| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě, nebo práce? Chci si užít obojí!

[<<Předchozích 150] Příspěvky 151160 z 725 [Dalších 565 >>]
madelaine
10.2.2008 10:31:32
Ivule, asi mám nějaké agresivní období ~j~.

Holky, pojďte se raděj vsadit, kdo dřív zhubne 5 kilo. Ona totiž negativní motivace funguje, a ne že ne! ;)
10.2.2008 10:14:57
Co jsem tím ale chtěla říct je to, že někdo to dá chůvě a někdo sobě, proč upřednostňovat jednu nebo druhou stranu

Pruhovaná, já jsem ale nepsala o žádné podpoře chův, ale o podpoře dostupnosti částečných úvazků. Ty sama píšeš, že ti práce na plný úvazek nevyhovovala, tak ses vrátila k částečnému. Já o plném pro nejbližší roky ani neuvažuji. Zaměstnavatelé sami částečné úvazky nijak obzvlášť nenabízí a já se jím ani nijak moc nedivím, proč si zbytečně přidělávat práci se dvěma zaměstnanci, když mi tu práci vykoná jeden. Proto bych nic neměla proti tomu, kdy stát zaměstnavatele nějakým způsobem podpořil, aby místa na zkrácené úvazky vytvářeli. Nemusí to být nastálo, třeba jenom na první roky, než se to zaběhne a lidi je začnou přijímat jako samozřejmost. Podívej, v téhle diskuzi jsme víceméně samé matky, ale přesto když se tu mluví o práci s malými dětmi, najednou téměř každá předpokládá, že se jedná o práci na plný úvazek, kdy matka své dítě pomalu ani nevidí. To mi přijde děsně smutné, osobně bych nechtěla mít zkušenosti těchto matek, kterým při spojení slov "práce - malé dítě" automaticky naskočí něco ve smyslu "uhoněná ženská, která celý den nevidí vlastní dítě"

Nevím, jestli tu o podpoře chův něco psala Kimmy. Pokud jim chce dávat peníze, s tím nesouhlasím. Já tu kdysi postřehla její údiv nad tím, že u nás není možné aby si matka s dětmi udělala živnost na hlídání dalších dětí, protože hlídání dětí do tří let je omezeno pouze na profesi dětské sestry. Pokud vím, tak zrovna tohle chce Nečas změnit - aby zájemci o tuhle práci po nějakém kurzu mohli být v jakémsi registru a hlídat děti do tuším celkového počtu 5 dětí, i když nejsou dětské sestry (přesné podmínky se mi fakt nevybavujou). Zrovna tohle je příklad podpory péče o děti, která by stát neměla stát ani korunu, a přesto by takové hlídání mohlo být pro rodiče levnější, než při péči chůvy. I když tedy nadšení Nečase, že tato péče pokryje chybějící školky, tak to tedy nesdílím.
Mirka 3 holky do šesti
(IP adresa 212.80.64.22)
  • 
10.2.2008 9:51:29
Já mám zkušenost, že když nepracuji, tak toho doma zvládnu míň. Nemám chuť ani elán.
10.2.2008 9:37:15
PR není odměna za práci, ani za to, že někdo nechce pracovat, je to podpor rodičů pečujících o dítě. Aby neumřeli hlady, když dočasně nepracují, protože se starají o dítě a nedávají je do dotovaných zařízení.

Pruhovaná, tahle definice nesedí ;o) RP není na to, aby rodiče "neumřeli hlady, když dočasně nepracují", protože na něj mají nárok i bohatí i ti, co pracují. Ani to není odměna za to, že dítě "nedávají do dotovaných zařízení", protože když dají dítě do soukromé nedotované školky, tak o RP taky přijdou (bude-li tam nad povolenou dobu). Nehledě na to, že návštěva jeslí a školek je do určité míry povolená. Je to prostě jenom sociální dávka, která je vyplácená rodičům dětí do 4 let bez ohledu na to, zda rodina je či není sociálně potřebná a zda o dítě pečuje či nepečuje. Nepracující rodiče (ať už sociálně potřební nebo ne) na něj dosáhnou vždy, u pracujících je otázka toho, zda se jim podaří skloubit práci s maximálně povolenou návštěvou ve školce. I nepracující ovšem mohou dávat děti na povolenou dobu do (dotovaných) jeslí a školek.
10.2.2008 1:30:09
Celoplosne vyplacany rodicak je plivnutie? Mas nejake cisla, nech to porovname? Nikdy mi nenapadlo, ze by to mohlo byt plivnutie, ktore je pre stat vlastne nic...
Ja nehovorim o podpore ekonomiky nakupom, ale podpore ekonomiky jednoducho produkovanim, zvysovanim HDP a platenim dani... z tohto vsetkeho si stat potom moze dovolit pomahat tam, kde to je treba.
Pruhovaná
10.2.2008 1:20:52
No, jde o poměry. Ekonomická aktivita není totožná s růstovým šílenstvím. Co trvale udržitelný rozvoj - zní to jako fráze, ale já pod tím laicky chápu třebas to, že jedny kvalitní boty mohou sloužit pár let, místo čtyř párů, které když si koupíš každý rok, jistě podpoříš ekonomiku. Ale kam to povede?
Ty rodičáky jsou v optice jiných státních výdajů takové plivnutí...
Teda, ne že bych byla imunní vůči reklamě a netoužila občas po botičkách.
Mám se co snažit.
Pruhovaná
10.2.2008 1:14:54
Libiku, já jsem dokonce teorie managementu studovala a řídím (částečnou) práci sedmnácti lidí, přesto doufám, že tím, co je dneska chápáno pod pojmem manažer, nejsem. Ale myslela jsem svou nechutí něco, čemu osobně říkám "manažerská kultura" (lze velmi zjednodušeně shrnout slovy práce nade vše).
Ale nic si z toho nedělej, já jsem zase přesvědčená feministka, i když mně pořád živí manžel (a žehlím mu košile, fuj).
10.2.2008 1:06:24
Pruhovana, ak pribrzdis ekonomicku aktivitu, z coho chces, aby stat bral peniaze na rodicaky?
Pruhovaná
10.2.2008 1:01:18
Kimmy, já už toho nechám, to je droga tahle Rodina, když se do toho jednou člověk pustí. Ale přece:

"Matky, ktere necekaji RP, se muzou rozhodnout jakkoli je jim mile, ja nemam vubec nic proti matkam v domacnosti, pokud ovsem nevykrikuji, ze maji na penezitou podporu narok za svou zasluhu privedeni ditete na svet."
No ale ty požaduješ dotovaná pracovní místa a školky pro matky taky proto, že jsou to matky – jaký je v tom rozdíl? Pro jiné skupiny to nepožaduješ. Já myslím, pokud podporu, tak za rovných podmínek – tedy poloviční úvazky pro všechny, kdo chtějí, nejen pro matky. Pokud podporu matkám, tak všem, ne jen těm, které chtějí pracovat. Nebo nikomu nic.

" "Pořád nevím, proč by matka, která chce vydělávat, měla být zvýhodněna před tou, která nechce? " - protoze bez prace nejsou kolace - a clovek, ktery nechce pracovat by nemel byt odmenovan. "
No tak vidíš, že chceš podporovat pracující, a ne matky. PR není odměna za práci, ani za to, že někdo nechce pracovat, je to podpor rodičů pečujících o dítě. Aby neumřeli hlady, když dočasně nepracují, protože se starají o dítě a nedávají je do dotovaných zařízení.

Proč si myslím, že pracující matky nejsou pro stát větším přínosem než nepracující (měla bych spíš napsat nezaměstnané)? No, protože nula od nuly pojde. Jednak pořád nevím, co je pro tebe ten stát. Za druhé, pracující matky odčerpávají „státu“ peníze za školky. Za třetí, víc spotřebují, roztáčejí kolečka nesmyslného růstu, mohou si kupovat desatery boty za půl roku a přispívají k nezřízené spotřebě a tím k ekologické katastrofě…tak se mi, jak to tak píšu, zdá, že zaměstnané matky státu víc škodí než prospívají (trochu už legrace).
A tady je zakopán pes (teď už vážně). Protože ty si myslíš, že spotřeba a ekonomická aktivita je státu nebo komu vlastně ku prospěchu, já si myslím, že by to chtělo přibrzdit, že je nám jako společnosti spíše ku škodě. Ku škodě morální, ekologické, kdoví jestli nakonec i ekonomické. Podstata je zkrátka v postojích a hodnotách každého z nás a stát s tím moc co do činění nemá.

"no, jenze nejsou ani alternativy ani ty castecne uvazky - takze rozhodne jdou matky, ktere by do prace rady driv, znevyhodneny." No jo, možná, (mně se tak nezdá), ale ty to chceš řešit tak, že bys zase znevýhodnila ty, co nechtějí.

" "Pro tebe jsou platní lidé ti co produkují nějaké statky, pro mě to takový význam nemá" - ano - pokud nejaci lide vyprodukuji dostatek statku, aby se zaplatily davky, ktere ocekavas...." Význam člověka já zkrátka nehodnotím podle toho, kolik vydělá. Většina si na ty dávky v průběhu života vydělá zpětně.

Zdravotní pojištění nebudu rozebírat, protože tomu moc nerozumím, ale když máš děti jedno do sedmi let nebo dvě do 15 a nechodí nikam víc než n půl dne, tak zdravotní pojištění platí stát a jinak je minimální odvod myslím 1080Kč, to je možná pro někoho zásadní, nevím. Ale mně připadá mnohem horší důchodové a nemocenské a daně, a ty jdou podle výdělku.
9.2.2008 23:59:58
Hele, Madelaine, četla jsem tvé příspěvky ráda pro nadhled, který jsem z nich cítila, ale proč mi připadá, že se v této diskusi někam vytratil?
[<<Předchozích 150] Příspěvky 151160 z 725 [Dalších 565 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.