak prvni tri roky nejsou pro dite tak zavazne, aby se nad temi zbyvajicimi dalo mavnout rukou. Behem prvnich tri let diteti nedas sebeduveru pro zbytek zivota, ve trech letech dite nerozumi, jak svet funguje, jak si prosadit svou, jak a kdy je rozumne ustoupit, jak se chovat v kolektivu, jak najit kompromis, jak se chovat ke starsim a podobne. To vse - celkova osobnost ditete - se tvori mnohem dele a neni hotove ve trech letech. Kdyby dite melo ve trech letech to nejdulezitejsi za sebou - co by pak delalo tech zbyvajicich 15 let do dospelosti?

Nechci se tady pustit do debaty o ukotveni citovych vztahu - to je v normalni rodine samozrejmost.

Kimmy
Líza
10.2.2008 15:20:17
Kimmy, pozor, brzdi. První tři roky skutečně nejdůležitější jsou a jejich vliv na celý život člověka je strašně zásadní, co se podělá v prvních třech letech, hrozně těžko se napravuje, mnohem hůř než jakékoli pozdější škody. Je hezké, že se snažíš probojovat možná v zásadě správnou věc, ale bylo by fajn, abys k tomu nepoužívala nesmyslné argumenty.
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 218.186.10.9)
  • 
10.2.2008 14:11:15
Sylvo - "Co dítěti vše dáme a obětujeme do tří let je pro něj nejdůležitější po celý další život" - tohle je podle mne strasne spatny nazor (kdyz odhlednu od toho, jak mi nekdo vysvetlil, ze pece o dite neni sebeobetovani).

To, co das diteti do tri let NENI pro nej nejdulezitejsi - ve trech letech dite neni hotovy clovek a ty prvni tri roky nemaji rozhodujici vliv na zbyvajici zivot. Precti si tento prispevek - http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=8660708 - teto divce je 13, takze lze predpokladat, ze s ni maminka doma ty tri roky byla - a to, cim si ted prochazi, ji mozna v zivote ovlivni podstatne vic, nez ty prvni tri roky.

Prvni tri roky o nicem nerozhoduji, pokud matka v zivote ditete hraje vyznamnou roli od narozeni - a to muze i pri praci.

Uzivej si sveho privilegia, ale nevyhlasuj tady veci, ktere proste nejsou pravdive. Roky mezi 3 - 15 lety jsou stejne vyznamne a nemene formujici - nesnizuj jejich vyznam.

Jinak - ja taky zadnou superzenu neznam - ale myslim, ze ty clanky nenaznacuji, ze "superžena", která zvládá vše s naprostou lehkostí - vychovávat dítě, budovat kariéru, studovat, zvládat domácnost. " - myslim, ze bud pracuje a na domacnost nekoho ma, nebo studuje a nepracuje nebo tak ...

Kimmy
[<<Předchozích 130] Příspěvky 131140 z 725 [Dalších 585 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.