| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě, nebo práce? Chci si užít obojí!

[<<Předchozích 140] Příspěvky 141150 z 725 [Dalších 575 >>]
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 218.186.10.9)
  • 
10.2.2008 13:57:45
Sylvie - "Nevím, jestli tu o podpoře chův něco psala Kimmy. Pokud jim chce dávat peníze, s tím nesouhlasím." - ja bych videla realny system dotovanych pecovatelek, aby jejich celkove naklady nemusela nest jen rodina. Treba ze by matka platila 70% platu a zbytek by dorovnal stat - ale urcite by tam muselo byt hodne omezeni a podminek - pro trilete deti by tohle asi neslo, ale treba pro rocni, kde je opravdu v zajmu ditete mit individualni peci, bych tomu nebranila. Ale neni to nic, na cem bych nejak zvlast trvala...

Jestli to Necas zmeni, tak hura do toho.

Kimmy
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 218.186.10.9)
  • 
10.2.2008 13:53:45
ZuziP - presne tak - takovych plivancu vlada moc nema - v roce 94 byl RP vyplacen asi 300 000 matkam rocne - kdyz prehlednu fakt, ze porodnost se od te doby zvysila, tak i pri tomto poctu je pri vysi RP 7600 Kc mesicne toto plivnuti okolo 270 miliard rocne... (jestli jsem se nekde ve vypoctu spletla, tak me prosim opravte).

Hezky o tom pise sociolozka Martina Mysikova ve sve praci "Trh práce žen a vliv vybraných politik" http://ies.fsv.cuni.cz/storage/publication/2114_iesop2007_01mysikova.pdf

"Soucasné výrazné zvýšení rodicovského príspevku podle mého názoru pouze odradí další
ženy od návratu do zamestnání pred uplynutím maximální délky pobírání rodicovského
príspevku. Dopad plného využití pobírání rodicovského príspevku – 4 roky – na ztrátu
lidského kapitálu žen považuji za neúnosný. Systém sociální ochrany tak umožnuje zvlášte
ženám s nízkou kvalifikací (nízkou mzdou) a mnoha detmi plne spoléhat na sociální dávky a
jejich návrat na trh práce je nejen iracionální, ale považuji ho za témer nemožný.

Teorie ukazuje, že zavedení materských a rodicovských dovolených podnecuje
ženy k casnejšímu návratu na trh práce. Ovšem nejen príliš krátká materská dovolená, ale i
príliš dlouhá materská dovolená povede k nadbytecnému setrvání žen mimo zamestnání.

Predpokládané snížení participace žen v dusledku aplikovaných
politik se týká zejména žen s nízkými mzdami. Odejdou-li ale z trhu práce hlavne ženy
s nízkými mzdami, mzdový rozdíl se sníží, což pak nesvedcí o zlepšení pozice žen, ale spíše
o další deformaci trhu práce. Pokud další výzkum prokáže nejen negativní vliv techto politik
na participaci, ale doloží také vliv na mzdový rozdíl, bylo by treba zvážit ospravedlnitelnost
realizace techto politik a prípadne je modifikovat tak, aby jejich dopady dále nedeformovaly
trh práce žen."
Majka + 2x2
10.2.2008 13:38:17
No zvládnou se to dá, ale nezvládne to ženská sama, ani kdyby chodila jen na část úvazku.
Někde prý pomůže manžel ( u nás to nehrozí a upřímně takovou rodinu neznám). Já jsem to teď dosti
intenzivně řešila, a jediné řešení (teda pro mě) je to, že mi 2x týdně příjde paní na úklid, vytře, přerovná nepořádek, sice pak neustále něco hledám, protože když ráno opouštím bitevní pole v poledne se tam dá jíst ze země a není nikde vůůůbec nic (teda občas ani to co tam má být).
Výsledek je ale jistý, nejsem nervózní z toho že mám nepořádek, nebojím se toho, že někdo přijde k nám neohlášený a večer si můžu v klidu sednou aniž bych se stresovala tím, že nemám týden vytřeno... ~g~
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 218.186.10.9)
  • 
10.2.2008 13:34:01
Pruhovana:

"No ale ty požaduješ dotovaná pracovní místa a školky pro matky taky proto, že jsou to matky – jaký je v tom rozdíl? Pro jiné skupiny to nepožaduješ." - protoze souhlasim s tim, ze stat by mel matky podporovat, jen jinak, nez to dela. Protoze si nemyslim, ze deti lze ve trech letech odlozit do skolek a pak delat, ze uz nijak neovlivnuji pracovni nasazeni.

"No tak vidíš, že chceš podporovat pracující, a ne matky. PR není odměna za práci, ani za to, že někdo nechce pracovat, je to podpor rodičů pečujících o dítě.Aby neumřeli hlady, když dočasně nepracují, protože se starají o dítě a nedávají je do dotovaných zařízení. " - ja chci podporovat PRACUJICI MATKY - vsimni si, ze je to spojeni nikoli jedno nebo druhe. Ovsem smrt hladem - to je hezky argument - takovy pekne pateticky - kdo by na to nezareagoval. Pro smrt hladem si myslim tu je jeste tzv. zivotni minimum - nebo na to se v CR bezne hladem umira?

"víc spotřebují, roztáčejí kolečka nesmyslného růstu, mohou si kupovat desatery boty za půl roku a přispívají k nezřízené spotřebě a tím k ekologické katastrofě…tak se mi, jak to tak píšu, zdá, že zaměstnané matky státu víc škodí než prospívají " - Ty bys me rozesmala... chces mi rict, ze kazda pracujici matka prehazuje penize vidlema, kdezto kazda matka v domacnosti pro pirko pres plot skace? Uz chapu, proc Ti Libikovy poznamky pripadaji vtipne - jestli vy nahodou nejste astralni dvojcata. Matky na materske casto vozi deti na plavani, do materskych center, co Clovickova, na navstevu k ostatnim matkam nebo babickam a tak dale a tak podobne. Predstava, ze matky v domacnosti maji nizsi spotrebu je opravdu obveselujici. Predpokladam, ze v pracovni dobe nikde v obchodnim centru matku s kocarkem nepotkas..

"člověka já zkrátka nehodnotím podle toho, kolik vydělá" - ja taky ne. Ja vubec nehodnotim nejaky vyznam cloveka - nikde. Ja rikam, ze ten cesky system je spatne nastaveny a ze bez tech, co ty statky vydelavaji, by se zhroutil. Mozna si na to ty zeny vydelaji za cenu plnych uvazku, deti v druzine atd. atd. Ja si nemyslim, ze tohle detem prospiva, ale jestli se to matkam v CR tak libi, tak at si to uzivaji.

Kimmy
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 218.186.10.9)
  • 
10.2.2008 13:19:15
Rachel - ja zas nerozumim tomu, kdo "tady (v různých formách) opakuje předsudek, že pokud se žena rozhodne část svého života věnovat především dítěti, tak se zahrabává a ničemu jinému se nevěnuje (a věnovat nebude). "

Jestli to nebude ten samy clovek, co Ti rekl, ze jsi udelala zivotni chybu, kdyz jsi se rozhodla venovat diteti.

Kimmy
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 218.186.10.9)
  • 
10.2.2008 13:15:27
Ahoj Madelaine,

dekuju za krasny prispevek - moc jsi me potesila!

Matonoha to pise hezky - neni on nahodou nejaky psycholog nebo sociolog?

Vis, ja si myslim, ze je urcity typ zen, kterym chybi poradna pavlac - za starych casu to byl tak krasny prostor k odreagovani, poradne proprat sousedky, snachy a vubec vsechny nepoddajne duse, ktere se protivily Pravemu Radu.... Dneska v sidlistich, ktere jsou plne pracujicich uhonenych zen, se spriznene duse hledaji stezi, ale na techto forech to obcas zajiskri - jako napr. dvojka L&K. A je uplne fuk, jake argumenty druha strana nadnese, protoze ucelem cele teto debaty je proste odpustit paru nejake zivotni nespokojenosti a horkosti - proste tyto zeny maji pocit uspokojeni, kdyz to nekomu takto napali, a pak je dalsi skupina zen, ktera ma poteseni z toho, jak takova pani nadrazena tem pitomym manazerkam zas poradne vytrela zrak. Protoze tak, jak pises Ty i Sylvie, takhle diskuse neni o vymene nazoru, ale o zdiskreditovani Kimmy a spol. za kazdou cenu.

Od pani Siklove jsem leccos cetla je to moc rozumna dama. Ja jsem pri svem brouzdani - protoze uznavam, ze je treba si o problematice neco precist, narazila na tento clanek - nevim, jak jsi na tom s anglictinou - pokud dobre, myslim, ze Te zaujme - http://www.salon.com/mwt/feature/1999/04/06/childcare_study/print.html

Ja jsem si dneska opet dokazala, ze nemam na to byt dobrou matkou v domacnosti - po petihodinovem maratonu s dvema detmi (muz si dal voraz po te, co ja jsem si rano pospala) jsem mela tak akorat a volala jsem ho na stridacku. Ja proste neumim byt usmevava pohodova matka, ktera tristaosmdesatkrat vysvetli dceri, at prestane strkat spinave ruce do pusy a ma v zasobe radu triku, jak znovu a znovu prevadet jeji pozornosti jinam, a zaroven vymyslet smysluplnou zabavu pro syna, pokud mozno takovou, aby ji dcera nechtela okamzite delat taky a tim vyvolala obvykly zapas kdo z koho. Jestli ty matky v domacnosti opravdu umi byt klidne, radostne a porad dokola opakovat to same, aniz by je to otupovalo do stavu zombie, udrzovat deti cely den zabavene bez televize a neustale je rozvijet - a tohle vydrzet celou radu let, tak fakt klobouk dolu. Pro me a me deti je lepsi ten pulden stravit s nekym jinym a pak na sebe byt nateseni. Kdysi mi tu nekdo psal, jestli nahodou nezavidim - tak opravdu nezavidim.

Konzumni zamereni me taky pobavilo - ale uz na to nekdo odpovedel, ze matky v domacnosti taktez casto vozi deti na plavani, na keramiku, na anglictinu, do materskych center apod. - nedivila bych se, kdyby toho benzinu projezdily podstatne vic, nez ty manazerky. Jeste lepsi jsou provolani typu "prachy nejsou vsechno" ale na ty moje mi nesahej ;-))

Madelaine - doufam, ze si jeste nekdy najdes chvilku - moc rada prispevky od Tebe ctu a tesi me, ze spektrum ceskych zen je siroke a ze i ten muj konec ma nejake zastoupeni (timto zdravim vsechny spriznene duse!)

Kimmy

Simca
(IP adresa 83.208.2.140)
  • 
10.2.2008 11:06:39
Pravdapravdoucí:-))).Hezký den.Jdeme slavit,můj manžel má dnes narozeniny.
Matej30
10.2.2008 10:54:31
O tom to tématu se v dnešní době hodně diskutuje. A je to dobře. Myslím si, že každá žena má volbu, zda se bude na plno věnovat dítěti, nebo zvládat i kariéru. Vadí mi jenom, že se dnes všude propaguje vzor ,,superžena", která zvládá vše s naprostou lehkostí - vychovávat dítě, budovat kariéru, studovat, zvládat domácnost. Znáte někoho takového ve svém okolí? Já o této realitě čtu jenom v článcích v časopisech nebo na internetu. I když nic není nemožné, pokud máte to štěstí, že máte zlatou celou rodinu, zvláště třeba babičku, která je vždy při ruce, k tomu si můžete ještě dovolit chůvu nebo dokonce i uklízečku, pak být ,,superženou" asi není problém.
Nejsem rozhodně zastánce ženy pečovatelky, která je neustále jenom doma a nic jiného než na dítě a domácnost nemá čas. Vždy ženě pomůže, když se může věnovat ještě něčemu jinému, co jí naplňuje, v mým případě, je to studium vysoké školy. Ale svoje dítě bych do jeslí nedala ani za nic a svojí tříletou mateřskou si budu vychutnávat plnými doušky. Co dítěti vše dáme a obětujeme do tří let je pro něj nejdůležitější po celý další život. Jsem moc ráda, že budu maminkou v této době u nás v Čechách, kde mi je umožněno zůstat se svým dítětem 3 roky doma.
Kohnova
(IP adresa 85.207.245.207)
  • 
10.2.2008 10:53:59
Zuzi: uplne laicky, protoze nemam patricne pozadi ni aparat: mozna ne pribrzdit, ale zmenit strukturu? Nevim.. Prijdou mi uplne silene vsechny ty veci typu "vyradime z trhu nase pestitele jablek a budeme prodavat jablka z EU potazmo Argentiny, nase veprove maso prodame do Rakouska a pro nas nakoupime z Polska" atd.. To jsou prece, myslim, vsechno ekonomicke aktivity, ktere prispivaji k rustu HDP, ale ve vysledku jsou po mnoha strankach likvidacni, kdybychom to chteli dovest uplne az k jadru, tak likviduji i lidske charaktery, protoze spouste lidi tyhle transakce poskytuji zivobyti, svou praci prispivaji k necemu, co je sice "normalni" z hlediska dnesni reality, ale prinejmensim silne neeticke, pokud budeme myslet na ty, co prijdou po nas.
Krome toho pak stoji kilo jablek 25 korun, takze mnoho lidi pobira statni podpory, aby si ta jablka vubec mohli koupit. A misto samu mame prumyslovou zonu, kde spolecnost ta a ta montuje obrovske kvantum mobilu, protoze mobily rychle zastaravaji a kdo nechce byt v praci za socku, musi mit kazdy rok novy. Mobilova spolecnost je rada, dostala lacinou prcovni silu, lide pro ni pracujici jsou radi, dostali praci, HDP roste, akorat si ti delnici nevydelaji na jablka.. Jasne, je to velmi velmi zjednoduseno. Ale fakt neverim tomu, ze to nejde jinak, nez takhle.
Matej30
10.2.2008 10:53:44
O tom to tématu se v dnešní době hodně diskutuje. A je to dobře. Myslím si, že každá žena má volbu, zda se bude na plno věnovat dítěti, nebo zvládat i kariéru. Vadí mi jenom, že se dnes všude propaguje vzor ,,superžena", která zvládá vše s naprostou lehkostí - vychovávat dítě, budovat kariéru, studovat, zvládat domácnost. Znáte někoho takového ve svém okolí? Já o této realitě čtu jenom v článcích v časopisech nebo na internetu. I když nic není nemožné, pokud máte to štěstí, že máte zlatou celou rodinu, zvláště třeba babičku, která je vždy při ruce, k tomu si můžete ještě dovolit chůvu nebo dokonce i uklízečku, pak být ,,superženou" asi není problém.
Nejsem rozhodně zastánce ženy pečovatelky, která je neustále jenom doma a nic jiného než na dítě a domácnost nemá čas. Vždy ženě pomůže, když se může věnovat ještě něčemu jinému, co jí naplňuje, v mým případě, je to studium vysoké školy. Ale svoje dítě bych do jeslí nedala ani za nic a svojí tříletou mateřskou si budu vychutnávat plnými doušky. Co dítěti vše dáme a obětujeme do tří let je pro něj nejdůležitější po celý další život. Jsem moc ráda, že budu maminkou v této době u nás v Čechách, kde mi je umožněno zůstat se svým dítětem 3 roky doma.
[<<Předchozích 140] Příspěvky 141150 z 725 [Dalších 575 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.